időjárás 36°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Rapport és Lékó nélkül visszafogott reményekkel

Magyar Nemzet
2022.06.27. 17:38 2022.06.27. 20:55
Rapport és Lékó nélkül visszafogott reményekkel

A nőket a harmadik, a férfiakat a hatodik helyre várják a magyar csapatok kapitányai az egy hónap múlva, július 28-án az indiai Chennaiban kezdődő sakkolimpián.

A célkitűzésről a hétfői budapesti sajtótájékoztatón esett szó, amelyet egy hónappal a sportág legnagyobb versenye előtt tartott a sakkszövetség vezetősége a válogatott játékosok jelenlétében. Szabó László elnök bevezetőjében felidézte, hogy a 44. sakkolimpiának eredetileg Moszkva lett volna a házigazdája, de az ukrajnai háború miatt a rendezést elvette az orosz fővárostól és a délkelet-indiai kikötővárosnak, Chennainak adta a nemzetközi szövetség, a FIDE.

Kitért rá, hogy a következő, 45. sakkolimpiát Budapest láthatja vendégül 2024-ben.

Az elnök emlékeztetett, hogy a magyar sakknak nagyszerű a múltja a sportági olimpiákon, amelyeknek nyílt versenyeit tekintve Magyarország a negyedik az örökrangsorban három arany-, hét ezüst- és két bronzéremmel. A női örökranglistán pedig ötödik Magyarország a 2-5-2-es terméssel.

Ami az idei sakkolimpiát illeti, Papp Gábor, a nők kapitánya – aki repülőjáratának törlése miatt Németországból videótelefonon jelentkezett be – elmondta, hogy stabil, erős csapat a magyar, amely bármelyik riválisát képes megverni,

– Érmet szeretnénk nyerni, de ehhez komoly szakmai teljesítmény kell a szerencse mellett – fogalmazott.

Ács Péter férfikapitánynak nehezebb feladata van. Hiányzik a csapatból a 2014-ben, a Tromsőben ezüstérmes csapat mind az öt tagja. Polgár Judit és Balogh Csaba után lényegében Almási Zoltán is visszavomult, Lékó Péter is egyre kevesebbet versenyez, edzőként és szakkommentátorként egyre többet dolgozik, Rapport Richárd pedig nem vállalta a szereplést, a jövőben román színekben kíván versenyezni.

Ács Péter nélkülük is ütőképes, profi csapatként jellemezte a válogatottat, amelynek esetében azonban még korai elvárásokról beszélni, mivel egyelőre nem ismert a teljes mezőny. Az bizonyos, hogy Oroszország és Fehéroroszország nem szerepelhet, és úgy hírlik, hogy Kína sem indul a legerősebbek közül, de a szervezők tájékoztatása szerint a férfiaknál így is 190, a nőknél 150 csapat részvétele várható.

– Az a cél, hogy az első hatban végezzünk, amit akkor érhetünk el, ha a tizenegy versenynap alatt végig kiemelkedő játékot nyújtunk – jelentette ki Ács Péter.

A magyar csapatok
Nők: Hoang Thanh Trang, Terbe Julianna, Lázárné Vajda Szidónia, Gara Tícia, Gaál Zsóka
Férfiak: Berkes Ferenc, Bánusz Tamás, Erdős Viktor, Gledura Benjámin, Kántor Gergely

Újabb vereség

A sakkvilágbajnok-jelöltek tornáján Rapport Richárd hétfőn a 9. fordulóban elszenvedte a második vereségét, sötéttel túl nagy kockázatot vállalt, s végül kikapott a francia színekben szereplő Firouzjától. Rapportnak így 4 pontja van, Nyepomnyascsij áll az élen 6,5 ponttal. Az állás: 1. Nyepomnyascsij 6,5 pont, 2. Caruana 5,5, 3. Nakamura, Ting 4,5-4,5, 5. Rapport, Firouzja, Radzsabov 4-4, 8. Duda 3.

Borítókép: Lékó Péter elsősorban már nem versenyzőként érvényesül (Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.