Világbajnoknőnk nemet mondana a csábító meghívásra

Három hét múlva az atléták debreceni országos bajnokságán tér vissza a versenypályára a Tokióba készülő olimpiai bronzérmes, fedett pályás világbajnok súlylökő Márton Anita.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Hírszolgálat2021. 06. 06. 13:37
Márton Anita
Márton Anita Fotó: MTI_EPA_Gerry Penny
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar atlétika első és egyedüli világbajnoka eldöntötte, hogy 2016-os olimpiai bronzérmesként a tokiói nyári játékokon is felveszi a versenyt a világ legjobb súlylökőnőivel. Márton Anitának kismamaként el kell fogadnia, hogy egy újabb dobogós helyezés megszerzésére most kisebbek az esélyei, de ez nem készteti meghátrálásra. Már az is tiszteletre méltó, amilyen szorgalommal készül a visszatérésére, amelytől már csak három hét választja el, de július 30-tól, az olimpiai selejtezőjétől is mindössze 54 nap. A tizennégyszeres országos bajnok súlylökőkő úgy gondolja, hogy most nem felhozó versenyekre van szüksége, hanem megfeszített munkára, amelynek gerince az erősítés, a robbanékonyságnövelés, valamint tökéletes dobótechnika felépítése.

Márton Anita száznegyvenöt nappal az után, hogy világra hozta első gyermekét, a kis Lucát, a debreceni országos bajnokságon újra dobókörbe áll. A 32 esztendős atlétanő felkészültnek érzi magát a visszatérésre és azt reméli, hogy a június 26-án és 27-én megrendezésre kerülő bajnokságon elért eredménye biztatást ad majd neki a Tokió felé vezető út folytatásához. Alig több mint negyven nappal a szülése után óvatos mozdulatokkal már hozzákezdett az izmai ébresztgetéséhez, majd gyógytornába is belekezdett, odáig viszont jóval többet kellett várnia, amíg a háromkilós súllyal elkezdhette a dobásokat.

Márton Anita a 2018-as, birminghami fedett pályás vb-n mindenkit maga mögé utasított
Fotó: MTI/EPA/Gerry Penny

– Nemrégiben váltottam át a négykilós versenysúlyra, edzésről edzésre jobban érzem a mozgást, miközben az az erősítőteremben is egyre nagyobb súlyokat mozgatok meg – árulta el az SzPress Hírszolgálatnak Márton Anita, akinek az egyéni csúcsa öt év óta változatlanul a riói olimpián dobott 19,87 méter. – A korábbi évekhez képest most nem az ismétlésszámot növelem egy-egy gyakorlatnál, hanem a terhelés nagyságát, amitől aztán az egyik izomlázból a másikba csúszok bele. Sajog a lábam, a karom és a derekam is, erre csak a mozgás lehet az orvosság. Így lesz egészen az olimpiáig, a terhelésből hét-nyolc nappal a Tokióba indulás előtt fogok csak visszavenni. Eperjesi Lászlóval, az edzőmmel úgy döntöttünk, hogy a június végi országos bajnokság után nem keresünk külföldi versenylehetőséget, még ha csábító meghívás is érkezne, inkább újra belevetem magamat a munkába, mert a lemaradásomat csak így dolgozhatom le.

Márton Anita a lehető legjobban szeretné lerövidíteni a tokiói tartózkodását. Szerette volna, hogy a repülővel kilencezer kilométeres távolságba a férje és a kislánya is elkísérje, de miután tájékozódott arról, hogy mi várna rájuk Tokióban, letett a merész terv megvalósításáról.

– Zsolt és Luca ki sem mozdulhatott volna a szállodából, én meg az olimpiai faluból, így maradnak itthon, és a lehető legrövidebbre fogom szabni a távollétemet. Nem örülök annak, hogy a szokásostól eltérően most a selejtezőt nem másnap követi a döntő, ugyanis egy napot beiktattak a két versenyszakasz közé. Tervem szerint így sem fog hat napnál hosszabb idő eltelni, amíg haza nem érek Szegedre. Ebből az is kiderül, hogy az átállás napjait most kihagyom a számításaimból, amint megérkezek Tokióba, igyekszem kialudni magamat, aztán egy kis átmozgatás és már indulhatok is a csatába, hogy kiharcoljam a döntős helyemet.

Miközben Márton Anitának most az a célja, hogy a lehető legjobb formába lendüljön, edzőjének, a pályán szerencsétlen balesetet szenvedett Eperjesi Lászlónak az, hogy mielőbb szabadulni tudjon a járókeretétől, később pedig a mankójától.

– Fiatal atléták mutatják ki a szeretetüket, amikor nap mint nap segítenek abban, hogy ott lehessek Márton Anita mellett a pályán, aki nagyon szépen halad az erősítéssel és a súlylökésben is egyre ügyesebb. Már csak a szökdelőgyakorlatok elvégzésében kell jobban teljesítenie és aztán azt is bátran kimondhatom, hogy döntős lesz a tokiói olimpián és egy olyan helyen végez, amire mind a ketten büszkék lehetünk – mondta Eperjesi László.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.