Djokovicsra korábbi sikeredzője nem találta az ellenszert

Novak Djokovics legféltettebb titkait is megismerhette második fordulós ellenfele a Roland Garroson, hiszen Alex Molcan edzője az a Marian Vajda, aki végigkísérte a szerb eredményes pályafutását. A mesteredző tizenöt évig dolgozott Djokovics sikeréért, most először ellene, de ennek nem volt hatása: a világelső 6:2, 6:3, 7:6-os győzelmet aratott.

Magyar Nemzet
2022. 05. 25. 18:56
2022 French Open - Day Two
FRANCE-ATP Fotó: FOTO OLIMPIK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Molcan ugyanolyan ellenfél, mint bárki más, ugyanakkor Vajda sohasem dolgozott még ellenem. Őszintén szólva nem örülök, hogy ezt meg kell tapasztalnom – vallotta be Djokovics a mérkőzés előtt.

A szerb klasszis 2006-tól a tavalyi év végéig együtt dolgozott Vajdával, mindössze egy kisebb megszakítás volt a munkakapcsolatukban. Az 57 éves edző akkor is a stáb tagja maradt, amikor 2013 és 2016 között Boris Becker vette át Djokovics felkészítésének az irányítását. 

Vajda tehát a világelső teniszező pályafutásának mind a húsz Grand Slam-győzelmében szerepet játszott.

A huszonegyedik sikert immáron Wimbledon 2001-es bajnoka, a horvát Goran Ivanisevic irányításával próbálja megszerezni Djokovics, akinek ehhez a Roland Garros második fordulójában Vajda új tanítványát, Molcant kellett legyőznie. Az edző azt állította, hogy továbbra is baráti a viszonya Djokoviccsal, aki csökkenteni akarta a csapata létszámát, ezért került sor a szakításra, de Vajda például azt nem árulta el neki személyesen, hogy elkezdett Molcannal dolgozni.

A papírforma egyértelmű szerb sikert ígért, hiszen a 24 éves, eperjesi születésű szlovák egy évvel ezelőtt még a legjobb 250 közé sem fért be a világranglistán. Igaz, jelenleg már a 38. helyen áll, a nagy fejlődésben pedig alighanem Vajda is szerepet játszott. A két teniszező korábban egyszer találkozott, tavaly a Belgrade Open döntőjében Djokovics 6:4, 6:3-ra nyert, de Molcan lelkes volt karrierje első ATP-torna fináléja után.

Most is simának tűnt a meccs, Djokovics az első két szettet a várakozásoknak megfelelően könnyedén megnyerte 6:2-re, illetve 6:3-ra. A harmadikban azonban a szerb váratlanul megingott, Molcan pedig több bravúros pontot is ütött, így rendkívül szoros lett a vége, rövidítésben Djokovics azonban megnyerte a harmadik játszmát is 7:6-ra, s vele együtt a meccset.

Az Australian Open év eleji oltásbotránya rányomta a bélyegét Djokovics eddigi szezonjára, hiszen azóta négy versenyből mindössze egyet nyert meg, és becsúszott neki egy első fordulós vereség is a monte-carlói ezresen. Nemrég azonban szettveszteség nélkül diadalmaskodott Rómában, és eddig a Garroson is jó formának örvend. A harmadik fordulóban a szlovén Aljaz Bedene lesz az ellenfele.

A harmadik helyen kiemelt Alexander Zverev kétszettes hátrányból fordítva nyert az argentin Sebastian Baez ellen (2:6, 4:6, 6:1, 6:2, 7:5). A Roland Garroson tavaly elődöntős, olimpiai bajnok német játékos 3 óra 36 perces összecsapáson izzadta ki a 32 közé kerülést, ahol az amerikai Brandon Nakashima ellen lép pályára.

Az egyik esélyesnek kikiáltott spanyol Carlos Alcaraz óriási csatában, öt játszmában nyert honfitársa, Albert Ramos-Vinolas ellen. A 19 éves szupertehetség, aki idén Rio de Janeiróban, Miamiban, Barcelonában és Madridban is diadalmaskodott, a negyedik szettben meccslabdát hárított, az ötödikben pedig 3-0-s hátrányból fordított, és végül 4 óra 34 perc alatt, pályafutása leghosszabb meccsén győzött.

Borítókép: Novak Djokovics (Fotó: Foto Olimpik)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.