Tele a szekrény Aranycipővel

Messi elsőségéhez nem férhetett kétség: a 36 góljához csak Kylian Mbappé került közel 33-mal, a harmadik helyen záró Fabio Quagliarella már csak 26 találatig jutott.

2019. 10. 18. 10:36
FC Barcelona's Lionel Messi receives his sixth Golden Shoe
A Barcelona zsenije 2010 óta érdemelte ki a jelképes lábbeliket Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

szerdán olyan díjátadóra volt hivatalos, amelyen nem kellett izgulnia, hogy vajon ő lesz-e az első számú ünnepelt – nem úgy, mint szeptemberben a FIFA milánói gáláján, ahol az év legszebb góljáért járó Puskás-díjat Zsóri Dániel megkaparintotta előle, de végül nem lógó orral ment haza az argentin, sokak meglepetésére ő lett az év játékosa. A barcelonai ceremónián most egyértelmű volt a helyzet, már május végén eldőlt, hogy a legnagyobb európai sportlapokat tömörítő Európai Sportmédia gáláján Messi viszi el a legjobb európai góllövőnek járó trófeát. Akinek már tele van a szekrénye Aranycipővel, pályafutása során hatodszor, sorrendben harmadszor nyerte el a díjat.

A Barcelona zsenije 2010 óta érdemelte ki a jelképes lábbeliket
Fotó: Reuters

A kiírás értelmében a legerősebb bajnokságokban szerzett gólokat kétszeres szorzóval számolják el, és a Barcelonában futballozó Messi elsőségéhez nem férhetett kétség: a 36 góljához csak (PSG) került közel 33-mal, a harmadik helyen záró Fabio Quagliarella (Sampdoria) már csak 26 találatig jutott. A Serie A veterán, immár 37 éves gólkirályánál a szenegáli Mbaye Diagne jobban termelt a Kasimpasa, majd a Galatasaray együttesé­ben, 30-szor iratkozott fel a gólszerzők közé, ám a török bajnokság másfélszeres szorzójával ez kevesebbet ér. Diagne amúgy a 2015/16-os szezonban az NB I-ben az Újpest játékosa volt, 14 meccsen 11 gólt jegyzett, majd a télen továbbállt Kínába. Tavaly Luuk de Jong (PSV) és Dusan Tadic (Ajax) 28-szor volt eredményes, de a holland bajnokság is csak másfeles szorzójú, és ők már nem kerültek be az elitbe.

Messi tavaly 34 góllal vitte el az Aranycipőt, most tehát előrelépett, a 2011/12-es szezonban azonban 50-szer vette be az ellenfelek kapuját, amit csak tudott megközelíteni, aki a 2014/15-ös szezonban 48-szor volt eredményes a Real Madridban. A portugál klasszis a Juventus színeiben legutóbb huszonegy gólt hozott össze, éppen csak lemaradt a legjobbak listájáról. Európán kívül azért akadt egy gólvágó, aki Messinél is többször mattolta az ellenfelek kapusait: az algériai Bagh­dad Bounedjah a katari bajnokságban az Al Sadd együttesében 22 meccsen 39 gólt szerzett, ami kétségkívül parádés teljesítmény, de ha Messihez mérnénk, csak 39 pontot érne a 72-vel szemben.

Lionel Messi a hat Aranycipővel vezeti az örökranglistát, Ronaldo négyszer volt a legjobb góllövő Európában, utána pedig olyanok következnek, akiket „csak” kétszer koronáztak meg az 1968-as kezdet óta. Bezzeg ha lett volt Aranycipő korábban is, 1911 és 1914 között mind a négyszer Schlosser Imre (FTC) kapta volna!

Legeredményesebb

góllövők Európában

1. Lionel Messi (Barcelona) 36 gól/72 pont

2. Kylian Mbappé (PSG) 33/66

3. Fabio Quagliarella (Sampdoria) 26/52

4. Duván Zapata (Atalanta) 23/46

5. Mbaye Diagne (Kasimpasa/Galatasaray) 30/45

6. Mohamed Szalah (Liverpool) 22/44

(Liverpool) 22/44

Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal) 22/44

(Bayern München) 22/44

Nicolas Pépé (Lille) 22/44

Krysztof Piatek (Genoa/Milan) 22/44

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.