Jürgen Klopp múltja alapján veszít, de döntőbe jut a Liverpool

A Villarreal először, a Liverpool tizedszer juthat be a legrangosabb európai kupa döntőjébe kedden este. Kétgólos angol előnyről kezdődik a Bajnokok Ligája elődöntőjének első visszavágója Spanyolországban. Jürgen Klopp korábban négyszer szerepelt a legjobb négy között az európai kupákban, az idegenbeli meccsét mindig elveszítette, mégis mindig bejutott a fináléba.

Magyar Nemzet
2022. 05. 03. 6:58
null
Liverpool's German manager Jurgen Klopp attends a press conference at Anfield Stadium in Liverpool, north west England, on April 26, 2022, on the eve of their UEFA Champions League semi-final first leg football match against Villarreal. (Photo by Lindsey Parnaby / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ígérem, a Cerámicában minden más lesz, sokkal nagyobb kihívás elé állítjuk őket – jósolt a Liverpool elleni visszavágóra Unai Emery, a Villarreal vezetőedzője, miután a csapata 2-0-s vereséget szenvedett Angliában az elődöntő első felvonásán a múlt héten.

Az Estádio de la Cerámica éppolyan törpe az óriások földjén, mint a komplett Villarreal a BL végjátékában. Alig több mint 23 ezren férnek el a spanyol klub stadionjának lelátóin, ami így is a fél várost jelenti, hiszen Villarrealt mindössze ötvenezren lakják. A csapat keretértéke, a 382 millió euró is eltörpül a Liverpool 900 milliós serege mellett, de így volt ez a negyeddöntőben is, amelyben a Bayern München elesett a Cerámica lábainál.

Emery fenyegető szavai azonban mindössze néhány nappal később is üresebben csengenek már, miután a Villarreal szombaton 2-1-re kikapott a La Ligában kieső helyen álló Alavéstól. Ilyen főpróba után, s különösen kétgólos hátrányból indulva a Bayern elleni sikernél is sokkal nagyobb csodára lenne szüksége a kisvárosi együttesnek ahhoz, hogy kiejtse az angol sztárcsapatot.

– Az első mérkőzésen igyekeztünk ellenállni a Liverpoolnak, amennyire csak tudtunk, hogy legyenek még lehetőségeink a visszavágón. Hazai pályán más lesz a helyzet, sokkal jobban meg fogjuk izzasztani őket – fogadkozott továbbra is harciasan Emery a visszavágó előtt.

Sadio Mané Geronimo Rulli Liverpool Villarreal BL Bajnokok Ligája
Liverpoolban kikapott a Villarreal. Fotó: AFP/Oli Scarff

A Liverpool ugyanakkor magabiztosan utazhatott Spanyolországba, mivel szombaton 1-0-s győzelmet aratott a Newcastle United otthonában, ami zsinórban az ötödik megnyert tétmeccse volt a csapatnak. Nagy sorozatban van Jürgen Klopp együttese, hiszen az öt győztes csata között volt egy-egy rangadó a két manchesteri klub ellen és ugye a Villarreal elleni első mérkőzés is.

– Amikor véget ért a Newcastle elleni találkozónk, az öltözőben egyből arról kérdeztük az elemzőket, hogyan játszott a Villarreal – árulta el Klopp, aki elismerte az izgatottságát a BL-elődöntő miatt. – Nem azért vagyok izgatott, mert megvan az esélyünk megnyerni egy újabb trófeát, hanem mert megnyerhetjük a következő meccset is.

Klopp vezetőedzőként korábban négyszer volt elődöntős az európai kupaporondon (háromszor a BL-ben, egyszer az Európa-ligában). Aktuális csapatával a párharc hazai meccsét mindig megnyerte (ezúttal is), az idegenbelit viszont rendre elveszítette. Ugyanakkor mind a négyszer bejutott a fináléba.

– Jó helyzetben vagyunk, a 2-0 sokkal jobb, mint a 0-0, ahonnan indult a párharc, de még nem nyertünk meg semmit – jelezte a Liverpool német mestere. – Még sok meccset kell lejátszanunk ebben az idényben. Ha összejön a BL-döntő, ha nem.

Az utóbbi gondolatával Klopp emlékeztetett rá, a Liverpool egyedüliként még esélyes a triplázásra, azaz a nemzeti bajnokság és kupa mellett a legrangosabb európai trófea megnyerésére is. 

A Premier League-ben négy fordulóval a vége előtt mindössze egy pont a Vörösök hátránya az éllovas Manchester City mögött, az FA-kupában pedig a Chelsea ellen vívják a döntőt május 14-én.

Két héttel később Párizsban, a BL-fináléban is pályára léphet a Liverpool, de ehhez még a Cerámicában is helyt kell állnia.

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó: Villarreal–Liverpool 21.00 (tv: M4 Sport).

Borítókép: Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője (Fotó: AFP/Lindsey Parnaby)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.