Petry Zsolt: A véleménynyilvánítás szabadsága engem is megillet

Perben áll a Herthával Petry Zsolt, aki a Nemzeti Sportnak elárulta, azt szeretné elérni, hogy a konzervatív gondolkodásmód ugyanolyan elfogadott legyen Európában, mint a liberális.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2021. 10. 15. 18:41
Petry
Petry Zsolt ragaszkodik a konzervatív értékekhez Fotó: Dömötör Csaba Forrás: Nemzeti Sport

Perben áll a Herthával Petry Zsolt, aki a Nemzeti Sportnak elárulta, azt szeretné elérni, hogy a konzervatív gondolkodásmód ugyanolyan elfogadott legyen Európában, mint a liberális.

Petry Zsolt azután veszítette el a kapusedzői állását a német Bundesligában szereplő Herthánál áprilisban, hogy a lapunkban megjelent interjúban a berlini klub értékrendjével ellentétes gondolatokat fogalmazott meg.

Az elhíresült ügy óta először adott nagyobb interjút a korábbi 38-szoros magyar válogatott kapus, aki a Nemzeti Sportnak azt mondta, nehéz terveznie a karrierje folytatását addig, amíg perben áll a Herthával az elbocsájtása miatt. Ettől függetlenül harag nincs benne.

– Hat éven keresztül egymás iránti nagy szakmai és emberi megbecsüléssel dolgoztunk együtt, ezért senkire sem tudok haragudni – fogalmazott Petry. – Én azt szeretném elérni, hogy a kereszténydemokrata Európában a konzervatív vélemény ugyanúgy elfogadható legyen, mint a liberális.

A kapusedző nem tekerné vissza az idő kerekét, ha tehetné, akkor sem tenné nem megtörténté az eseményeket, hiába veszítette el az állását a Herthánál: – Talán fogalmazhattam volna diplomatikusabban, de mindenkivel megesik, hogy ha valamivel nem ért egyet, azzal kapcsolatban olykor sarkosabban, a kelleténél több érzelemmel fogalmazza meg a véleményét. Nem tekerném vissza az időt, mert azt gondolom, hogy 2021-ben Európában a véleménynyilvánítás szabadsága engem ugyanúgy megillet, mint bárki mást.

Nagy kérdés, hogy ha lezárul a jogi vitája a Herthával, lesz-e lehetősége még dolgozni Németországban. Petry nem tart attól, hogy megbélyegezték: – Legfeljebb olyan ember próbálhatja rám sütni ezt a bélyeget, aki sosem dolgozott még együtt más származású vagy vallású kollégával, vagy aki nem ismeri a pályafutásomat. A karrierem alatt futballoztam együtt homoszexuálissal, muszlimmal, zsidóval, színes bőrű és ázsiai játékossal is, és sosem volt semmi probléma köztünk. 

Aki ezek után engem vádol kirekesztő szemlélettel, az nevetségessé teszi magát. A futballközegben toleránsnak kell lenni, és ha nem vagy az, a közeg nagyon hamar kidob magából. Az életutam azt mutatja, hogy bennem mindig megvolt ez a tolerancia a másság iránt.

A tervei már megvannak a jövőre a nézve, gyerekekkel szeretne foglalkozni, segíteni őket a céljaik elérésében, és ha kell, a B terv megvalósításában. Bár az állatmenhelyről dédelgetett álma valószínűleg már nem valósul meg: – Akárhogy is alakul az ügyem a Herthával, a jövőben nagyon szeretnék gyerekek karrierjében segíteni. Korábban nagy vágyam volt egy állatmenhely létrehozása, befogadni a kóbor állatokat, és esélyt adni nekik a normális életre. Ez már aligha valósul meg, de a tehetségek útjának egyengetésében szívesen segítenék. Nem az ügynök szerepét akarom betölteni, inkább a karrierjüket érintő helyes döntések meghozatalában szeretnék segíteni. Szeretném úgy átadni a tapasztalataimat, hogy az illető sikeres legyen a karrierjében, de akkor is megállja a helyét az életben, ha az A terv esetleg nem jön össze.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.