Megérkezett a csúcsra, de keresztbe tett a csapattársának

Marco Odermatt matematikailag is bebiztosította karrierje első összetett világkupa-győzelmét. A huszonnégy éves alpesi síző a következő években akár a rekordkönyveket is átírhatja. A nők között Mikaela Shiffrin váratlan győzelmet aratott.

2022. 03. 16. 12:27
Marco Odermatt
Swiss Marco Odermatt reacts in the finish area of the Men's downhill of the FIS Alpine Ski World Cup finals 2021/2022 in Courchevel, French Alps, on March 16, 2022. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP) Fotó: SEBASTIEN BOZON / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2010-es évtizedet az osztrák Marcel Hirscher uralta az alpesi sí világkupában: egymás után nyolc alkalommal nyerte meg az összetett pontversenyt, majd a csúcsról is vonult vissza.

A svájciak azonban joggal bíznak abban, hogy máris megtalálták a választ a nagy rivális Ausztria klasszisára. Marco Odermatt 2018-ban négy egyéni aranyérmet nyert a junior vb-n, majd hamar berobbant a felnőtt élmezőnybe is.

Tavaly már második helyen végzett az összetett, az óriás- és a szuperóriás-műlesiklás pontversenyében is, idén pedig felért a csúcsra. Nagy fölénnyel nyerte meg a nagy kristálygömböt és az óriás-műlesiklás trófeáját is, utóbbi számban pedig Pekingben olimpiai bajnok is lett.

Marco Odermatt huszonnégy éves korára túlnőtt az előző generáción.

A franciaországi vk-döntőre úgy utazott el, hogy lényegében már biztos az összetett győzelme, de a nyomaték kedvéért a második helyezett Aleksander Aamodt Kildének kedvező lesiklásban is megelőzte norvég riválisát.

Odermattot az első lesikló vk-futamgyőzelmében végül megakadályozta az osztrák Vincent Kriechmayr, és a svájci amiatt is csalódott lehetett, hogy túl gyorsan jött.

Megelőzte ugyanis honfitársát, Beat Feuzot is – ha ők ketten fordított sorrendben végeznek a dobogón, Feuz nyerte volna a lesikló pontversenyt, így viszont a szuperóriás-műlesiklás mellett ennek a szakágnak is Kilde lett az idei bajnoka.

Annak ellenére, hogy két dobogósuk volt, a svájciak legnagyobb bravúrját a kieső Niels Hintermann mutatta be, aki egy lécen vette be a courcheveli pálya egyik kanyarját.

A nők között sokkal kiélezettebbnek tűnt a verseny az összetett győzelemért a címvédő Petra Vlhová és a korábbi háromszoros bajnok Mikaela Shiffrin között.

A februári olimpián összeomló Shiffrin azonban teljesen váratlanul megnyerte a leggyengébb számát, a lesiklást a világkupa-döntőn, így alaposan megnőtt az előnye, ráadásul Vlhová egyetlen pontot sem szerzett, épphogy kicsúszott az első tizenötből.

Kilde pedig talán jobban megünnepelte barátnője, Shiffrin győzelmét, mint a saját kristálygömbjét.

Alpesi sí, világkupa-döntő

Férfi lesiklás: 1. Vincent Kriechmayr (osztrák), 2. Marco Odermatt (svájci), 3. Beat Feuz (svájci).

A szakági világkupa végeredménye: 1. Aleksander Aamodt Kilde (norvég) 620 pont, 2. Feuz 607, 3. Dominik Paris (olasz) 522.

Az összetett világkupa állása (3 verseny van hátra): 1. Odermatt 1459 pont (már bajnok), 2. Kilde 1100, 3. Henrik Kristoffersen (norvég) 874.

Női lesiklás: 1. Mikaela Shiffrin (amerikai), 2. Christine Scheyer (osztrák) és Joanna Hählen (svájci).

A szakági világkupa végeredménye: 1. Sofia Goggia (olasz) 504 pont, 2. Corinne Suter (svájci) 407, 3. Ester Ledecká (cseh) 339.

Az összetett világkupa állása (3 verseny van hátra): 1. Shiffrin 1345, 2. Petra Vlhová (szlovák) 1189, 3. Federica Brignone (olasz) 955.

Borítókép: Marco Odermatt még sok örömet okozhat a svájciaknak (Fotó: AFP/Sebastien Bozon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.