A franciák a horvátokat dicsérték csapatuk Dánia elleni veresége után

Horvátország vasárnap mentette meg a címvédő Franciaországot az A divízióból való kieséstől a Nemzetek Ligájában, Didier Deschamps, a francia szövetségi kapitány ezért hálálkodott szomszédainknak. A horvátok viszont persze nem emiatt voltak a legboldogabbak, hiszen válogatottjuk az 1. csoport élén végzett, ezzel bejutott a sorozat elődöntőjébe, a csapatkapitány Luka Modric pedig átírta a történelemkönyveket.

Magyar Nemzet
2022. 09. 26. 10:28
Luka Modric Ausztria Horvátország Nemzetek Ligája
Croatia's midfielder Luka Modric celebrates after the UEFA Nations League, league A, Group 1 football match betwen Austria and Croatia in Vienna, Austria, on September 25, 2022. (Photo by Joe Klamar / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A horvát válogatott a 2018-as világbajnoki ezüstérme óta nem ért el akkora sikert a futballban, mint most a Nemzetek Ligájában. Zlatko Dalic csapata ugyanis a világbajnoki és NL-címvédő Franciaországot, a tavalyi Európa-bajnokság meglepetéscsapatát, Dániát és Ausztriát megelőzve az 1. csoport élén zárt a Nemzetek Ligájában, elődöntős a sorozatban.

Délnyugati szomszédaink vasárnap az osztrákok 3-1-es legyőzésével biztosították be a csoportelsőségüket, ezzel pedig nemcsak maguknak, hanem a vb-döntőben őket felülmúló franciáknak is szívességet tettek. A gallokat az utolsó forduló előtt az a veszély fenyegette, hogy kiesnek az A divízióból. És ha csak Didier Deschamps csapatán múlott volna a végkimenetel, talán ez lett volna a forgatókönyv, mert a franciák vasárnap 2-0-ra kikaptak a dánok vendégeként. A francia szövetségi kapitány közel sem volt boldog az eredménnyel, sőt, a bennmaradás is csak sovány vigaszt nyújtott neki.

 

– Nem tartom pozitívumnak, hogy végül az A divízióban maradtunk. Ez csak a kisebb rossznak tekinthető. Mivel nem teljesítettünk jól Dániában, csak a horvát barátaink osztrákok elleni győzelmének köszönhetjük a bennmaradást – méltatta megmentőjüket Deschamps. – De nem fogok kiugrani a bőrömből örömömben emiatt – tette hozzá.

Horvát öröm, Modric-rekord

A horvátoknak persze nem a franciák kisegítése okozta a legnagyobb örömet, hanem, hogy a rossz kezdet (3-0-s hazai vereség az osztrákoktól, 1-1-es döntetlen a franciák ellen hazai pályán) után sikerült megrázniuk magukat.

– Ez fantasztikus eredmény nekünk – lelkendezett Mateo Kovacic. – Bejutottunk a Final Fourba, meglátjuk, mi történik ezután. Nagyon rosszul kezdtük ezt a sorozatot, de megmutattunk az erőnket a későbbi mérkőzéseken.

A bécsi mérkőzés első gólját a csapatkapitány, szerezte, 153. válogatottsága alkalmával ez volt a 23. Történelmi jelentőségű volt a találat, mivel a Real Madrid középpályásánál idősebb játékos még nem talált be a horvát válogatottban. Modric 37 éves és 16 napos volt vasárnap, míg a korábbi rekorder, Niko Kovac „mindössze” 36 éves és 327 napos volt, amikor utolsó gólját szerezte. 2018 aranylabdásának nem ez járt a fejében a lefújást követően.

– Nehéz meccsen vagyunk túl. Ausztria nagyon megnehezítette az életünket, de megérdemelt győzelmet arattunk. Nagyon boldog vagyok, hogy a legjobb négy közé jutottunk – jelentette ki Modric.

Ralf Rangnick osztrák szövetségi kapitány szerint egészen más lett volna a forgatókönyv a találkozón, amennyiben csatárai pontosabban céloznak: – Volt több helyzetünk is. Baumgartner általában képes belőni egyet. Arnautovicot is úgy ismerik, mint aki gólokat szerez. Ha másodszorra is betaláltunk volna, biztosan megnyerjük a mérkőzést.

De nem így lett, ezért Ausztria a következő idényben a B divízióban folytatja.

Vasárnapi eredmények, Nemzetek Ligája, 6. (utolsó) forduló:

A divízió, 1. csoport
Ausztria–Horvátország 1-3 (1-1)
Dánia–Franciaország 2-0 (2-0)
A végeredmény: 1. Horvátország 13 pont, 2. Dánia 12, 3. Franciaország 5, 4. (és kiesett) Ausztria 4

4. csoport:
Hollandia–Belgium 1-0 (0-0)
Wales–Lengyelország 0-1 (0-0)
A végeredmény: 1. Hollandia 16 pont, 2. Belgium 10, 3. Lengyelország 7, 4. (és kiesett) Wales 1

C divízió, 1. csoport:
Luxemburg–Litvánia 1-0 (0-0)
Feröer-szigetek–Törökország 2-1 (0-0)
A végeredmény: 1. (és feljutott) Törökország 13 pont, 2. Luxemburg 11, 3. Feröer szigetek 8, 4. (és kiesett) Litvánia 1

3. csoport:
Azerbajdzsán–Kazahsztán 3-0 (0-0)
Szlovákia–Fehéroroszország 1-1 (0-1)
A végeredmény: 1. (és feljutott) Kazahsztán 13 pont, 2. Azerbajdzsán 10, 3. Szlovákia 7, 4. (és kiesett) Fehéroroszország 3

D divízió, 1. csoport:
Andorra–Lettország 1-1 (0-0)
Moldova–Liechtenstein 2-0 (0-0)
A végeredmény: 1. (és feljutott) Lettország 13 pont, 2. Moldova 13, 3. Andorra 8, 4. Liechtenstein 0

Borítókép: Luka Modric ünnepli a horvátok sikerét (Fotó: AFP/Joe Klamar)



 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.