Fővárosi rekorder: Újpest, Fradi, Honvéd és most a Vasas

Kissé megfeneklett Baráth Botond pályafutása. A harmincéves hátvéd néhány éve még a magyar labdarúgó-válogatottban is alapember volt, e nyáron viszont azzal kellett szembesülnie, hogy a klubjában sem számítanak rá. A Honvédtól a Vasasba igazoló játékos újra szeretné elnyerni Marco Rossi bizalmát.

Magyar Nemzet
2022. 06. 26. 11:04
Baráth Botond, Kuttor Attila Forrás: Nemzeti SPort/Földi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Baráth Botondot mindenki őskispestiként tartja számon. Okkal, hiszen az egyéves amerikai kitérőt leszámítva tizenhárom és fél évet húzott le a piros-feketéknél. Kevésbé ismert, hogy a kőkemény hátvéd Újpesten kezdett futballozni, majd fél évet a Fradinál is eltöltött, mielőtt a Honvéd akadémiájára került. Idén nyáron újabb fővárosi klub légkörét kell megszoknia. Miután szembesült azzal, hogy nem hosszabbítják meg lejáró szerződését Kispesten, aláírt a Vasashoz.

– Kár lenne tagadni, fájt, hogy nem hosszabbították meg a szerződésemet, és hosszú idő után el kell mennem a Honvédtól, de ilyen az élet. Úgy tűnik, Kispesten olyan koncepcióban gondolkodnak, amelybe én nem férek bele. Hoztak új játékosokat, akikből új legendák lehetnek, legalábbis ebben hisznek. Szó sincs róla, hogy haragudnék bárkire is, sőt örök barátokra leltem a klubnál, ezekkel az emberekkel a jövőben is szeretném tartani a kapcsolatot. Kétségtelen, az előző két idényem nem úgy sikerült, ahogyan elterveztem: sokat bajlódtam sérüléssel, a koronavírus is ledöntött a lábamról, de mindig harcoltam, küzdöttem, nem adtam fel egy percre sem, s vártam, mikor kapok újra bizonyítási lehetőséget, de ez nem mindig történt meg – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak harmincéves, tizenegyszeres válogatott hátvéd, majd nosztalgiázni kezdett.

– A Honvéddal kapcsolatban csak a szép emlékeket szeretném magammal vinni: a 2017-es bajnoki cím felejthetetlen élmény, s az is csodás emlék, hogy ebből a klubból lehettem először válogatott 2018 októberében Észt­ország ellen. Szívesen gondolok vissza két, Ferencváros elleni bajnokira is: tíz éve, negyedik NB I-es bajnokimon előbb lábbal, majd fejjel állítottam meg a labdát a gólvonalon – ez a megoldás mutatkozott a leginkább kézenfekvőnek... A másik meccset pedig 2016 februárjában rendezték: nyertünk kettő egyre, az első gólt én jegyeztem úgy húsz méterről, a jobb felső sarokba bombáztam. Az sem volt mindennapi érzés a napokban, amikor kipakoltam a szekrényemet az öltözőben, de a legmeghatóbb pillanatokat a Bozsik-stadion búcsúztatójáról őrzöm, partjelzőként dolgozhattunk a szintén távozó Nagy Gergővel azon a meccsen, rengeteg szurkoló és klublegenda tette tiszteletét. Ott nőttem fel, ott töltöttem az akadémiai éveket, ott vált belőlem élvonalbeli futballista. Ezek olyan pillanatok, amelyeket sohasem felejt el az ember. Az biztos, még meg kell szoknom, hogy nem Kispestre, hanem Angyalföldre kell mennem edzésre, eddig még nem voltam annyira fáradt és figyelmetlen, hogy véletlenül a Magyar Futball Akadémiára tévedjek... Biztos vagyok benne, az új kihívás és impulzus jó hatással lesz rám, és segíthetek a Vasasnak. Tetszett, amit Nagy Miklós sport­igazgató felvázolt, szép jövőképet festett fel, ez döntött a Vasas mellett.

Baráth Botond 2018-ban és 2019-ben alapember volt a válogatottban, utána azonban kimaradt a keretből. Nem mondott le arról, hogy ismét felhívja magára figyelmét.

– Nem titkolom, az is motivál, hogy újra válogatottkeret-tag legyek. Mivel a Vasas csak magyar futballistákat alkalmaz, biztos vagyok benne, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány gyakran látogat majd ki a Fáy utcába. A többi pedig rajtam, rajtunk múlik.

Továbbra is csak magyarok

A Vasas egyelőre az NB I-ben is tartja magát ahhoz az elvhez, hogy csak magyar labdarúgókat foglalkoztat. A nyáron már megszerezte Dombó Dávidot (Kisvárda), Géresi Krisztiánt (Fehérvár), Novothny Somát (Anorthószisz, Ciprus)  és megvásárolta az eddig kölcsönben szereplő Zimonyi Dávid játékjogát a ZTE FC-től.

Borítókép: Még szokni kell: Baráth Botond Vasas-mezben, s Kuttor Attila dirigál neki (Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.