Hosszú Katinka mindent beleadott az utolsó úszásába a vizes vb-n

Utolsó magyar úszóként Hosszú Katinka lépett fel a rajtkőre a budapesti vizes vb medencés versenyeinek zárónapján a Duna Arénában. A közönség óriási üdvrivalgással köszöntette a bajnokát, aki láthatóan mindent kiadott magából 400 vegyesen. A 33 éves klasszis negyedik lett, előtte a dobogón 15, 16 és 20 évesek végeztek.

2022. 06. 25. 19:15
HOSSZÚ Katinka
Budapest, 2022. június 25. Hosszú Katinka a nõi 400 méteres vegyesúszás elõfutamában a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 25-én. Hosszú Katinka az ötödik idõvel döntõs. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eljött a búcsú ideje.

Nem, még nem vonul vissza, noha egy héttel ezelőtt, a vb első napján bedobtak neki a közönség soraiból egy párnát, amelyre azt írták: „Jó pihenést, bajnok!” Ugyanakkor az biztosnak tűnik, hogy nagy világversenyen utoljára úszott hazai közönség előtt a 33 éves klasszis, aki három olimpiai bajnoki, kilenc világbajnoki és tizenöt Európa-bajnoki címmel örvendeztette meg a magyar szurkolókat – csak a legfontosabb sikereit kiemelve.

Kétségtelen, hogy a budapesti vb legnagyobb magyar sztárja volt két aranyéremmel és világrekorddal a tarsolyában, mégis van abban valami sorsszerű, hogy Hosszú Katinka foglalta keretbe a hazai versenyzők szereplését. Ő volt az első magyar úszó, aki felállt a rajtkőre a Duna Arénában múlt szombaton 200 vegyesen és délelőtti kiesésével ő lett az utolsó is 400 vegyesen.

HOSSZÚ Katinka; MIHÁLYVÁRI-FARKAS Viktória
Hosszú Katinka vigasztalta a 400 vegyes döntőjéről lemaradó Mihályvári-Farkast Fotó: Illyés Tibor

Hosszú minden nyilatkozatában kiemelte a vb alatt, hogy nincsen csúcsformában, és neki a budapesti vb inkább csak jutalomjáték. Jegyezzük meg, hogy amikor a 2016-os riói olimpián világcsúccsal (4:26,36) győzött, a szám történetének legidősebb aranyérmese volt 27 évesen, s azóta eltelt hat év. A 400 vegyes, a „gyilkos szám” a gyorsabban regenerálódó fiataloknak kedvez, lám,

a döntőben Hosszú után a tavalyi tokiói olimpián győztes, 26 éves Ohasi Jui volt a második legidősebb a mezőnyben. Az amerikai Emma Weyant mindössze húszévesen már harmadik volt a korrangban, mellettük mind tinédzserek úsztak. Már az becsülendő, hogy Katinka még mindig ott van a legjobb nyolc között.

Ő persze ennyivel nem érte be a Duna Arénában. Az idei világranglistán Hosszúé volt a harmadik legjobb idő (4:35,95) a vb előtt, amelyet május végén úszott Franciaországban, a döntőbe pedig az ötödik helyen (4:39,15) került be, de jelezte, hogy nem úszta ki magát.

Azt a fináléra tartogatta.

A 15 éves kanadai Summer McIntosh, aki egy nap Hosszú világrekordjára is veszélyes lehet, verhetetlen volt, juniorvilágcsúccsal (4:32,04) szerezte meg az aranyat, s ezzel 1998 óta a legfiatalabb vb-érmes lett 400 vegyesen. A nála alig idősebb, 16 éves amerikai, Katie Grimes lett a második hat tizeddel lemaradva.

Ami Hosszút illeti, száz méter és a pillangó után az ötödik helyen fordult. Ekkor már több mint egy testhossz előnnyel haladt az élen McIntosh és Grimes, a többiek a bronzért küzdöttek. Katinka féltávnál, a hát után is ötödik volt. Mellen ideiglenesen feljött a harmadik helyre, de az utolsó százra, a gyorsra ismét ötödikként fordult rá.

Nagyot hajrázott, az utolsó ötvenet a negyedik helyen kezdte, de Weyant meglépett előtte, a bronzra már nem volt esély. Hosszú Katinka 4:37,89-cel a negyedik helyen csapott a célba.

Elmaradt az olasz világcsúcs

Férfi 1500 méteres gyorsúszásban az olasz Gregorio Paltrinieri nagyon közel járt a világcsúcshoz, háromszáz méterrel a vége előtt három másodperccel a rekordrészidőn belül járt, aztán folyamatosan fogyott az előnye. A végére elfáradt az olasz, az utolsó százra alig több mint egy másodperc volt a fórja, amely elolvadt a végére.

Az olaszok megőrültek Paltrinieriért Fotó: Illyés Tibor

A vb-címet így is nagy fölénnyel, világbajnoki csúccsal (14:32,80) szerezte meg Paltrinieri, de a várva várt rekord elmaradt. Pedig ezt szinte az összes nemzet óhajtotta a Duna Arénában. Az 1500 gyors jelenlegi csúcstartója Szun Jang (14:31,02), a közellenség, aki összetörte a vérmintáit tartalmazó fiolákat, amikor doppingellenőrzése lett volna, riválisai pedig úgy tiltakoztak ellene, hogy nem álltak fel mellé a dobogóra a 2019-es vb-n. A kínai rekordtól való megfosztása szimbolikus lehetett volna.

Vizes vb, úszás, szombati bajnokok és magyar helyezettek:
Nők: 50 mell: 1. Ruta Meilutyte (litván, 29,70); 50 gyors: 1. Sarah Sjöström (svéd, 23,98); 400 vegyes: 1. Summer McIntosh (kanadai, 4:32,04), 4. Hosszú Katinka (4:37,89); 4×100 vegyes váltó: 1. Egyesült Államok (3:53,78)
Férfiak: 50 hát: 1. Hunter Armstrong (amerikai, 24,14); 1500 gyors: Gregorio Paltrinieri (olasz, 14:32,80); 4×100 vegyes váltó: 1. Olaszország (3:27,51)

Borítókép: Hosszú Katinka szépen búcsúzott a Duna Aréna közönségétől a vizes vb-n (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.