Verstappen: Az F1 már a büntetésekről, nem a versenyzésről szól

Kaotikus versennyel debütált vasárnap a Formula-1-ben Szaúd-Arábia. A leintés után forrnak az indulatok, az élmenők szokás szerint egymást vádolják az ütközésekért. Nem kizárt, hogy további büntetéseket osztanak ki a sportfelügyelők, egyelőre annyi biztos, hogy a futamgyőztes Lewis Hamilton és a második helyen leintett pontegyenlőségben áll az idényzáró futam előtt.

2021. 12. 05. 23:38
Formula One Grand Prix of Saudi Arabia
epa09624644 Dutch Formula One driver Max Verstappen of Red Bull Racing reacts on the podium after he took second place during the inaugural 2021 Formula One Grand Prix of Saudi Arabia at the Jeddah Corniche Circuit in Jeddah, Saudi Arabia, 05 December 2021. EPA/ANDREJ ISAKOVIC / POOL Fotó: ANDREJ ISAKOVIC / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Mercedes) és (Red Bull) csatározása az évad utolsó előtti versenyén csúcsosodott ki. Folyamatos volt a kakaskodás Dzsiddában, a két bajnokaspiráns autója több alkalommal is összeért egymással.

A csatából végül Hamilton jött ki jobban, aki megnyerte a futamot, Verstappent pedig mögötte a második helyen intették le. Ám korántsem biztos, hogy itt lezárul a történet, ugyanis a sportfelügyelők beidézték mindkét pilótát. A futam talán legszürreálisabb pillanatát vizsgálják, amikor is a Red Bull utasítására Verstappen el akarta engedni Hamiltont, hogy elkerülje a büntetést egy korábbi pályaelhagyásért. A címvédő azonban nem előzte meg őt, ehelyett egészen érthetetlen módon összeütközött a két versenyző. Egyikük sem érti, hogy mi történt, Verstappen így nyilatkozott az esetről:

– Lelassítottam, el akartam őt engedni. Kihúzódtam jobbra, ő viszont nem akart elmenni mellettem. Ezután összeértünk, de nem igazán értem, hogy mi történt ott.

Verstappent a futam során pályaelhagyásért öt másodperces időbüntetéssel sújtották. Nemtetszését nem rejtette véka alá:

– Elég eseménydús verseny volt! Rengeteg dolog történt, amivel nem értek egyet, de elfogadom, ez van. A pályán igyekeztem mindent beleadni, a végére viszont már elfogytak a gumijaim, abban sem voltam biztos, hogy kitartanak a leintésig – magyarázta a Red Bull pilótája, majd miután elárulták neki, hogy a szurkolók a nap versenyzőjének választották, így reagált: – Szerencsére a nézők tisztán látják a helyzetet. Én csak versenyezni próbálok, de ez a sportág ma már inkább a büntetésekről szól, mint a versenyzésről. Örülök, hogy a szurkolóknak tetszett, én mindent beleadtam.

Hamilton is felidézte a Verstappennel történt incidenst. Nem meglepő módon, a brit egészen máshogy látja az esetet.

– Nem értettem, miért fékezett akkorát, aztán nekimentem. Ezután ő fogta magát, és gyorsított, szóval nem értettem, mi történik. Csak később tudtam meg, hogy el akart engedni, de ez a helyzet teljesen összezavart – nyilatkozta a hétszeres világbajnok, és hozzátette, kimerítő nagydíjon van túl: – Hosszú ideje versenyzem már, de ez hihetetlenül nehéz volt futam volt. Megpróbáltam keményen hajtani, miközben óvatosnak is kellett lennem. Minden versenyzői tapasztalatomra szükségem volt ahhoz, hogy a pályán tartsam az autót és közben tisztán versenyezzek.

Nem maradt más hátra, mint a sportfelügyelők döntése. A jelenlegi állás szerint a két bajnokaspiráns azonos pontszámmal érkezik meg az idényzáró Abu-dzabi versenyhétvégére.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: EPA/ANDREJ ISAKOVIC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.