időjárás 21°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Felmentették a gázoló bajnokot, gond lehetett a közelségjelzővel

Magyar Nemzet
2022.01.07. 20:01 2022.01.07. 20:22
Felmentették a gázoló bajnokot, gond lehetett a közelségjelzővel

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) pénteken a Dakar-ralin visszavonta a 2009-es bajnok, dél-afrikai Giniel de Villiers ötórás büntetését, amit azért rótt ki a pilótára a Szaúd-Arábiában zajló viadalon, mert még a második szakaszon egy dűnénél átgázolt egy motoron – szerencsére a motoros nem volt rajta. A verdikt szerint De Villiers figyelmen kívül hagyta a járművek közelségét jelző Sentinel rendszer jelzését, nem volt kellőképpen óvatos. Maga a pilóta is elnézést kért, és meg is egyezett a pórul járt marokkói motorossal, hogy vesz neki egy új motort, továbbá állja a nevezését a jövő évi Dakar-ralira. Ám a csapata, a Toyota Gazoo Racing később olyan GPS-adatokkal állt elő, amelyek eddig nem álltak rendelkezésre, és más megvilágításba helyezték a történteket. Továbbá az ERTF, a Sentinel rendszer szállítójának képviselője megvizsgálta az autót, és arra a következtetésre jutott, hogy ugyan a belsejében a vétel „megfelelő, de nem optimális”, ami a jel késedelmes továbbítását okozhatta. Mindezek után Giniel de Villiers ötórás büntetését törölték, és a pénteki hatodik szakasz után visszakerült az élmezőnybe, jelenleg a negyedik helyen áll. (Korábbi cikkünkben arról is írtunk, hogy a dél-afrikai pilóta még az első szakaszon felöklelt egy másik motorost, de ezt az ugyancsak vitatott esetet megúszta ötperces büntetéssel.)

Amúgy a pénteki hatodik szakaszon, amelynek a gyorsasági része 404 kilométer volt, De Villiers 14. lett, 9:19 perccel elmaradva a győztestől, az argentin Orlando Terranovától. Az összetettben élen álló katari Nasszer al-Attijah 6:16 perc hátránnyal 10. lett, de így is növelte az előnyét, mert az eddigi második helyezett, a kilencszeres ralivilágbajnok francia Sébastien Loeb csak a 30. helyen zárta az etapot, 21:31 perc hátránnyal. S ez azzal járt, hogy visszacsúszott a harmadik helyre, a szaúdi Jazid al-Radzshi eléje került. De Villiers is csupán másfél percre van Loebtől.

A motorosoknál az út rossz állapota miatt csak 101 kilométert mértek, ezen az ausztrál Daniel Sanders volt a leggyorsabb. Az összetettben továbbra is a brit Sam Sunderland áll az élen, aki pénteken második lett a csonka gyorsaságin.

Dakar-rali, 6. szakasz, Rijád-Rijád 620 km (gyorsasági 404 km):

Autósok: 1. Orlando Terranova, Daniel Oliveras Carreras (argentin, spanyol, Bahrain Raid Extreme) 3:06:45 óra, 2. Mattias Ekström, Emil Bergkvist (svéd, Audi) 1:06 perc hátrány, 3. Jazid al-Radzshi, Michael Orr (szaúdi, brit, Toyota) 1:49 p h. Az összetett élcsoportja: 1. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, andorrai, Toyota) 20:37:24 óra, 2. Al-Radzshi, Orr 50:19 perc hátrány, 3. Sebastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga, Bahrain Raid Extreme) 50:25 p h. 

Motorosok: 1. Daniel Sanders (ausztrál, KTM) 51:43 perc, 2. Sam Sunderland (brit, KTM) 2:26 perc hátrány, 3. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 2:36 p h. Az összetett élcsoportja: 1. Sunderland 19:55:59 óra, 2. Walkner 2:39 perc h., 3. Sanders 5:35 p h. 

A Dakar-rali mezőnynek 8000 kilométert kell megtennie a január 14-i dzsiddai célba érésig. A gyorsasági szakaszok össztávja 4300 kilométer. Szombaton pihenőnapot tartanak Rijádban, majd vasárnap a Rijád és al-Davadimi közötti 701 kilométer vár a mezőnyre, a gyorsasági szakasz távja 402 kilométer lesz.

Borítókép: A szurkolók a sivatagból sem hiányozhatnak (Forrás: Twitter/Dakar Rally)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.