Az Újpest nemrég még kieső helyen állt, ma már Európába vágyik

Két hónapja az Újpest az utolsó helyen állt az NB I-ben, kongtak a vészharangok a IV. kerületben. A legutóbbi hét bajnokijából azonban hatot megnyert Milos Kruscsics csapata, amely fellépett az ötödik helyre, és kiesési gondok helyett hirtelenjében már a nemzetközi kupaindulásra hajt. Berta Csaba ügyvezetőt a második keretbe száműzött Kádár Tamás helyzetéről és a gólokat ontó Budu Zivzivadze sorsáról is kérdeztük.

2022. 04. 13. 18:40
Budapest 20220403 Labdarúgás 2022 NBI NB1 OTP Bank Liga Újpest UTE MTK Fotó Dömötör Csaba Nemzeti Sport Budu Zivzivadze Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokat elmond az Újpest 2022-es szerepléséről, hogy csak a tavaszi tabellát nézve a második helyen állna, mindössze két ponttal kevesebbet gyűjtve az éllovas Ferencvárosnál. Még úgy is, hogy 

a gyötrelmes ősz után a csapat irányítását januárban megkapó Milos Kruscsics vezetőedzővel sem lódult meg egyből a szekér, 

az első három bajnokiján mindössze egy pontot szerzett a szerb edző, és február közepén már vele csúszott vissza az Újpest az NB I utolsó helyére.

– Milos Kruscsics nagyon nehéz helyzetben vette át a csapat irányítását, ráadásul a koronavírus-fertőzések miatt eleinte érdemi szakmai munkát sem tudott végezni – árulta el lapunknak Berta Csaba, az Újpest ügyvezetője.

Az első edzései egyikén volt, hogy csak nyolc játékos tudott részt venni, ez a helyzet gyakorlatilag megbélyegezte az év első mérkőzéseit.

Az Újpest ennek hatására is igyekezett kihasználni a téli átigazolási szezon hajráját, s például Budu Zivzivadzéval megütötte a főnyereményt. A grúz válogatott támadót februárban a Fehérvártól vette kölcsön a fővárosi klub az idény végéig, és Zivzivadze az eddigi hét újpesti NB I-es meccsén hét gólt szerzett és két gólpasszt osztott ki, vasárnap a Paks otthonában aratott 3-1-es győzelemben is főszereplő volt.

– Sikerült kijönnie a gödörből, amibe Fehérváron került, rengeteget segített nekünk – dicsérte Zivzivadzét az ügyvezető. – Jelenleg még a Fehérvár játékosa, de szeretnénk, ha hosszabb távon nálunk maradna. Ő is szívesen folytatná itt, de ennek egy háromoldalú megbeszélésen kell eldőlnie.

Legutóbb Pakson nyert az Újpest Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

Berta Csaba szerint Zivzivadze mindenképpen jó példa, de nem csak múlt, hogy az Újpest összekapta magát az utóbbi időben.

– Télen több minőségi játékost is sikerült igazolnunk kulcspozíciókba, megtaláltuk a hiányzó fogaskerekeket, akiknek az érkezése pozitív hatással volt a már nálunk lévő labdarúgókra is. Természetesen Milos Kruscsics edző szerepe is fontos volt ebben, hiszen szerkezetet váltott az őszhöz képest, ami mindig kockázatos, és megtalálta a játékosok helyét a csapatban.

Kádár Tamás túl messzire ment

Muszáj hozzátennünk: kivéve Kádár Tamásét. Az 57-szeres válogatott védő volt papíron az Újpest legnagyobb téli fogása, hétévnyi légióskodás után tért haza Kínából a nemzeti csapat korábbi alapembere. 

Csakhogy hamar összerúgta a port Kruscsics mesterrel, aki büntetésből kitette őt a keretből.

– Kádár Tamás jelenleg a második csapattal készül határozatlan ideig a vezetőedző döntése alapján – erősítette meg Berta Csaba. – Jelentős lemaradással érkezett hozzánk Kínából, és átlépett egy olyan határvonalat az edzőnél, ami nála nem megengedett. Hosszú távú szerződése van, szerepel a terveinkben, de a játékosok jövőjéről csak az idény végén tudunk beszélni.

Addig még hátravan hat mérkőzés az NB I-ből, plusz jövő kedden a Magyar Kupa elődöntőjében újra Paksra látogat az Újpest. A másik ágon a Fradi a másodosztályú Győrrel játszik, így könnyen fővárosi derbi lehet a kupafináléból.

Újpest–Fradi kupadöntő?

– Erre még nem gondolunk – hárítja el a felvetést Berta Csaba. – A kupában egyelőre csak a Pakssal foglalkozunk; biztos vagyok benne, hogy teljesen más meccs vár ránk, mint vasárnap. A bajnokságban is szeretnénk a lehető legelőrébb végezni, a negyedik hely elérhető, amely adott esetben igen értékes is lehet. 

Újpesten mindig a nemzetközi kupaindulás a cél, ez tavaly összejött, idén is sikerülhet, de nem lesz könnyű.

Ebben a tizenkét csapatos NB I-ben egy-két meccsel rengeteget lehet javítani és rontani is. Éppen ezért nagyon oda kell figyelnünk a hajrára.

Kérdeztük Berta Csabát az Újpest folyamatban lévő tulajdonosváltásáról is, de erről nem tudott új információt adni a január végi bejelentéshez képest, amelyből kiderült, hogy Roderick Duchatelet eladja a klubot a Kovács Zoltán által képviselt, egyelőre meg nem nevezett vevőnek.

Borítókép: Budu Zivzivadze (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba )

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.