Következő mérkőzések
Cseh Köztársaság
21:002024. június 26.
Törökország
Grúzia
21:002024. június 26.
Portugália

Hátat fordítanak Nepálnak a Mount Everest megmászói

Egyre többen próbálnak a tibeti oldalról feljutni a világ legmagasabb hegycsúcsára.

MTI
2018. 02. 07. 16:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a klímaváltozás miatt a nepáli útvonalon lévő alaptábor fölötti Khumbu-jégesés egyre kiszámíthatatlanabb, gyakori a térségben a lavinaveszély. Így Kínának sikerülhet vezető szerephez jutnia a hegymászás „üzletágában”, és ezáltal jelentős bevételre szert tennie – adta hírül a The Times című brit napilap.

A hegycsúcsra vezető út a déli oldalról túlzsúfolt, sok a tapasztalatlan hegymászó – mondta a brit lapnak Phil Crampton, akinek vállalkozása most már kizárólag a kínai oldalról segíti a hegymászókat feljutni a Mount Everestre. Túl sok „kis költségvetésű” csoport próbál feljutni a nepáli oldalról, és a nepáliak is egyre kevésbé képesek felügyelni az útvonalat – tette hozzá.

2000 óta a hegymászók többsége a nepáli oldalt használja, de egyre több jel utal arra, hogy számuk csökken, miközben a tibeti útvonalon nő.

A kínai fél jelentős összeget fektetett egy hegymászóközpont létrehozásába, ahol szükség esetén helikoptereket is alkalmazhatnak, és jobb szállítási útvonalakat alakítanak ki a tibeti oldalon.

 

Az elmúlt években a nepáli oldalon több tragédia történt, legutóbb a 2015-ös pusztító erejű földrengésben 18-an veszették életüket a térségben, amikor lavina söpört végig az útvonalon. A Khumbu-jégesés egyre kevésbé stabil, körzetében 23-an haltak meg az elmúlt öt évben – emlékeztetett a brit napilap.

A hegymászók számára a két útvonal szinte egyforma nehézségű, és csak „történelmi baleset” volt, hogy a Mount Everestre először a déli útvonalon jutott fel 65 éve Edmund Hillary és segítője, Tendzing Norgaj serpa. Amikor George Mallory és Andrew Irvine 1924-ben próbált feljutni a csúcsra, a tibeti útvonalat használták, ugyanis akkor Nepál még egy zárt ország volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.