Szeged, Veszprém: akár két csapatunk is lehetne a Final Fourban

Ma kezdődik és a jövő év eleji magyar–szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság miatt majd csak márciusban fejeződik be a férfikézilabda Bajnokok Ligája csoportköre. A két magyar induló hivatalos célkitűzése az idén eltér egymástól: a Telekom Veszprémnél a minél jobb szereplés az elvárás, a Pick-Szeged a sorozat négyes döntőjébe vágyik.

2021. 09. 15. 8:20
null
Jogos az öröm, nagy csapat van alakulóban a Tisza partján Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindkét magyar élcsapat jelentősen átalakult a nyáron. A Telekom Veszprém – miután tavasszal elveszítette bajnoki elsőségét és lemaradt a Bajnokok Ligája négyes döntőjéről – a fiatal tehetségek beépítésére fekteti a hangsúlyt. A távozó David Davis helyét a csapat korábbi átlövőklasszisa, Momir Ilics vette át. Az új edző nem panaszkodhat nyomasztó teherre: a BL-ben a minél jobb szereplés az elvárás Veszprémben. A játékosok közül Székely Márton, a norvég Kent Robin Tönnesen, a dán Nikolaj Markussen, a montenegrói Vuko Borozan, az orosz Danyiil Siskarjov és a portugál Rogerio Moraes távozott. A klub csak egy játékost igazolt, a válogatott beálló Sipos Adriánt, saját utánpótlásából pedig több fiatalt, Dörnyei Boriszt, Lukács Pétert, az edző fiát, Ilics Zoránt és Bodor Márkot is a felnőttegyütteshez irányított.

Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

A felkészülési mérkőzéseken még akadozott a játék, a Kiel mellett a Balatonfüred is nyert Veszprémben, majd a SEHA-liga győzelemmel hangolt a csapat a szezonra.
A Bajnokok Ligájában holnap a Paris SG elleni hazai rangadóval (tv: Sport 1, 18.45) kezd Ilics csapata, a folytatásban a Barcelona, a Porto, a Kielce, a Zaporizzsja, a Dinamo Bukarest és a Flensburg vár még rá. A csoportból az első hat csapat jut tovább, az első kettő egyenesen a negyeddöntőbe. Ugyan az európai szövetség szakértői a Final Fourba várják a Veszprémet, ez több mint jóindulatú előrejelzés. A csoportkörben a nyáron alaposan megerősített Kielce, a Barcelona és a Paris SG is erősebbnek tűnik Ilics együttesénél, ezzel együtt a csoportból való továbbjutás reális elvárás, a tizedik jelenlét a kölni Final Fourban csak a hab lenne a tortán.

Fotó: Illyés Tibor


Szegeden évek óta álmodoznak a Bajnokok Ligája négyes döntőjéről. Juan Carlos Pastor csapata az előző szezonban letaszította a hazai trónról a Veszprémet. A nyáron távozók helyén keletkező lyukakat nem fiatal, saját nevelésű játékosokkal tömködték be. Az orosz Dmitrij Zsitnyikov, a cseh Stanislav Kaspárek, a spanyol Joan Canellas, a svéd Jonas Källman és a szlovák Martin Stranovsky már nem Szegeden kézilabdázik. Helyettük érkezett egy-egy osztrák és norvég balszélső, Sebastian Frimmel és Alexander Blonz, egy-egy norvég és spanyol jobbátlövő, Kent Robin Tönnesen és Imanol Garcíandia, és a portugál irányító, Miguel Martins. Eddig hibátlanul vette az akadályokat Pastor csapata, igaz, a magyar bajnokságban igazán komoly játékerőt képviselő ellenféllel még nem találkozott. 

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az egyik fő támogatóját, a Molt a nyáron elveszítő Szeged ma este a Montpellier otthonában (tv: Sport 1, 18.45) mutatkozik be a Bajnokok Ligája csoportkörében. Az előző szezon első szakaszában a koronavírus alaposan megtizedelte a csapatot, több kulcsemberre, többek között Bánhidi Bencére és Bodó Richárdra sem számíthatott Juan Carlos Pastor. Ha az újabb hullám következményei nem érintik a csapatot, akkor akár a második helyen juthat tovább a csoportkörből. A Kiel kiemelkedik, de a Vardar Szkopje, az Aalborg, a Meskov Breszt, a Montpellier, a Zagreb és csapata, a norvég Elverum ellen is reális győzelmi esélyei vannak a Final Fourba vágyó Pick-Szegednek.
A ma kezdődő csoportkör március elején zárul, a januári magyar–szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság ­miatt december közepétől feb­ruár közepéig szünetel a Bajnokok Ligája. Az első körben decemberig kellene jó pozíciót fogniuk a magyaroknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.