Oltásellenes és asszonyverő botrány a Bayern-kudarc hátterében

Történelmi, sokkoló, megdöbbentő – mindegyik jelző igaz a Bayern München tegnapi súlyos vereségére. Történelmi, mert sosem kapott ki öt góllal a klub a Német Kupában. Sokkoló, mert senki sem érti, mi történt. Megdöbbentő, mert 1978 óta nem verték el ennyire a bajorokat.

2021. 10. 28. 10:52
null
Mönchengladbach, 2021. október 27. Ramy Bensebaini, a Borussia Mönchengladbach játékosa (b) gólt lõ a labdarúgó Német Kupa második fordulójában játszott Borussia Mönchengladbach-Bayern München mérkõzésen Mönchengladbachban 2021. október 27-én. MTI/AP/Martin Meissner Fotó: Martin Meissner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan eredménnyel zárult a tegnap este rendezett Mönchengladbach–Bayern München meccs a Német Kupában, amelyre senki sem számított. A hazaiak 5-0-ra kiütötték a német rekordbajnokot.

Nem elsősorban a bajorok veresége volt a meglepő, hiszen tavaly, még Hans-Dieter Flick irányításával is elhasalt a Bayern a Német Kupa második fordulójában, akkor a másodosztályú Holstein Kiel tizenegyesekkel ejtette ki a müncheni sztárcsapatot.

Az tehát néha még a német futball örökös urával is megesik, hogy nem jut be a legjobb tizenhat közé a hazai kupában. Az viszont, hogy öt góllal elkalapálják, ritkaságszámba megy. Ilyenre tétmérkőzés legutóbb 1978-ban volt.

Negyvenhárom évvel ezelőtt a Bundesligában a Kaiserslautern győzte le 5-0-ra a magyar Lóránt Gyula edző vezette, többek közt Sepp Maierrel, Klaus Augenthalerrel, Uli Hoenessszel, Gerd Müllerrel és Karl-Heinz Rummeniggével felálló bajorokat.

A Német Kupa 1935-ös indulása óta pedig tegnap estig egyetlen ellenfél sem ejtette ki őket ötgólos különbséggel. A korábbi rekordot az Austria Wien tartotta, a bécsi klub, amely az anschluss után a II. világháború végéig a németeknél szerepelt, az 1940–1941-es idényben 5:1-re nyert Münchenben.

Dayot Upamecano ingatag lábakon állt a Bayern védelmében Fotó: Martin Meissner

Senki sem érti, mi történt tegnap. – Teljesen lesokkolt, és érthetetlen számomra ez az eredmény – nyilatkozta a Bayern sportigazgatója, Hasan Salihamidzic az 5-0-s kudarc után. – Sosem éltem még át ilyet, és nem is láttam ennyire egyértelmű vereséget egy ilyen fontos mérkőzésen – tette hozzá a klub támadója,

Az elmúlt napok legkevésbé a futballról szóltak a Bayern háza táján. Julian Nagelsmann vezetőedző pozitív koronavírustesztet produkált, így nélküle kellett megvívnia a csapatnak a Mönchengladbach elleni meccset. Salihamidzic szerint ez nem mentség:

Természetesen mindig az a jó, ha az edző ott van a kispadon, de nem hiszem, hogy a helyettes Dino Topmöller tehet erről az eredményről. Ami elromolhatott, az el is romlott, teljes áramszünet volt.

Nagelsmann pozitív Covid-tesztje csak még jobban fókuszba helyezte az oltásellenes Joshua Kimmich szerepét. A Bayern legértékesebb labdarúgója, a Transfermarkt szerint kilencvenmillió eurót érő középpályás még mindig nem oltatta be magát, ez volt az egyik központi téma a kupameccs előtt.

A másik ügy sem volt barátságosabb. A Bayern nyolcvanmillió eurós rekordigazolását, Lucas Hernándezt börtön fenyegette amiatt, hogy 2017-ben bántalmazta a barátnőjét, akit később feleségül vett, ezzel megszegve a távolságtartási végzést.

Tegnap, a Mönchengladbach elleni meccs napján érkezett a hír, hogy nem kell börtönbe vonulnia ma, hogy megkezdje a féléves szabadságvesztését, hanem megúszta felfüggesztettel és pénzbírsággal.

A Gladbach ellen Kimmich és Hernández is végig a pályán volt. Salihamidzic szerint ez nem zavarhatta meg a csapatot, mert a francia világbajnok ügyében eleve reménykedtek a pozitív ítéletben. – Az oltást sem tudom összefüggésbe hozni azzal, hogyan megyünk bele egy-egy párharcba vagy hogy rosszul váltunk. Ennek semmi köze egymáshoz – mondta a Bildnek a sportigazgató.

Valami váratlanul mégis összeomlasztotta az ezt megelőző három tétmeccsén 13-1-es összesített gólkülönbséggel három győzelmet aratott csapatot. Egy hasonló botrány is elég lehetett volna ehhez, nemhogy kettő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.