A világranglistán az első háromba kerülhet Grand Slam-győztesünk + videó

Pupp Réka öt hónapon belül a második Grand Slam-döntőjét vívhatta pénteken a cselgáncsozók World Tour-sorozatának törökországi Grand Slam-versenyén, Antalyában; s a tavaly novemberi bakui nagy győzelme után most is mindenkit elpáholt az 52 kilogrammos súlycsoportban.

Magyar Nemzet
2022. 04. 01. 21:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pupp Réka, az Atomerőmű SE 25 éves dzsúdósa – aki az 52 kg-ban tavaly harmadik lett az Európa-bajnokságon, majd ötödik a tokiói olimpián – Antalyában a súlycsoport 35 fős mezőnyében negyedik kiemeltként az első fordulóban erőnyerő volt, a 32 között kezdett, és a második körben a kubaiak nagy reménysége, a junior-világbajnoki bronzérmes Hurtado ellen lépett először tatamira. A Judoinfo.hu szakportál beszámolója szerint a kubai dzsúdós nem adta olcsón a bőrét, de a hosszabbítás második percében megtört, ipponnal a paksi versenyző jutott tovább. A világbajnok Braun Ákos tanítványa a harmadik körben a brazilok junior-világbajnoki ezüstérmese, Maria Taba ellen is nyert, ő is eljutott a hosszabbításig, de az újabb aranypontot érő ippont a földharcban ismét Réka jegyezte.

A negyeddöntőben a világbajnoki bronzérmes, a világranglistán hatodik izraeli Gefen következett, ő azonban csak három percig tartott ki, a paksi dzsúdós harmadik, újabb földharcban kicsikart ipponja továbbjutást ért. Az elődöntőben a franciák kétszeres Grand Slam-győztese, a világranglista második helyezettje, az Antalyában első helyen kiemelt Astride Gneto óriási erőbedobásra kényszerítette Pupp Rékát, aki azonban keményen állta a sarat, s a csaknem kilencperces küzdelem végén Gneto gyűjtötte be harmadik intését – versenyzők ezzel bejutott a Grand Slam-döntőbe!

A fináléban a címvédő, az Antalyában 2021-ben aranyérmes üzbég Dijora Keldijorova volt az ellenfél, akiről jó emléke volt Rékának, hiszen a februári izraeli Grand Slam-tornán ellene nyerte meg a bronzéremért zajló küzdelmet. Ezúttal azonban az arany volt a tét. Keldijorova keményen lefogta versenyzőnk karjait, s egy szép dobással vazaris előnybe is került. Ez azonban felpaprikázta Pupp Rékát, aki háromszor egymás után földre teremtette ellenfelét. Az elsőre még nem kapott vazarit, a másodikra már igen, a harmadik pedig ippont, s ezzel együtt Grand Slam-aranyat ért!

Ez a magyar cselgáncssport hetvenedik Grand Slam-érme, s a kilencedik aranya. A győzelemmel Pupp Réka ismét előrelép a világranglistán, és akár az első háromba is bekerülhet – eddig az ötödik helyen állt. Gento, akit az elődöntőben legyőzött, pedig a második.

Remekül kezdett az 57 kilogrammos súlycsoportban a huszonnégy esztendős Kovács Kitti is, a BHSE European Open-ezüstérmese előbb ipponnal nyert az Ázsia-bajnoki bronzérmes mongol Lkhagvatogoo ellen, majd hosszabbításos küzdelemben begyűjtötte a világbajnoki bronzérmes lengyel Kowalczyk skalpját is. Az újabb bravúr már nem sikerült a tajvani Lien Csen-ling ellen, a hétszeres kontinensbajnoki érmes ázsiai jutott a legjobb nyolc közé.

Az antalyai Grand Slam-torna második versenynapján, szombaton a férfiaknál a 81 kilogrammosok között Ungvári Attila (Győri AC) és Rajkai Róbert (MTK Budapest), a női 63 kilogrammban pedig Özbas Szofi és (mindkettő BHSE) próbál bejutni a legjobbak közé.

Borítókép: Pupp Réka (balról a második) a jól megérdemelt aranyéremmel a nyakában (Forrás: Twitter/Judo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.