Csak az a fontos, hogy jöhet a világbajnoki selejtezők harmadik köre

A magyar férfi-kosárlabdaválogatott pénteken este 69-68-ra legyőzte Portugáliát, és ezzel biztosan továbbjutott a világbajnoki selejtezők harmadik körébe. Néhány éve ez a helyzet még elérhetetlennek tűnt, ráadásul a magyar együttes rosszul játszva, de nagyot harcolva érte el ezt a sikert, és Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány is elismerte ezt.

2022. 07. 02. 14:12
Benke Szilárd Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nyolc-tíz évvel ezelőtt nem gondoltuk volna, hogy egy nálunk magasabban rangsorolt együttes ellen egylabdás meccset fogunk játszani egy remek hangulatú mérkőzésen, telt ház előtt.

Mario Gomes portugál szövetségi kapitány talán nem is sejtette, hogy mennyire megdicsérte ezzel a magyar válogatottat. Pontosan tudta, hogy a csapatának nincs sok esélye Budapesten, mert az utóbbi öt-hat évben nagyot előre ugró, rengeteget fejlődött magyar együttes jobb az övénél, ami azért említésre méltó, mert korábban nem mondott volna ilyet egy portugál kapitány. A magyar pedig nem is álmodott volna arról, hogy egy háromkörös világbajnoki selejtezőben eljut a harmadikig, mi több, az elsőben részt sem kell vennie.

 

 

Most pedig ez történt, illetve történik. A magyar válogatott 2017 után ismét kijutott az idén szeptemberben zajló Európa-bajnokságra, ezért a vb-selejtezők első körét kihagyhatta, a másodikban pedig roppant erős csoportban remekül helyt állva megszerezte a továbbjutást jelentő harmadik helyet. A két győzelem Portugália ellen papírforma, az viszont nem, hogy a Montenegrótól elszenvedett hazai vereség után a napokkal későbbi visszavágón Podgoricában nyerni tudott, így három győzelemmel áll jelenleg, amivel várhatja a harmadik kör mérkőzéseit.

Pénteken este egyébként Montenegró meglepő módon 70-69-re otthon legyőzte Franciaországot, és ezzel eldőlt, hogy a magyar válogatott nem előzheti meg, tehát egy fordulóval a második kör vége előtt kiderült a végeredmény: a franciák végeznek az élen, Montenegró a második, Magyarország pedig a harmadik. Ezen az utolsó meccsek elméletileg még változtathatnak, de az valóságos csoda lenne, ha Montenegró kikapna hátfőn Portugáliában, a magyar válogatott sikere pedig az olimpiai ezüstérmes vendégeként több is lenne csodánál.

 

Fotó: Mirkó István

Különösen abban az állapotban, amelyben jelenleg Ivkovics Sztojan csapata van.

– Most nem játszottunk jól, hanem harcoltunk – mondta a portugálok ellen kiszenvedett sikert követően a szövetségi kapitány. – Kiemelném azt is, hogy minden labdáért küzdöttünk, mentünk a támadólepattanókért. Egységes, egymásért küzdő társaság a miénk.

Mellébeszélés nélkül ki lehet mondani, hogy a csapat nagyot harcolt, szokás szerint a szívét-lelkét beleadta a meccsbe, amelyen remekül védekezett, de támadásban roppant gyengén teljesített. Jól kezdett, ám egy negyed után elfáradt, és a sima győzelem helyett ki kellett szenvednie a két pontot. Mindent elárul a statisztika: mindössze húsz százalékkal dobott a hárompontos vonal mögül, a büntetőinek a fele hullott a gyűrűbe, összességében a mezőnyben ötven százalék alatt célzott, és ezek roppant gyenge adatok.

 

Fotó: Mirkó István

Ivkovics Sztojan a találkozót követő sajtótájékoztatón szükségét érezte annak, hogy megvédje a magyar szövetséget, és ez nem véletlen. Még a bajnoki döntő párharca közben a Nemzeti Sportnak nyilatkozó Keller Ákos odaszúrt az Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének azzal, hogy túl hosszú az idény, kifacsarja a játékosokat, akik így holtfáradtan érkeznek a válogatotthoz júniusban. Ez nyilván kiverte a biztosítékot, és a szövetség elmondása szerint évek óta mindent megtesz a válogatott jó szerepléséért, és ha bárki ezzel kapcsolatban érdeklődik, akkor hozzá forduljon. Az ügy hátteréhez muszáj tudni, hogy a bajnokság középszakát már korábban is sokan feleslegesnek tartották, de eddig a klubok megszavazták, a következő kiírásban viszont megszűnik. És még valami: a válogatott játékosok a tavaly augusztusi edzőtáborozással együtt tizenegy hónapja játszanak folyamatosan, olykor hetente két meccset, így érthető a kimerültségük.

 

Fotó: Mirkó István

Ez pedig nagyon is érezhető volt Portugália ellen. Olyan vezéregyéniségek, mint Perl Zoltán, Vojvoda Dávid vagy Benke Szilárd maradtak a saját szintjük alatt, ők a klubjaik sikeréért rengeteget tettek az utóbbi csaknem egy évben, tehát szemrehányást semmiféleképpen nem érdemelnek. Ugyanakkor ki kell emelni Somogyi Ádám és Rosco Allen teljesítményét, ők mindig kritikus pillanatokban tudtak nagyot lendíteni a válogatott szekerén a portugálok ellen.

Hétfőn este Franciaország következik az ötezer lakosú francia kisvárosban, Mouilleron-le-Captif-ben, majd augusztusban lesz két selejtező a harmadik körben, szeptember 1-jén pedig kezdődik az Európa-bajnokság – ilyen magasságokban régen járt a magyar férfi-kosárlabdaválogatott. És még valami: évek óta elkel minden jegy a csapat hazai mérkőzéseire, és ez is az előrelépés jelei közé tartozik.

Borítókép: Benke Szilárd tör a gyűrűre a portugálok ellen (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.