Orbán Viktor a Fradi lelkét, motorját és mókamesterét köszöntötte

Szűk ferencvárosi baráti körben köszöntötték 75. születésnapja alkalmából Szőke Istvánt, a zöld-fehérek legendás csatársorának jobbszélsőjét. Orbán Viktor ünnepi, méltató szavait Bánki József, az FTC korábbi labdarúgója tolmácsolta, a kormányfő ajándékát Jakab János miniszterelnöki megbízott adta át.

2022. 03. 20. 13:13
Budapest 20220319 Labdarœg‡s Sz?ke Istv‡n 75 Žves Fot— Nemzeti Sport çrvai K‡roly Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szőke, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi. Minden fradista memoriterként sorolja a Ferencváros egykori legendás csatársorát, amely 1965-ben VVK-győzelemhez, majd bajnoki címekhez segítette a fővárosi zöld-fehéreket. Az akkori idők korszellemének megfelelően a játékosok pályafutásuk végeztével is tartották a kapcsolatot, még Albert Flórián kezdeményezésére sok-sok évvel ezelőtt hagyománnyá vált a vasárnap délelőtti közös foci. A Császár ugyan már tíz éve nincs közöttünk, de a szép szokás azóta is él. Nem maradt el a játék ezen a vasárnapon sem, s a szokásos harmadik félidő különösen emlékezetesre sikeredett. A társak és a meghívottak 75. születésnapja alkalmából köszöntötték Szőke Istvánt. Szöszi, ahogy futballista berkekben nevezik, a Ferencvárosban elért sikerek mellett arról nevezetes, hogy 1972-ben a románok elleni Európa-bajnoki pótselejtezőben a semleges helyszínen, Belgrádban játszott harmadik mérkőzést a magyar válogatott az ő találatával nyerte meg 2-1-re.

Az ünnepséget moderáló Bánki József, a 80-as évek kiváló labdarúgója, az FTC havilapja, a Zöld és fehér magazin főszerkesztője természetesen erre is kitért, majd tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő levelét:

Tisztelt Szőke István!

Aligha van szurkoló az Üllői út környékén, aki ne hallott volna a Fradi legendás ötösfogatáról, amely nemcsak a magyar bajnokságban, de az európai kupákban is nagy hatékonysággal rezgette meg az ellenfelek hálóját. Az idősebbek a nevek felsorolásán túl azonban azt is tudják, hogy ennek a támadósornak Ön egyszerre volt a lelke, motorja és első számú mókamestere, aki góljaival jó pár kapusnak okozott álmatlan éjszakát.

Szeretném megköszönni, hogy pontos beadásaival és életerős bombáival számos nemzetközi kupamérkőzésen segítette győzelemre az FTC csapatát, a magyar válogatott pedig annak idején egy igencsak emlékezetes góllal juttatta ki az Európa-bajnokságra. Hálásak vagyunk, hogy aktív sportolói pályafutása után sem fordított hátat a futball világának, hanem a József utcai Volán Klub megnyitásával egy olyan törzshelyet adott a magyar szurkolóknak, ahol a sör mellé a magyar labdarúgás aranykoráról szóló anekdoták jelentik a kísérőt.

Engedje meg, hogy 75. születésnapja alkalmából gratuláló családtagok és barátok mögé sorakozva én is tisztelettel köszöntsem, valamint sok erőt, sikert és jó egészséget kívánjak.

Isten éltesse sokáig!

Tisztelettel:

Orbán Viktor

A méltató sorokat Jakab János, a Budafoki MTE tiszteletbeli elnöke, miniszterelnöki megbízott szép ajándékkal toldotta meg. Aztán természetesen szót kapott az ünnepelt, aki ezúttal sem hazudtolta meg magát: 

– Ha még néhány hetet vártatok volna vele, akkor egyúttal a névnapi köszöntésen is túllehetnénk – mondta mosolyogva a 75. születésnapját február 13-án ünnepelt Szőke István.

A késlekedésnek persze nem a feledékenység, hanem a kegyelet az oka, ugyanis február 17-én elhunyt Szőke egykori csapattársa, a legendás csatártrió balszélsője, Fenyvesi Máté. 

Szőke Istvánt jogosan dicsérték a társai, hogy milyen jó egészségnek örvend, még 75 évesen is rúgja a labdát, és esze ágában sincs végleg elhagyni a pályát. Köszöntésére megjelent a 60-as évek legendás csapatából még élő másik két legenda, Rákosi Gyula és Horváth László, továbbá Mucha József, Rab Tibor, Szergej Kuznyecov és még sok-sok jó barát. 

– Azért jobb így találkozni, mint temetésen – mondta ki a végszót akasztófahumorral Szöszi, csak helyeselhetünk.

Ha hamarabb nem is, a századik születésnapi köszöntésen mindenképpen találkozunk!

Borítókép: Jakab János (balra) és Szőke István (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.