Visszalőtt a bíróság: Ne vegzálják a 15 éves sportolót!

Kamila Valijeva elindulhat kedden a téli olimpia műkorcsolya női egyéni számában. A sportdöntőbíróságnak, a CAS-nak kellett közbelépnie, hogy a még decemberben levett pozitív doppingtesztje miatt ne tilthassák el a játékok alatt az orosz sportolót. Megállapították, Kamila Valijeva nem szerzett előnyt, s nem az ő hibája, hogy elhúzódott az ügye.

Magyar Nemzet
2022. 02. 14. 8:19
null
Peking, 2022. február 7. Az orosz Kamila Valijeva bemutatja kûrjét a nõi mûkorcsolyázók csapatversenyében a 2022-es pekingi téli olimpián, a Fõvárosi Fedett Stadionban 2022. február 7-én. MTI/AP/David J. Phillip Fotó: David J. Phillip
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kamila Valijeva ügyéről korábban több részletben beszámoltunk. A műkorcsolya múlt heti vegyes csapatversenye után lehetett sejteni, hogy valami nem stimmel, hiszen elhalasztották az éremátadást. Kiszivárgott, hogy doppingügy húzódik az eset hátterében, majd az is kiderült, az oroszok legjobb női versenyzője, a csupán  15 éves Kamila Valijeva akadt fenn a vizsgálaton.

Később az ügy fonák részletei is napvilágot láttak:

  • Valijeva még december 25-én produkált pozitív mintát Szentpétervárott, amit aztán Stockholmban elemeztek csigalassúsággal
  • Méghozzá egy olyan szer miatt (trimetazidin), amely ugyan szerepel a doppinglistán, de nem alkalmas teljesítmény-fokozásra, torokgyulladást is lehet vele kezelni – miként tette azt az orosz tini is orvosi tanácsra
  • Mivel Valijeva csupán 15 éves, tulajdonképpen védett személy, nem is szerepelhet a WADA nyilvántartásában

Az ügy apropóján többen megpróbálták ismét befeketíteni a dopping miatt még mindig korlátozásokat elszenvedő orosz csapatot – az oroszok hivatalosan nem hazájuk, hanem az Orosz Olimpiai Bizottság zászlaja alatt szerepelnek a téli olimpián –, de végül győzött a józan ész. A sportdöntőbíróság, a CAS felmentette az orosz műkorcsolyázót, így az orosz vegyes csapat megkaphatja az aranyérmét, Valijeva pedig indulhat női egyéniben.

Tehát a CAS-ig jutott az ügy, a WADA a maga részéről nem zárkózott el az orosz lány eltiltásától. Matthieu Reeb, a CAS ügyvezetője szerint viszont nem is lehetett kérdéses az ítélet, sőt megrovásban részesítette a doppingellenes hatóságokat, amiért ilyen hosszú ideig tartott a teszt elemzése és az eredmény nyilvánosságra hozatala.

– Az elhúzódott bejelentés rendkívül sajnálatos, mert nemcsak a sportolót, hanem a téli olimpiai játékok szervezőit is nehéz helyzetbe hozta. Más szavakkal, nem is kellett volna foglalkoznunk az esettel, ha ezek a doppingellenőrzési eljárások egy hét vagy tíz nap alatt befejeződtek volna, mint általában és normálisan az olimpiai játékokon – jelentette ki Matthieu Reeb, aki azt is elárulta, a CAS azért foglalkozott az üggyel, mert beadvány érkezett hozzá, miszerint el kell-e tiltani Valijevát – akár csak ideiglenesen is. Ugyanakkor azt is elmondta, a CAS csupán Valijevát mentette föl, a szervezetnek nem kompetenciája, hogy a vegyes csapatverseny végeredményéről döntsön. Bár ez a mostani ítélet után csak formaságnak tűnik.

Valijeva kedden mindenesetre rajhoz állhat a műkorcsolya női egyéni versenyében. Méghozzá favoritként. Majd kiderül, hogy a meghurcolása mennyire viselte meg.

Borítókép: Kamila Valijeva tanulságos leckét kapott sportdiplomáciából (Fotó: MTI/AP/David J. Phillip)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.