időjárás -3°C Fábián, Sebestyén 2022. January 20.
logo

Verstappen: Az F1 már a büntetésekről, nem a versenyzésről szól

Dubai Viktória
2021.12.05. 23:38 2021.12.05. 23:42
Verstappen: Az F1 már a büntetésekről, nem a versenyzésről szól

Kaotikus versennyel debütált vasárnap a Formula-1-ben Szaúd-Arábia. A leintés után forrnak az indulatok, az élmenők szokás szerint egymást vádolják az ütközésekért. Nem kizárt, hogy további büntetéseket osztanak ki a sportfelügyelők, egyelőre annyi biztos, hogy a futamgyőztes Lewis Hamilton és a második helyen leintett pontegyenlőségben áll az idényzáró futam előtt.

Lewis Hamilton (Mercedes) és Max Verstappen (Red Bull) csatározása az évad utolsó előtti versenyén csúcsosodott ki. Folyamatos volt a kakaskodás Dzsiddában, a két bajnokaspiráns autója több alkalommal is összeért egymással.

A csatából végül Hamilton jött ki jobban, aki megnyerte a futamot, Verstappent pedig mögötte a második helyen intették le. Ám korántsem biztos, hogy itt lezárul a történet, ugyanis a sportfelügyelők beidézték mindkét pilótát. A futam talán legszürreálisabb pillanatát vizsgálják, amikor is a Red Bull utasítására Verstappen el akarta engedni Hamiltont, hogy elkerülje a büntetést egy korábbi pályaelhagyásért. A címvédő azonban nem előzte meg őt, ehelyett egészen érthetetlen módon összeütközött a két versenyző. Egyikük sem érti, hogy mi történt, Verstappen így nyilatkozott az esetről:

– Lelassítottam, el akartam őt engedni. Kihúzódtam jobbra, ő viszont nem akart elmenni mellettem. Ezután összeértünk, de nem igazán értem, hogy mi történt ott.

Verstappent a futam során pályaelhagyásért öt másodperces időbüntetéssel sújtották. Nemtetszését nem rejtette véka alá:

– Elég eseménydús verseny volt! Rengeteg dolog történt, amivel nem értek egyet, de elfogadom, ez van. A pályán igyekeztem mindent beleadni, a végére viszont már elfogytak a gumijaim, abban sem voltam biztos, hogy kitartanak a leintésig – magyarázta a Red Bull pilótája, majd miután elárulták neki, hogy a szurkolók a nap versenyzőjének választották, így reagált: – Szerencsére a nézők tisztán látják a helyzetet. Én csak versenyezni próbálok, de ez a sportág ma már inkább a büntetésekről szól, mint a versenyzésről. Örülök, hogy a szurkolóknak tetszett, én mindent beleadtam.

Hamilton is felidézte a Verstappennel történt incidenst. Nem meglepő módon, a brit egészen máshogy látja az esetet.

– Nem értettem, miért fékezett akkorát, aztán nekimentem. Ezután ő fogta magát, és gyorsított, szóval nem értettem, mi történik. Csak később tudtam meg, hogy el akart engedni, de ez a helyzet teljesen összezavart – nyilatkozta a hétszeres világbajnok, és hozzátette, kimerítő nagydíjon van túl: – Hosszú ideje versenyzem már, de ez hihetetlenül nehéz volt futam volt. Megpróbáltam keményen hajtani, miközben óvatosnak is kellett lennem. Minden versenyzői tapasztalatomra szükségem volt ahhoz, hogy a pályán tartsam az autót és közben tisztán versenyezzek.

Nem maradt más hátra, mint a sportfelügyelők döntése. A jelenlegi állás szerint a két bajnokaspiráns azonos pontszámmal érkezik meg az idényzáró Abu-dzabi versenyhétvégére.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: EPA/ANDREJ ISAKOVIC)