Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Majdnem bravúr: a magyar bajnok a döntőben bukott a szlovák ezüstérmes ellen

A papíron esélytelenebb Diósgyőr a rávezetésig húzta a végletekig kiélezett finálét a Nyitra ellen a Visegrád-kupában.

Gabay Balázs
2018. 01. 23. 20:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Diósgyőr é-álé” – harsant fel a nyitrai parkolóban, ahogy a fotós kollégával kitettük a lábunkat az autóból. Balra a kicsinyke dombon a város fölé magasodó meseszép vár, jobbra a sötétbe burkolózó szocreál Nyitra Aréna árnyvonalai, körülöttünk csaknem minden második drukker diósgyőri. Nem véletlen a nagy érdeklődés hétköznap délután hatkor, csapatuk a Visegrád-kupa döntőjének második meccsét játszotta. Az odavágót 4-2–re nyerte Mikael Tisell legénysége.

Hogy a kevésbé szakavatottaknak is világos legyen a tét mértéke: a tavaly életre hívott sorozatban négy szlovák és a négy legjobb magyar csapat lépett jégre. A sokkal nagyobb játékerőt képviselő északi szomszédaink ellen csupán az osztrák bajnokságban edződő Fehérvár és a Diósgyőr tudott győzni, a MAC-nak és az UTE-nak legfeljebb rendes játékidőben elért döntetlenekre futotta. Az elődöntőbe jutásra előzetesen a kirakatcsapat fehérváriaknak volt esélyük, ám a miskolciak borították a papírformát. A negyeddöntőben a Zsolnát, az elődöntőben a Poprádot verték nagy bravúrral, majd jött a január eleji siker az odavágón, a finálé első meccsén.

Érdekes volt figyelni a példaértékű próbálkozást, ahogy errefelé a sportágat népszerűsítik. A kezdés előtti rövidfilmben Nyitra egyik legforgalmasabb kereszteződését minden előzmény nélkül lezárta néhány hokis, és a kíváncsi, egyre jobb kedvre derülő járókelőktől övezve óriási mérkőzés kerekedett az egy helyben ácsorgó autósok szeme láttára.

Magosi Bálint, a vendégek vezére a meccs 25. másodpercében a büntetőpadon találta magát. Odaszögezte kapujához a Diósgyőrt a hazai csapat, majd egy korongvesztést követően egyre olvadt összesítésben az előny, miután Michal Kristof a visszatett pakkot a kapuvas alá bombázta. 

A sokadik villámgyors kontra végén Judd Blackwater ki is egyenlítette a párharc eredményét összesítésben (2-0). A diósgyőriek csak most tapasztalták meg igazán, milyen egy szlovák élcsapat ellen jégkorongozni. A Nyitra 2016-ban bajnok volt, 2017-ben pedig ezüstérmes, játékosai a számunkra fényévekre lévő Bajnokok Ligájában játszhattak. Eközben a Diósgyőr idén a sportág Európa-ligájának, vagyis a második számú európai kupasorozatnak számító Kontinentális Kupa négyes döntőjének kapuját ostromolta.

A miskolciak egy perccel az első negyed vége előtt egy ugyancsak sebes ellentámadás végén 2-1-re módosítottak Peter Sakaris révén. Robbant a jó kétszáz fős vendégtábor, újra élt a remény. A szurkolókra kitérve: a magyar szövetség 2016-os fejlesztési stratégiájában azt találtuk, a szlovák első osztályban 1800 fő megy átlagosan hokimeccsre, míg Magyarországon 660. A fedett csarnokok száma 64-17 a szlovákok javára. Van hová fejlődni, na de ennek a kupának épp ez a lényege, a felzárkózás.

A második felvonásban volt, hogy Adorján kapus sisakkal védett, a diósgyőriek egy ízben kettős emberhátrányban védekeztek. Viszont mivel Galanisz Nikandrosz bődületes góljára Matus Rais válaszolt egy hasonló találattal, még mindig a miskolciak voltak előnyben (3-2, összesítésben 5-6 ide), így a boldog, jó 250 fős vendégtábor gyakorta leszurkolta a mintegy 3500 nyitrait.

Paulovic remekül kapott bele egy távoli bombába, ezzel összesítésben egyenlített a nagyot küzdő Nyitra (4-2). A miskolciak emberelőnyben több lövéssel is megkínálták Nathan Lawsont, aki állta a sarat. A végére már szétkorcsolyázták a hazaiak a magyar bajnokot, mely elfáradt, de ez érthető egy ilyen szintű ellenféllel szemben. 

Jöhetett a hosszabbítás, három a három ellen, majd a rávezetések. Mivel a Diósgyőrben csak Rasmus Kulmala talált be, odaát viszont Henrich Ruckay kétszer, a végletekig kiélezett meccset – és a Visegrád-kupát – 8-7-es összesítéssel a Nyitra nyerte. 

Zárásképp csak annyi: köszönet a Tipsportnak (cseh szerencsejáték-vállalat), a magyar és a szlovák szövetségnek, hogy összehozták ezt a kiírást. Jövőre már a lengyel, sőt a tervek szerint a bivalyerős cseh csapatok is csatlakozhatnak az egyik legerősebb közép-európai versenysorozathoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.