Rossz viccek, de jó csattanó

Azt nem mondhatjuk, hogy minden jó (sőt!), de a vége mégiscsak az lett: a rövid pályás gyorskorcsolyázók szófiai világbajnokságán férfiváltónk tartalékos összeállításban harmadikként zárt, így folytatódott a nagy sorozatunk, most sem maradtunk érem nélkül.

2019. 03. 11. 14:06
LIU Shaolin Sándor
Olimpiai bajnokunk nem úgy őrzi meg emlékeiben Szófiát, mint sikervárost Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyéniben érmet reálisan csak Liu Shao­lin Sándortól remélhettünk, de tőle akár többet is, hiszen olimpiai bajnok váltónk oszlopos tagja a dordrechti Eb-n összetettben és 1500-on győzött – plusz a váltóval is –, 500-on és 1000-en második lett. Szófiában azonban mindhárom egyéni távon kizárták! Szombaton az 1500 elődöntőjében elsőként ért célba, de menet közben ütközött egy kínai versenyzővel, és őt látták vétkesnek, 500-on pedig már a döntőben a megismételt rajtnál kiugrott, így mehetett is vissza az öltözőbe.

Utóbbi hibáját maga is elismerte, ám az 1500-on történteket nehezen emésztette meg, az a döntés erősen vitatható volt. Vasárnap 2018 legjobb magyar sportolójának jött a feketeleves, 1000 méteren az elődöntőben egy dél-koreai korcsolyázóval akaszkodott össze, és megint ő húzta a rövidebbet. Ismerjük el, ezúttal jól döntött a verseny főbírója.

Az összezavarodott Liu Shaolin – akinek egyéniben a legjobb eredménye az 500 méteren elért negyedik helye lett – az M4 Sport kamerája előtt nem tagadta meg az egyéniségét:

„Láttam a bíró szemén, nem szeretné, hogy most magyar világbajnok legyen. Én azt hallottam, úgy hozta meg a döntését, hogy vissza se nézte a vi­deót. Tudom, sokat szokott kint cigizni a csarnok előtt, és nálunk is akad pár dohányos, majd ráküldöm őket. Mert fogalmam sincs, mit kellene csinálnom, ez már a vicc kategóriája.”

Olimpiai bajnokunk nem úgy őrzi meg emlékeiben Szófiát, mint sikervárost
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A rossz poén mellett elkönyveltük, hogy 1500-on a B döntő ötödik helyéig jutott, a végelszámolásnál 13. lett, és a férfiváltók döntője maradt az egyetlen esélyünk az érmszerésre. Ez az előző négy világbajnokságon összejött, a világkupákat is nézve válogatottunk Szófia előtt huszonkét egymást követő versenyen vett részt úgy, hogy mindig akadt dobogós helyezése.

Ám a váltóverseny már a vb előtt is nehéz ügynek ígérkezett. A phjong­cshangi aranynégyesből Knoch Viktor tavaly kiszállt, míg az egyéni számokban is minden világversenyen éremesélyes Liu Shaoang februárban kéztörése miatt esett ki. Így a Liu Shaolin, Burján, Krueger Cole, Varnyú Alex összetételű kvartettől az is bravúr volt, hogy beverekedte magát a fináléba.

Ahol aztán a vb utolsó futamában a ­dél-koreaiak és a kínaiak mögött, az elcsúszó oroszok előtt megszerezte a bronzérmet, s a fiúk egyetértettek abban, hogy a váltóból most kihozták a maximumot. Így nem szakadt meg a nagy érmes sorozatunk, és ez némileg kozmetikázza azt, hogy Liu Shao­linnak bizony sok bent maradt ebben a világbajnokságban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.