7500 euróba kerül a Brassónak, hogy gyalázták a magyarokat

Példátlan szigorú büntetéssel sújtotta a Magyar Jégkorongszövetség fegyelmi bizottsága a magyar bajnokságban – immár a döntő egyik résztvevőjeként – szereplő Brassó együttesét. A versenyszabályzat három paragrafusának megsértése miatt összesen 7500 euró befizetésére kötelezte a klubot. A szövetség fegyelmi bizottsága hosszasan indokolja a döntést, a sűrű jogi szövegből csak virágnyelven derül ki a lényeg: a klub alkalmazottai és szurkolói megengedhetetlen hangnemben gyalázták a Debrecen elleni mérkőzéseken ténykedő bírókat és ellenőröket. Még érthetőbben: gyalázták a magyarokat.

Magyar Nemzet
2021. 03. 31. 12:35
Vasas-Brassó
Nem csak a Brasssó kapuja van veszélyben a gyalázkodás miatt Fotó: Varga Tamás Forrás: Vasas Opten
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fegyelmi bizottság a Brassóban a Debrecen elleni elődöntőben játszott március 16-i és 17-i, hazai szemszögből egyaránt vesztes mérkőzések utózöngéit vizsgálta. A határozat megállapította, hogy az erdélyi klub a hozzá köthető közösségi oldalán megengedhetetlen hangnemben bírálta a mérkőzés játékvezetőt. A határozat külön is kiemeli a Brassó egyik képviselőjét, Emilian Cernicát, aki a pálya mellett – idézzük – „több alkalommal nagy erővel ütlegelte a plexit, zavarta a mérkőzés hivatalos személyeinek munkáját, és a mérkőzés rendes lebonyolítását”, illetve „pálya mellett tanúsított magatartása alkalmas volt arra, hogy a mérkőzés hivatalos személyeiben félelmet keltsen”.

Az indoklás nem részletezi, hogy milyen magatartás is okozhatott félelmet, de ne legyenek kétségeink, a román sportvezető a magyarokat szidalmazta.

Mint ahogyan az is megesett már Brassóban, hogy miközben a játékosok és – amikor még jelen lehettek – a szurkolók a székely himnuszt énekelték, „véletlenül” kialudt a villany.

Egyértelmű a szándék, egyesek Brassót magyarellenes gócponttá akarják tenni a romániai jégkorongban. Mindez azért is sajnálatos, mert 2008-ban az akkor államtitkári rangot betöltő Tánczos Barna RMDSZ-szenátor közbenjárásával, támogatásával indult be a városban a jégkorongélet, építették fel a jégcsarnokot; s a csapat játékosainak és szurkolóinak zömét a mai napig magyarok alkotják.

Érdeklődésünkre Tánczos Barna elmondta, nagyon reméli, hogy a brassói klub jelenlegi, egyre nyíltabban magyarellenes vezetősége minél hamarabb lelép a színről.

A Brassó a magyar bajnoki finálé első mérkőzését kedden hazai pályán 3-0-ra elvesztette a Csíkszeredával szemben, a második meccset ma szintén Brassóban játsszák.

Három tételben

Íme a kétszer 3000, illetve egy ízben 1500 eurós büntetés indoklásának részletei:

  • A közzétett írásokban megkérdőjelezték a mérkőzés hivatalos személyeinek a tisztességét, sportszerűtlen módon bírálták tevékenységüket. A közösségi oldalon nyilvánosságra hozott bejegyzés negatív, részrehajló és sportszerűtlen színben tüntette fel az Erste Ligát, a Liga szereplőit, és a Magyar Jégkorongszövetséget. A fegyelmi bizottság a rendelkezésre álló tények és bizonyítékok alapján megállapította a sportszervezet fegyelmi vétségét, és a rendelkező részben meghatározott szankciót rótta ki a sportszervezet részére.
  • A pálya mellett állva több alkalommal nagy erővel ütlegelte a plexit, zavarta a mérkőzés hivatalos személyeinek munkáját, és a mérkőzés rendes lebonyolítását. Az fb a felvételeket és bizonyítékokat a maguk összességében értékelve és meggyőződése szerint elbírálva tényként állapította meg, hogy a rendező csapat biztonsági személyzete nem tett meg mindent a rendzavarás megelőzése és megfékezése érdekében, ezért a rendelkező részben meghatározott szankciót rótta ki a sportszervezet részére.
  • A rendező szervezet biztonsági személyzete akadályozta a játékvezetői munkacsoport delegáltjának munkáját, felszólították, hogy mozgóképet ne rögzítsen a mérkőzés folyamán. Emilian Cernica a pálya mellett tanúsított magatartása alkalmas volt arra, hogy a mérkőzés hivatalos személyeiben félelmet keltsen. A játékvezető-ellenőr jelentésében kitért rá, hogy a játékvezetők végig fenyegetve érezték magukat a mérkőzés folyamán. A fegyelmi bizottság – a bizonyítékokat a maguk összességében értékelve és meggyőződése szerint elbírálva – tényként állapította meg, hogy a rendező csapat biztonsági személyzete nem tett meg mindent a játékvezető-ellenőr és a játékvezetők biztonságának érdekében. A sportegyesület felelősséggel tartozik az általa rendezett sportesemény rendjéért.
  •  

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.