Fél térden, de több lábon érvényesülne az ifjú reménység

Egy-egy arannyal és két-két ezüsttel ugyan Csipes Tamara és Lucz Anna lett a magyar csapat két legeredményesebb tagja a vasárnap véget ért kajak-kenu világbajnokságon, de önmagához és a tokiói olimpián nyújtott teljesítményéhez mérten Adolf Balázs szerepelt a legjobban. A 22 éves kenus olimpiai számban, C-1 1000 méteren harmadik lett, ötezren pedig megszerezte pályafutása első vb-aranyát. A tekintetben is egyedi az útja, hogy neki még nem ért véget az idény, a hó végén rajthoz áll a maratoni szakág világbajnokságán is a romániai Pitești-ben.

2021. 09. 21. 6:32
ADOLF Balázs
Koppenhága, 2021. szeptember 19. Adolf Balázs (k) a kajak-kenu világbajnokság kenu egyesek férfi 5000 méteres versenyének döntőjében a koppenhágai Bagsvaerd-tavi versenypályán 2021. szeptember 19-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Engedtessék meg egy személyes emlék felelevenítése. Az újabban kissé fellengzősen „beevezésnek” átkeresztelt vízitúra kupa rangosabb fordulói a kajak-kenu különös eseményei, hiszen a lelkes amatőrök mellett a szárnyaikat bontogató, sőt – Kövér Márton a példa rá – olykor befutott, világbajnoki éremmel büszkélkedő maratonisták is rajthoz állnak. Talán hat éve lehetett, amikor a Ráckevei-Dunán egy ilyen alkalommal kilométereken át együtt lapátoltam egy ifjú kenussal. Ugyan a kajak gyorsabb eszköz a kenunál, mégis többnyire én vizeztem rajta, nem pedig fordítva, s még ő kérdezte, megfelelő-e a tempó. Amikor aztán az ifjú előbb korosztályos világbajnoki címet szerzett, majd 2019-ben a síkvízi vb-n azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 5000 méteren nagyot csatázott a sportág óriásával, a német Sebastian Brendellel és ezüstérmes lett, büszkén mondogattam, hiszen ő többek között az én edzőpartnerem…

Adolf Balázs azóta már olimpiai résztvevő, a hét vége óta pedig a felnőttek között is világbajnok, mégis szinte mit sem változott. Ugyanolyan rokonszenves, tisztelettudó sportoló, s továbbra is szenvedélyesen szereti a kenuzást. Ő aztán egy napra sem állt le az olimpia után, az országos bajnokságot követően rajthoz állt a maratoni válogatón, ki is vívta az indulás jogát, így a koppenhágai vb-ről hazatérve sem lazít, készül a maratoni szakág világbajnokságára.

– Már hétfőn kedvem lett volna lemenni edzésre, de azt mondják, kell a pihenő. Néhány napot ezért kihagyok, aztán készülök a maratoni vb-re. Kemény edzéseket ugyan már nem kell végeznem, én is úgy gondolom, két hetet még kitart a formám, de szeretnék ott is jól szerepelni. Igazából a maraton az én világom, sajnálom, hogy kajak-kenuban nincs olyan nagy presztízse a hosszú távnak, mint például sífutásban, ahol az ötven kilométert tekintik a királyi számnak – mondta a hazaérkezés után az újdonsült világbajnok.

Adolf Balázsnak az olimpia nem a tervei szerint alakult. Elsősorban a párosra készült, ám a társa, Fejes Dániel lebetegedett, ezért lemaradtak a döntőről, s Adolf ugyanígy járt egyéniben is. Amikor azt kérdeztem tőle, azóta ő fejlődött-e, vagy a vb-re a mezőny eresztett le kissé, így felelt:

– Ha azt nézzük, hogy az olimpián egyesben csak tizenötödik lettem, akkor azt mondhatjuk, gyengén szerepeltem. Ám csupán négy századon múlt, hogy nem jutottam döntőbe, s ha az sikerül, ott sem lettem volna utolsó. A világbajnokságon viszont az éremszerzéshez az is kellett, hogy az olimpia első két helyezettje, a brazil Isaquias Queiroz és kínai Liu Hao nem indult. Szóval, bár a két eredmény között inkább a helyezés alapján nagy a különbség, a teljesítményemet tekintve lényegesen kisebb.

Az idő nemcsak hónapról hónapra, hanem évről évre is a 22 éves magyar kenusnak dolgozik, hiszen Sebastian Brendel pályafutása már a végéhez közeledik, továbbá a már említett brazil és kínai riválisa, valamint a cseh Martin Fuksa is jóval idősebb nála.

– Brendelt leszámítva, aki a következő években már csak ötezren szeretne versenyezni, úgy számolom, a többiek még ott lesznek Párizsban. Addig biztosan felbukkannak fiatalok is, szóval ott is kemény csata lesz, de igen, szeretném, ha a következő olimpián már én is harcban lennék a dobogós helyekért – jegyezte meg Adolf Balázs, aki a sport mellett az Óbudai Egyetem hallgatója a villamosmérnöki karon. Hozzátéve, ha az ezer egyes is lesz a fő száma, a kettest sem szeretné leadni.

– Fejes Dániellel még nem beszéltünk a jövőről, de én nem írnám le a párosunkat. Megvolt az oka, hogy Tokióban miért nem tudtunk jól szerepelni. Ötszáz méteren, ami kettesben az olimpiai táv, a rajt miatt ugyan még nagyobb hátrány, hogy mi ugyanazon az oldalon húzunk, de tudunk még fejlődni. Gyorsaságban és erőben kell előrelépnem, újabban telente azért sikerül két-három kiló izmot magamra pakolni, 2024-re végre olyan testalkatom lehet, mint a többi kenusnak. S hát jobb több lábon állni, szeretnék majd kettesben is kijutni a párizsi olimpiára.

Előbb azonban Pitești-ben akar helytállni. Ha netán sikerülne nyernie, elmondhatja, hogy az edzőjéhez, Pétervári Pálhoz hasonlóan síkvízen és maratoniban is a csúcsra ér, amivel azért kevesen büszkélkednek a sportágban.

A borítóképen: Adolf Balázs az 5000 méteres verseny közben.
Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.