Ellentétes előjelekkel várja a derbit a Fradi és az Újpest

A magyar labdarúgó-bajnokságnak évről évre kiemelt párharca a Ferencváros és az Újpest összecsapása. A hagyományos derbi azonban az elmúlt években egyoldalú képet mutat, az idei szezon kezdete pedig még jobban kiélezte a különbséget a két nagy múltú, fővárosi csapat között. A Fradi toronymagas esélyese a bajnokságnak, míg az Újpest kieső helyről várja a rangadót.

2021. 09. 26. 8:00
null
20210420 MN Budapest Ferencváros-Újpest FC labdarúgás NB1 Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sziporkázott, de szerda este győztes rangadóval melegített a vasárnapi derbire a Ferencváros. A magyar bajnoki címvédő a legnagyobb riválisnak ígérkező Mol Fehérvár veretlenségét vette el, és ezzel a Vidi elé is ugrott a táblázaton, amelyen immár csupán a Kisvárda előzi meg az FTC-t. Meglepő volna azonban, ha João Janeiro legénysége a teljes idény során tartani tudná a lépést a Fradival.

Peter Stöger vezetőedző a Fehérváron aratott siker után hét-nyolc játékos hiányáról beszélt, a Ferencváros keretmélysége azonban eljutott arra a szintre, hogy ezt a hazai mezőnyben szinte meg sem érzi. Az elmúlt években több derbit is eldöntött Franck Boli továbbra is száműzetését tölti a tartalékcsapatnál, de ott van helyette Ryan Mmaee, aki nyári érkezése óta nyolc gólt szerzett a Fradi mezében, ő döntötte el a fehérvári összecsapást is. Az Újpest ellen pedig bemutatkozhat a zöld-fehérek legfrissebb igazolása, a 2010-es világbajnokság bronzérmese, Marko Marin is.

Debütáns akadhat a lila-fehéreknél is: az örmény Ararattól érkezett huszonhat éves elefántcsontparti támadó, Mory Koné. Azonban az Újpest a Fehérvárral ellentétben nem veretlenül, hanem nyeretlenül, kieső helyről várja a Fradi elleni meccset.

– A nyeretlenség rányomja a bélyegét az öltözői hangulatra – ismerte el a Nemzeti Sportnak a lila-fehérek huszonegy éves játékosa, Katona Mátyás, aki ennek ellenére leszögezte, az Újpestnek a rangadón idén is a győzelem a célja. Erre legutóbb 2015 decembe­rében volt példa, az akkori 1-0-s siker óta tizenhét derbit vívott meg győzelem nélkül a Újpest, a párharc legutóbbi hét felvonásán pedig kivétel nélkül Fradi-siker született. Mi több, az elmúlt két szezon hat meccsén még csak gólt sem lőttek a lila-fehérek az ősi rivális kapujába. Arra most sem számíthat az Újpest, hogy a Ferencváros túlságosan könnyelműen áll a rangadóhoz.

– Nagyon várom az első derbimet, amit ráadásul hazai pályán, a mi közönségünk előtt játszhatunk. Nincs szükség külön motivációra, tudjuk, hogy ez az év egyik kiemelt találkozója lesz –hangsúlyozta Stöger.

A rangadók kiszámíthatatlanságára vonatkozó közhelyeken túl semmi sem szól az Újpest mellett, de ha mégis meglepetést okozna a Groupama Arénában a 17.00-kor kezdődő találkozón (tv: M4 Sport), az minden bizonnyal nagy lendületet adna a pocsék szezonrajt után.

(A borítóképen: A legutóbbi derbiket rendre a Fradi nyerte. Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.