Szoboszlai Dominik volt a hétvége hőse a magyar légiósok közül

November közepén még játszik két világbajnoki selejtezőt – itthon San Marino, idegenben Lengyelország ellen – a magyar válogatott. Marco Rossi nemsokára kihirdeti a keretét, és nyilván árgus szemekkel figyeli a kiszemeltjeit, köztük a légiósokat is, akikről ezen a héten sok jó hírt kaphatott néhány rosszabb mellett. Szokásos összeállításunkban a külföldön játszó futballistáink utóbbi egy hetét összegezzük.

2021. 10. 25. 7:30
RB Leipzig vs SpVgg Greuther Fuerth
epa09541550 Leipzig's Dominik Szoboszlai (L) celebrates with teammate Yussuf Poulsen after scoring the 3-1 goal during the German Bundesliga soccer match between RB Leipzig and SpVgg Greuther Fuerth in Leipzig, Germany, 23 October 2021. EPA/FILIP SINGER CONDITIONS - ATTENTION: The DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video. Fotó: EPA/FILIP SINGER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem nehéz kiválasztani, melyik magyar légiós volt a hátunk mögött hagyott napok hőse. Jesse Marsch, az RB Leipzig vezetőedzője Párizsban a PSG elleni Bajnokok Ligája mérkőzésen nem küldte pályára Szoboszlai Dominikot, a szombati bajnokin is a cserék közé nevezte, majd remek érzékkel küldte pályára. A húszéves magyar középpályás a 64. percben állt be a Greuther Fürth ellen – és végig a pályán volt –, és egy perc múlva egy parádés támadás végén pazar mozdulattal 3-1-re alakította az eredményt a saját csapata javára. Nem sokkal később pedig pompás mozdulattal, balról jobb külsővel hozta helyzetbe Novoa Ramost – tényleg gyönyörű gólpassz volt, a Leipzig pedig 4-1-re győzött.

 

 

A Bundesligánál maradva örömteli hír, hogy a válogatott csapatkapitánya, felgyógyult a sérüléséből, a 82. percben be is cserélték a Mainzba, amely hazai pályán 4-1-re nyert az Augsburg ellen. Ezzel ellentétben viszont térdsérülése miatt kihagyta a Freiburg soros meccsét, amelyen 2-0-ra győzni tudott Wolfsburgban, a hírek szerint ez a sérülés nem súlyos. Novothny Soma egy hete debütált a német élvonalban, a Bochum edzője ezúttal nem küldte be a Frankfurt ellen 2-0-ra megnyert mérkőzésen.

A horvát bajnokságban az NK Osijek Kleinheisler László nélkül tartotta otthon a három pontot a Dragoljovac 1-0-ás legyőzésével, a Hajduk Splitben viszont végigjátszotta a Gorica ellen 0-0-ra végzett találkozót az a Lovrencsics Gergő, aki a múlt héten jelentette be, hogy többé nem szerepel a magyar válogatottban. A szomszédos Szerbiában futballozó magyar Holender Filip csütörtökön az 58. percben léphetett pályára a Partizan Beogradban a belga Gent ellen, amely Belgrádban nyert 1-0-ra az Európa-Konferencialigában. A vasárnapi bajnokin nem játszott, ott a csapata 3-1-re nyert Topolyán.

 

Fotó: EPA/ERDEM SAHIN

 

Oroszországban a Nyizsnyij Novgorod Kecskés Ákossal a védelmében kapott ki otthon 4-1-re a Krasznodartól, a svájci Grasshoppers pedig úgy játszott otthon 3-3-at a Zürichhel, hogy Bolla Bendegúzt a 33. percben sérülés miatt le kellett cserélnie az edzőjének. Futács Márkó egy hete győztes góllal mutatkozott be a szlovén Olimpija Ljubljanában, most is kezdett, a csapat megint nyert 1-0-ra, de ezúttal a magyar csatárt a 61. percben lecserélték. Az olasz másodosztályban a Pisa játékosa, a 90. percig volt a pályán, akkor lecserélték, a Pordenone ellen 1-1 lett a végeredmény, a pármai Balogh Botond viszont nem kapott lehetőséget a Regginában 2-1-re győző együttesében.

A szlovák élvonalban a Dunaszerdahely a Michalovcét fogadta és győzte le 1-0-ra, végigjátszotta a mérkőzést, Hahn Jánost a 64. percben cserélték le, előtte a felső lécet találta el tizenegyesből, amelyet az ő buktatása miatt adott meg a játékvezető. Szalai Attilának sűrű hete volt a török Fenerbahce tagjaként. A csapata az Európa-ligában a belga Antwerpet fogadta, 2-2 lett a végeredmény, a magyar védő a 87. percig volt a pályán. Vasárnap következett szintén hazai környezetben az Alanyaspor elleni bajnoki, az ellenfél 2-1-es sikerével elvitte a három pontot, végig a pályán volt. A Kasimpasa magyar válogatott csatára, Varga Kevin a sérülése után lábadozik, ő még nem játszhat. Ugyanez igaz Tamás Márkra, a lengyel Slask Wroclaw válogatott védőjére is. az Európa-Konferencialigában szerepelve végigjátszotta az Omonia Nicosia 3-1-re elveszített meccsét Baselben.

 

Fotó: Reuters/David Kirouac

 

Eltávolodva Európától, az Egyesült Arab Emírségekbe Varga Roland az al-Ittihad Kalba tagjaként a 83. percbe állt be az al-Uruba ellen, és 2-1-es győzelmet ünnepelhetett. Az észak-amerikai profi ligában, az MLS-ben a Kansas City a sérült Sallói Dániel nélkül nyert a Seattle Sounders ellen 2-1-re idegenben, a magyar támadónak a bokaszalagja szakadt el, és hat hetet kell kihagynia. Az FC Dallas csütörtökön a Los Angelest fogadta, és kikapott tőle 2-1-re, Schön Szabolcs a 80. percben állt be, szombaton viszont csak a 97. percben küldték pályára a Los Angeles Galaxy otthonában, ahol 2-2-re végzett. A Philadelphia Union magyarja, két gólt is szerzett csütörtökön, ám a házigazda Minnesota így is győzött 3-2-re, szombaton kezdő volt a Nashville ellen, a 61. percben lecserélték, a csapata pedig 1-0-ra győzött. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.