időjárás 18°C Amália 2022. október 7.
logo

Pályatárs, akiről maga Maradona állította, hogy nála is jobb volt

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport
2020.12.22. 09:37
Pályatárs, akiről maga Maradona állította, hogy nála is jobb volt

Ha valakiről Diego Maradona azt állítja, hogy nála is tehetségesebb volt, az nem lehetett rossz labdarúgó. Ám nem valamelyik közismert csodás pályatársról, mondjuk Zicóról vagy Platiniről beszélt így a nemrégiben elhunyt isteni Diego, hanem egy szinte ismeretlen salvadori játékosról, bizonyos Jorge „Mágico” Gonzálezről. Akivel nekünk, magyaroknak nagyon is személyes a kapcsolatunk, hiszen ő is elszenvedője volt az 1982-es világbajnokságon a 10-1-es vereségnek, amit a mieink mértek a latin-amerikai együttesre.

„Nem tudják, de van egy Peléhez vagy hozzám hasonló, vagy még nagyobb játékos. A neve Jorge González, a Cádizban játszik. Fenomén” – magyarázta Diego Maradona nápolyi csapattársainak az aranyévei egyikében.

Hátborzongató mondatok. Az elmúlt hetekben mindent, de mindent megírtak már Maradonáról, olyasmit azonban nem olvashattunk, hogy bárkit hasonló módon méltatott volna. Jorge „Mágico” González tényleg lehetett valaki – a Nemzeti Sport közölt róla portrét.

Megemlékezve arról is, hogy mi kellemes emléket őrizhetünk róla, hiszen az 1982-es spanyolországi világbajnokságon hazánk történelmi, azóta is rekordot jelentő 10–1-es vereséget mért Salvadorra, és a kitömött kiscsapat játékosa volt az akkor 24 éves González is.

Mágico 1958-ban született San Salvadorban, az ő családja sem dúskált a javakban, a szülőknek hét fiút és egy lányt kellett nevelniük – az egyik testvér, Mauricio szintén labdarúgó lett. A mindkét lábával pazar játékos az 1982-es vb-n robbant be a már említett csapás dacára. Csábította az Atlético Madrid is, ám ő inkább az akkor másodosztályú Cádizba igazolt.

Onnan persze még vezethetett volna magasabbra a csillaga, ám Maradonához hasonlóan neki is az éjszakai élet volt a gyengéje. Ennek ellenére az első idényében 16 góllal járult hozzá a Cádiz feljutásához, ami után a Barcelona is szemet vetett rá, elvitte amerikai túrájára, aztán mégis lemondott a zabolázhatatlan zseniről.

További érdekességeket a Nemzeti Sport írásában tudhatnak meg Jorge „Mágico” Gonzálezről.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.