Miután meghunyászkodott, visszavették a magyar csapatok maguk közé a Brassót

A Vasas felnőttcsapata Győrbe költözött, a Brassót letérdepeltette a liga vezetősége, ám a DVTK csatlakozásával végül még emelkedett is a magyar jégkorongbajnokság mezőnye. Nyolc hazai mellett három roppant erős erdélyi klub részvételével kezdődik meg ma az idény.

Novák
2021. 09. 17. 7:45
null
Becze Tihamér, a Csíkszereda és az egész liga legjobbja ünnepli a gólját Fotó: Veres Nándor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eseménydús volt a holtidény. Miskolcon bizonyára csalódásként, visszalépésként élik meg, hogy kétévnyi szlovákiai kalandozás után – a MAC-ot követve – a DVTK visszatér a magyar bajnokságba, ám a továbbra is főszponzor Erste Bank nevét viselő liga nyilván jól jár a 2015–2017 között zsinórban háromszor bajnoki aranyérmes csapat csatlakozásával. Mindez azt is jelenti, hogy az új idényben a Fehérvár lesz az egyetlen, külföldi bajnokságban szereplő magyar klub, a Volán immár a tizenötödik évadját kezdi meg Ausztriában.

Hiányzik viszont a hazai mezőnyből a Vasas, a klub felnőttcsapata Győrbe teszi át a székhelyét, ennek megfelelően a neve is megváltozik – Győri ETO HC –, derűlátóan nem a Vasas szűnik meg, hanem a Győr tér vissza az első osztályba sok-sok év után.

A Brassó hosszas egyeztetés, sőt inkább pengeváltás után kapott lehetőséget arra, hogy idén is elindulhasson a magyar bajnokságban. Az előzmények még az előző idény rájátszásáig nyúlnak vissza, amikor az erdélyi klubra a liga súlyos büntetést is kiszabott, mert nemhogy eltűrte, de még szította is a magyarellenes megnyilvánulásokat. Ezek után a liga érthetően nagyon szigorúan vette a csapat nevezését, s mivel az késve és hiányosan érkezett be, vissza is utasította, majd a méltányossági kérelemnek sem adott helyet. Végül Such György, a Magyar Jégkorong-szövetség elnökének erdélyi tárgyalásai vezettek eredményre. Allen Coliban brassói polgármester írásban nem csupán elismerte a Corona által korábban elkövetett hibákat, hanem elnézést is kért azokért, továbbá a magyarokkal szembeni ellenséges viszonyért felelős Emilian Cernica helyett új kapcsolattartót jelölt ki a korábbi magyar válogatott Mihály Árpád személyében, s ígéretet tett a korábbi incidensek megelőzésére. Mindezek eredményeként a klub remélhetőleg visszanyeri korábbi, magyar hátterű identitását. A liga ezek után ismét napirendre tűzte a Brassó kérelmét, s végül elfogadta a nevezését.

Így a tavalyi tízzel szemben tizenegyre bővült a mezőny, amelyet nyolc magyar mellett három erdélyi csapat alkot: Debrecen, Dunaújváros, DVTK, FTC,  Győr, MAC, Titánok, UTE, Csíkszereda, Brassó, Gyergyó. A ma kezdődő alapszakasz négy körből, tehát 40 fordulóból áll, középszakasz nem lesz, hat együttes egyenesen rájátszásba kerül, a 7–10. helyezettek közül pedig még kettő. A negyeddöntőtől kezdve minden párharc az egyik fél negyedik győzelméig tart.

Az előző évadban két erdélyi klub, a Csíkszereda és a Brassó vívta a finálét, végül utóbbi győzött, s a Sportklub kimondott célja, hogy megvédje a címét; az FTC-é pedig az, hogy visszaszerezze azt. Az előző évekhez képest tovább erősödött a Gyergyó, és a Brassóval egyetemben esélyes a dobogóra. 

A mérkőzésekre a hatályos szabályok alapján csakis védettségi igazolvánnyal lehet kilátogatni, nézőszámlimit azonban a magyarországi létesítményekben nincs. A szurkolók kárpótlást is kapnak azért, mert az előző idény zömét nélkülük bonyolították le: az első fordulóban a legtöbb helyszínen nem kell fizetni a belépőkért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.