Deschamps-ot is lenyűgözte Eriksen parádés teljesítménye

Noha ezúttal nem szerzett gólt, egyértelműen Christian Eriksen volt a Dánia–Franciaország Nemzetek Ligája-mérkőzés hőse. Jobbnál jobb labdákkal szolgálta ki a társait, s egyszer majdnem szögletből talált be. A teljesítménye Didier Deschamps-ot, a franciák szövetségi kapitányát is lenyűgözte, a dán irányító játékán nyoma sincs az egy évvel ezelőtti drámának, amikor majdnem az életét vesztette.

Magyar Nemzet
2022. 09. 26. 9:01
Denmark v France - UEFA Nations League
COPENHAGEN, DENMARK - SEPTEMBER 25: Denmark’s midfielder Christian Eriksen (L) and France’s midfielder Aurelien Tchouameni (R) vie for the ball during the UEFA Nations League football match between Denmark and France at Parken Stadium in Copenhagen, Denmark, on September 25, 2022. Sergei Gapon / Anadolu Agency (Photo by SERGEI GAPON / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2021-ben rendezett 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság Dánia–Finnország csoportmérkőzésén, majd az azt követő napokban azt gondoltuk, élete és egészsége, nem pedig a futballkarrierje a tét. Utóbbiról azt gondoltuk, ott és akkor véget ért. A szívroham után legfeljebb valamelyik dán alsóbb osztályban léphet pályára kedvtelésből.

Az immár 30 éves dán irányító nem így gondolta. Miután minden létező orvosi vizsgálaton átesett és engedély kapott a játékra, profi szinten folytatta a pályafutását. A Premier League-ben szereplő Brentfordban tért vissza, a nyáron aztán leigazolta őt a Manchester United.

 

Szó se róla, jól játszik a Vörös Ördögöknél, hat bajnoki és két Európa-liga-meccsen is már pályára lépett, de az igazi visszatérést a Nemzetek Ligája utolsó két fordulója hozta el. A horvátok ellen hatalmas gólt szerzett.

S noha a franciák ellen nem talált be, még túl is tett a három nappal korábbi teljesítményén. Íme, a meccs összefoglalója, középpontban Eriksennel, mert tényleg csak akkor történt érdemleges a pályán, ha nála volt a labda. Annyira élvezte a játékot, hogy még szögletből is megpróbálta bevenni Areola kapuját.

Teljesítményével Didier Deschamps-ot is lenyűgözte, a franciák szövetségi kapitánya így méltatta a dán irányítót.

– Van egy támadójátékos, akinek a teljesítménye nem csak annak ismeretében lenyűgöző, amin korábban átment, s ami majdnem drámai véget ért. Természetesen Christian Eriksenre gondolok. A technikai adottságai mindig is közismertek voltak. Ám elképesztő, hogy középpályásként hány meccsen szerepel a klubjában. Most is a mezőny legjobbja volt. Nem csupán csodálatos labdákkal szolgálta ki a társait, ő maga is gólveszélyes volt – áradozott Deschamps.

Maga a meccs hőse tárgyilagosan értékelt.

– Jó meccset játszottunk, mindent figyelembe véve, úgy gondolom, kézben tartottuk a mérkőzést. Az ellenfelünknek adódott ugyan néhány helyzete, de ez szinte elkerülhetetlen Franciaország ellen – jegyezte meg Eriksen.

A betegsége szóba sem került. Életének azt a szakaszát Christian Eriksen lezárta. Sőt, mintha megfiatalodott volna. Újra csodálhatjuk a játékát.

Borítókép: Christian Eriksen csúcsformában (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.