Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Miklós Edit: Nehéz most pozitívnak lenni

A síelő azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy csak azt bánja, hogy elindult a szombati versenyen.

Radványi Benedek
2018. 01. 14. 21:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhárom hónappal az olimpia előtt elszenvedett térdsérülése után még sikerült úgy visszatérnie Miklós Editnek, hogy a jó szereplés esélyével legyen ott a februári téli játékokon, ám a Phjongcshangot egy hónappal megelőző baleset ezt már ellehetetleníti. A 2014-ben Szocsiban lesiklásban hetedik helyezett síző szombaton a világkupa-sorozat ausztriai, Bad Kleinkirchheim-i állomásán bukott, a jobb térdében elszakadt a keresztszalag.

Még éjjel megműtötték; vasárnap délután elértük telefonon, és azt kérdeztük, mennyire mély a csalódottsága, dühös-e valakire vagy valamire. Így válaszolt: – Igazából csak azt bánom, vagy azért vagyok dühös, mert elindultam a versenyen. Valószínű, hogy meg lehetett volna ezt előzni, de a baj előbb-utóbb mindig utolér.

Miklós Edit a szombati szuperóriás-műlesiklás során az utolsó kaput kihagyva haladt át a célvonalon, hanyatt esett, többször megpördült a hátán, majd percekig mozdulatlanul feküdt a havon. Hordágyáról helikopterre tették a mentők, a villachi kórházban megröntgenezték, és végül a tavalyi műtétét is végző kezelőorvosa, Christian Schenk mondta ki, hogy operálni kell. A beavatkozás szombat éjjel sikeresen le is zajlott Schrunsban.

Az ausztriai magánklinikán fogadva hívásunkat kifejtette, hogy bár nem volt a legjobb állapotú a pálya, de el akart indulni, hogy a szombati szuperóriás-műlesiklással is a vasárnapi lesiklóversenyre készüljön, amikorra szintén várható volt, hogy „recsegős, kemény” lesz a pálya. – Edzésnek szántam a szombati versenyt. Ha visszafordíthatnám az időt, akkor persze nem indulnék, de konkrétan nem is vetődött fel, hogy visszalépjek, csak utólag visszagondolva mondom, hogy dönthettem volna így is.

A tavalyi, szinte napra pontosan ugyanekkor történt ausztriai baleset után mindkét térdét meg kellett műteni, ám rehabilitációja jól sikerült, augusztusban már havon edzett, decemberben egy világkupa-14. hellyel bizonyította, hogy újra a legjobbak közé kerülhet. A négy évvel ezelőtti olimpiai siker utáni tételmondatát, miszerint olimpiai érmes, sőt bajnok szeretne lenni, ezután sem engedte el, bár egy idő után bevallása szerint már annyian kérdőre vonták emiatt, hogy a sajtónak kevésbé hangoztatta. – De ettől még a célom ugyanaz, vagyis hogy győztesként térjek haza – mondta lapunknak október végén.

Innen nézve még nehezebb lehet elfogadni, hogy lemarad a februári olimpiáról. A tavaly lezajlott folyamatot áthatotta a példaértékű optimizmusa, ám a nagy bizonyítási lehetőség helyett ismét ez az út vár rá. – Ez a sérülés sokkal inkább megviselt, sokkal rosszabbul esett. De próbálok pozitív maradni, csak így tudok előrehaladni – mondta, majd kérdésünkre beismerte: azért most nem könnyű.

Egyébként a műtét előtt nem érzett nagy fájdalmat, ám hiába remélte, hogy csak a belső szalag sérült meg a térdében, kiderült, hogy a keresztszalag is. Kiemelte, hogy nem rásérült a korábbi sérülésére, a szemében ez egy új sérülés.

„Néha elesünk, de fontos, hogy mindig felálljunk, és folytassuk az utunkat!” – posztolta később közösségi oldalán. A 29 éves alpesi síző három hét múlva állhat lábra, neki most ez a legfontosabb. Jövőre világbajnokság lesz, de ezzel kapcsolatban még nem szeretne nyilatkozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.