Ennél „kimisebbre” nem is vehette volna a búcsút Räikkönen + fotó

Bemutatkozása után húsz évvel futotta utolsó futamát a Formula–1-ben Kimi Räikkönen. 2007 világbajnoka sosem az érzelemkitörésekről és a monológokról volt híres, így a visszavonulását sem kezelte nagy csinnadrattával.

Magyar Nemzet
2021. 12. 15. 15:04
Formula One Grand Prix of Abu Dhabi
epa09638756 Finnish Formula One driver Kimi Raikkonen of Alfa Romeo Racing ORLEN reacts on the grid before the 2021 Formula One Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit in Abu Dhabi, United Arab Emirates, 12 December 2021. EPA/KAMRAN JEBREILI / POOL Fotó: KAMRAN JEBREILI / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kimi Räikkönennél többet senkit sem láthattunk Formula–1-es versenyhétvégéken. A finn vb-győztes 349 indulásával a királykategória valaha volt legtapasztaltabb pilótája, de ezek számát már tovább nem fogja növelni, hiszen a múlt hétvégi Abu-dzabi Nagydíj után szögre akasztotta a sisakot.

A veterán pilóta 2001-es bemutatkozása óta (egy kisebb megszakítás mellett) tizenkilenc idényt teljesített, 21 futamgyőzelme mellett 18 pole pozícióval, 103 dobogós helyezéssel és 46 leggyorsabb körrel büszkélkedhet, s természetesen egy világbajnoki címmel, amit 2007-ben hódított el. A 42 éves Räikkönen majdnem fél életét az F1-ben töltötte, de ha azt gondolnánk, hogy a búcsú meghatotta, tévednénk, hiszen látszólag a „Jégember” csapata, az Alfa Romeo többet foglalkozott a visszavonulásával, mint maga a pilóta.

Az olasz istálló az autóján egy speciális üzenettel („Dear Kimi we will leave you alone now”, vagyis „Kedves Kimi, most már békén hagyunk téged”) kedveskedett Räikkönennek, utalva a 2012-es Abu-dzabi Nagydíjra, amikor az egyszeres világbajnok a rádión ráripakodott a versenymérnökére: „Hagyj békén, tudom, mit kell tennem!”

Az F1-et szintén elhagyó Antonio Giovinazzi pedig egy különleges sisakfestéssel tisztelgett csapattársa előtt:

Räikkönen köszönetet mondott a gesztusokért, majd lefutotta utolsó futamát, amelyen sajnos csak 27 kör jutott neki, ugyanis a technika ördöge kibabrált vele, és fékproblémák miatt méltatlan módon, a bokszban kellett befejeznie a pályafutását. De ő szokásához híven nem sajnálkozott:

– Néha így alakulnak a dolgok ebben a sportágban. Akadt valami probléma az egyik kerékanyával, az előző körben az ötös kanyarban is küszködtem, később a hetesben pedig teljesen elszállt. De ez is a játék része, és hogy őszinte legyek, a végeredmény nem igazán számított nekem – idézi Räikkönent a formula.hu portál, aki örömmel tekint előre az F1 utáni évekre. – Boldog vagyok. Már várom az átlagos életet, amit a versenyhétvégéken kívülről ismerünk. Otthon lehetek, a családdal tölthetem az időt, és tervezhetünk is valamit. Nehéz úgy tervezni bármit is, miközben ezt a munkát végezzük, mivel elég gyorsan változnak itt a dolgok, ha pedig tervezel… elfelejthetsz mindent. Úgy gondolom, nagyszerű ez a szabadság és az, hogy otthon lehetek a gyerekekkel. Gyorsan nőnek, emellett a feleségemmel is lehetek, amit már nagyon várok.

Az Alfa Romeo veteránja az Instagram-oldalán közzétett búcsúbejegyzésében sem hazudtolta meg önmagát. Szűkszavú üzenetet biggyesztett a fotója mellé: „Viszlát, Formula–1.”

Azóta pedig a profilja bemutatkozó üzenetét is megváltoztatta, immár „retired”, azaz visszavonult avagy nyugdíjas szócskával hivatkozik önmagára.

Borítókép: Kimi Räikkönen az Abu-dzabi Nagydíj előtt (Fotó: EPA/Kamran Jebreili)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.