időjárás 16°C Mihály 2022. szeptember 29.
logo

Érdekesebb a középmezőnyben, mint a győzelmekért harcolni

Magyar Nemzet
2022.08.12. 11:49
Érdekesebb a középmezőnyben, mint a győzelmekért harcolni

Valtteri Bottas, az Alfa Romeo istálló pilótája elárulta, az idei az eddigi legélvezetesebb idénye a Formula–1-ben, ennek pedig több oka is van.

Valtteri Bottas tavaly fél évtizedes időszakot zárt le azzal, hogy a Mercedestől az Alfa Romeóhoz igazolt. A németeknél a Lewis Hamilton árnyékában versenyző finn tíz futamgyőzelmet ünnepelhetett és kétszer végzett a második helyen a világbajnoki pontversenyben a csapat pilótájaként, mielőtt a váltás mellett döntött volna.

Bár Bottasnak az Alfánál esélye sincs a győzelmekre, sőt, még a dobogós helyezésekre sem, a 32 éves versenyző rendkívüli módon élvezi a jelenlegi helyzetét, mivel mint mondja, most biztosítva van a jövője. A korábbi munkaadóinál, a Williamsnél és a Mercedesnél ez nem így volt, évente újították meg a szerződését. Az Alfa Romeóval azonban több évre szóló kontraktust írt alá.

– Ez az első ilyen alkalom, mert még a Williamsnél is mindig csak egy évre szóltak a szerződések – nyilatkozta az Autosportnak a finn. – Most történik meg velem először, hogy nem kell a jövőm miatt stresszelnem és mindenféle kérdésekre válaszolnom. Azoknak a pilótáknak, akik még nem tudják, hogy mit hoz a jövő, nincs jó dolguk.

 

A biztonság egyfajta szabadságot is biztosít Bottasnak, akinek így csak a versenyzésre kell koncentrálnia. Ezt kihasználva a csapat vezéregyénisége lett, az Alfa Romeo eddig szerzett 46 pontjából 41 az ő nevéhez fűződik, csapattársa, Csou Kuan-jü tehát jócskán elmarad tőle.

– Ezt az idényt élvezem eddig a legjobban. Persze néha az embernek nem jutnak eszébe egyes emlékek, de most tényleg úgy érzem, hogy jobban élvezem a Formula–1-et, mint valaha. A középmezőnyben való versenyzés nagyon szórakoztató, egészen mások a futamok stratégiai szempontból. Egy jó döntéssel akár több helyet is előre lehet ugrani. Amikor a Mercedesnél versenyeztem, általában csak egy csapat ellen harcoltunk, szóval csak két autóra kellett összpontosítanunk. Most nagyjából hat autó is lehet körülöttem, amelyekre figyelnem kell. Ez tetszik.

Bottas élvezi az Alfa Romeónál uralkodó laza hangulatot is. Nyugodtabb a légkör, mint a Mercedesnél, ahol folyamatosan a futamgyőzelmekért és a világbajnoki címekért voltak versenyben.

– Természetesen amikor dolgoznom kell, mindent beleadok, de amikor a szabadságomat töltöm, akkor azt csinálhatok, amit csak szeretnék. A Formula–1-ben belüli és az azon kívüli életemben sikerült megtalálnom az egyensúlyt.

A tapasztalt pilóta az interjúban egy korábbi fotójáról is megemlékezett. Az év elején az Instagram-oldalán osztott meg egy fényképet, ahol meztelenül, hason fekve egy folyóban hűsöl az Egyesült Államokban. Bottast arról kérdezték, a Mercedes pilótájaként is posztolta volna-e a fotót.

– Kétlem, hogy közzétettem volna. De mostanra nagyon laza lettem, jóval kevésbé érdekel az emberek véleménye, mint korábban. Amúgy pedig egy szép kép volt – válaszolta az Alfa versenyzője.

 

Borítókép: Valtteri Bottas (jobbra) és korábbi csapattársa a Mercedesnél, Lewis Hamilton (Fotó: Jure Makovec/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.