A fejbe dobott magyar hőst is megünnepelték Németországban

Pályafutása egyik, ha nem a legnagyobb sikerét érte el a hétvégén Szikora Melinda. A korábbi ferencvárosi, majd siófoki kapus a német Bietigheimmel megnyerte az Európa-ligát. Szikora élete egyik legjobb döntésének tartja, hogy az NB I után Németországba vezetett az útja. A tapasztalt kapus a fiatal, gyakran a komfortzónájukban ragadt tehetségeknek is bátran javasolja a külföldi megméretést.

Szilágyi
2022. 05. 17. 7:45
null
Bietigheim's goalkeeper Melinda Szikora during the EHF European League Womens semi-final match between Herning-Ikast Handball (DEN) and SG BBM Bietigheim (GER), in Viborg, Denmark, on May 14, 2022. (Photo by Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT Fotó: AFP/Bo Amstrup / Ritzau Scanpix
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szikora Melindával madarat lehetne fogatni, a 33 éves kapus újjászületett Bietigheimben. Akár szó szerint is érthetnénk a metamorfózist: a válogatott játékost az egyik csapattársa fejbe dobta az Európa-liga elődöntő előtti utolsó edzésen, ezt egy éjszakája bánta, ennek ellenére összekaparta magát az Ikast elleni találkozóra. – A lengyel csapattársamra, Karolina Kudlacz-Glocra egy pillanatig sem haragudtam, megesik az ilyen edzésen. Az ő tapasztalata is kellett az Ikast ellen, mert rá játszottuk ki a figurát az utolsó támadásunk előtt, és nem is hibázott. Ezzel a góllal jutottunk a másnapi döntőbe – idézte fel a dániai hétvége eseményeit Szikora. 

Az ominózus sérülés miatt „csak” ötven percet állt a kapuban a legjobb négy között lejátszott mérkőzésen, majd a döntőben világklasszis teljesítményt nyújtott, 11 védést mutatott be a Viborg ellen 31-20-ra végződött meccsen. – Végtelenül boldog vagyok, azt hiszem, aktív részese voltam a csapat sikerének. Amióta megnyertük a kupát, a Bietigheim utóbbi harmincéves történetének első nemzetközi trófeáját, folyamatosan ünnepel a csapat. Ezt és a németet még tanulnom kell, igyekszem elsajátítani a nyelvet, jó lenne, ha jövőre németül tudnék interjút adni – mondta lapunknak a tapasztalt kapus. 

Szikora maga sem gondolta volna, hogy a Siófok utáni külföldi útkeresés, a Bundesliga telitalálat lesz a karrierjében. – Utólag remek döntés volt belevágni az ismeretlenbe. Új kultúrát, új edzésmódszert ismertem meg. Lehiggadtam, sokkal statikusabb lett a mozgásom a kapuban, mint régebben. Még 33 éves koromban is tudtam fejlődni. Csak javasolni tudom a magyar NB I-ben játszó, a komfortzónájuk határait nem feszegető fiataloknak, hogy ha lehetőségük adódik, bátran merjenek váltani. Külföldön többek között arra is rákényszerül az ember, hogy megtanuljon alkalmazkodni – mesélte a tokiói olimpiát is megjárt, a Ferencvárossal magyar bajnok és kupagyőztes hálóőr. 

Fotó: AFP/Johnny Pedersen

A kapus februárban egy évvel meghosszabbította ötven tétmeccs óta veretlen klubjával kötött megállapodását, az új szerződése a 2022–23-as szezon végéig láncolja a Bietigheimhez. Egyelőre a rövid távú tervek foglalkoztatják, két hét múlva a Német Kupát szeretné begyűjteni, a magyar válogatottal a 2024-es párizsi olimpiáig tervez. – Nagyon szeretném, ha eljutnánk Párizsba, a fiatalok és tapasztalt játékosok egyvelegéből összeállított csapatunk szép eredményre lehet képes. De odafigyelek a testemre is, az első az egészség – mondta Szikora Melinda.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.