Itt a történet vége: Djokovicsot kitoloncolják Ausztráliából

A címvédő és világelső szerb Novak Djokovics az ausztrál szövetségi bíróság vasárnapi ítélete értelmében nem indulhat el a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A vízuma nem érvényes, így kitoloncolják Ausztráliából, ahova vélhetően három évig nem is léphet be.

Magyar Nemzet
2022. 01. 16. 8:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn megkezdődik a teniszezők idei első Grand Slam-tornája, az Australian Open, így a múlt szerda óta húzódó Djokovics-sagát vasárnap mindenképpen le kellett zárni: döntést kellett hozni arról, hogy az Ausztráliába oltatlanul érkező, de a koronavírus-fertőzésen átesett szerb világelső indulhat-e Melbourne-ben. Az ausztrál szövetségi bíróság vasárnapi ítélete értelmében a hússzoros Grand Slam-győztes Novak Djokovics nem indulhat! A vízuma nem érvényes, így kitoloncolják Ausztráliából.

A másfél hete tartó procedúra lezárásaként James Allsop elöljáró bíró helyi idő szerint vasárnap késő délután jelentette be, hogy a bevándorlási hatóságnál, majd a bíróság előtt történt meghallgatás nyomán elutasították a 34 éves sztár fellebbezését, melyet vízumának bevonása ellen nyújtott be. Ez vélhetően azzal jár, hogy Djokovics három évig nem léphet be az országba. A perköltségeket neki kell fizetnie.

A szerb világelső múlt szerdán érkezett Melbourne-be, de a repülőtéren nem engedték be az országba, visszavonták belépési engedélyét, majd egy kiutasítottaknak fenntartott hotelben szállásolták el. A vízumát hétfőn egy bírósági döntés nyomán visszakapta, majd edzett az Australian Open helyszínén, első kiemeltként kapott ellenfelet a csütörtöki sorsoláson, aztán másnap ismét érvénytelenítették a vízumát. 

Djokovics korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, így Ausztráliába érkezése óriási felháborodást váltott ki, mivel felmerült a gyanú, hogy kivételeztek vele. A játékos ügyvédei olyan iratokat tettek közzé, amelyek szerint novemberben megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott, de nem vonult karanténba, interjút adott egy lapnak, és egy gyerekek számára rendezett nyilvános eseményen is részt vett maszk nélkül.

Az is élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, hogy fotók és videók alapján a Monacóban élő Djokovics az ausztráliai utazását megelőző 14 napban Szerbiában és Spanyolországban is tartózkodott, miközben ő nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a melbourne-i útját megelőző két hétben járt-e külföldön.

A CNN és a BBC beszámolója szerint a felkért három döntéshozó egyhangúan szavazott arról, hogy Djokovics vízumtörlése megfelelő lépés volt. A döntés hátteréről részletes indoklást későbbre ígért a testület. A döntés egyben azt jelenti, hogy a teniszező egyelőre nem szerezheti meg rekordot jelentő 21. Grand Slam-bajnoki címét. Ami az Australian Open sorsolását illeti, Djokovics helyét a táblán a selejtező egyik „szerencsés vesztese” veszi át, mégpedig az olasz Salvatore Caruso, a  világranglista 150. helyezettje.

Novak Djokovics közleményben jelezte, hogy elfogadja az ítéletet, és a hatóságokkal együttműködve elhagyja az országot. „Rendkívül csalódott vagyok a bíróság döntése miatt, amely azt jelenti, nem maradhatok Ausztráliában. Tiszteletben tartom a határozatot, és együttműködöm az illetékes hatóságokkal az országból való távozással kapcsolatban. Kényelmetlenül érzem magam amiatt, hogy az elmúlt hetekben a személyem került a középpontba, bízom abban, hogy mostantól mindannyian arra a játékra koncentrálhatunk majd, amit annyira szeretek” – írta Djokovics, aki minden jót kívánt a tornán elinduló játékosoknak, a szervezőknek, a személyzet tagjainak, az önkénteseknek és a szurkolóknak egyaránt.

„Most időt kell szakítsak a pihenésre és a gyógyulásra, mielőtt további kommentárt fűznék a történtekhez” – jegyezte meg a világelső. „Szeretném megköszönni a családomnak, a barátaimnak, minden szurkolómnak, valamint szerb honfitársaimnak, hogy folyamatosan támogattak. Mindannyian nagy erőt adtak számomra” – tette hozzá Novak Djokovics.

Borítókép: Novak Djokovicsnak távoznia kell Melbourne-ből (Forrás: Twitter/Sputnik Türkiye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.