Hollandia és Horvátország csoportelső, a franciák megmenekültek a szégyentől

A Nemzetek Ligája A divíziójának két csoportjában is véget ért a csoportkör. Az 1. csoportban a világbajnok Franciaország kikapott Dániában, de nem esett ki, mert Horvátország nyerni tudott Ausztriában, és ezzel meg is nyerte a csoportot. A másik négyesben Hollandia végzett az élen Belgium legyőzésével, ott Wales esett ki.

2022. 09. 25. 22:49
-
Denmark's forward Kasper Dolberg (L) celebrates scoring the opening goal with his teammate Denmark's midfielder Christian Eriksen during the UEFA Nations League football match between Denmark and France in Copenhagen on September 25, 2022. (Photo by Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátország vagy Dánia jut a négyes döntőbe, kiesik-e a világbajnok Franciaország? Vagy: Belgium képes-e csodára Hollandiában, és kiüti-e Wales Lengyelországot? Csupa izgalmas kérdés várt válaszra vasárnap este a Nemzetek Ligája A divíziójának az 1. és a 4. csoportjában. A másik két négyesben hétfőn (köztük a magyar válogatott is, amely az első helyért lép pályára Olaszország ellen) és kedden zárják a csoportkört a csapatok.

 

 

Az 1. csoportban kissé bonyolult volt a helyzet. Ha Ausztria legyőzi otthon Horvátországot, dániai veresége esetén a világbajnok franciák kiesnek az A divízióból, de ha a horvátok nyernek, akkor ők az elsők, ha nem, de a dánok igen, akkor Dánia végez az élen, szóval sok érdekességet és izgalmat ígért az utolsó forduló.

A horvátok már a 7. percben vezetést szereztek révén, Christoph Baumgartner viszont két perccel később egyenlített. Mindkét csapat gólra törően futballozott, akadt is helyzet itt és ott is, de a szünetig az eredmény nem változott. A második félidőben egy ideig nem sok említésre méltó esemény történt, majd a játékrész derekán Horvátország három perc alatt mindent elrendezett: a 69. percben Marko Livaja, a 72. percben pedig Dejan Lovren talált az osztrákok kapujába.

 

Fotó: Europress/AFP/Eva MANHART

A másik mérkőzésen Franciaország kezdett jobban Dániában, ám komoly helyzetet nem tudott kialakítani, és mintegy fél óra elteltével magához ragadta az irányítást a hazai csapat vezérletével. A franciák beszorultak a saját kapujuk elé, és mire észbe kaptak, már kétgólos hátrányba kerültek. A 34. percben Eriksen adott óriási indítást jó távolról, a felezővonal közeléből, Damsgaard megszelídítette a labdát, és jobbal középre passzolt, Dolberg szinte szánkázva érkezett, és 6 méterről, bevetődve, kinyújtott lábbal lőtt a jobb alsóba, Areola erre nem számított – 1-0. Öt perccel később Eriksen szöglete érkezett a jobb oldalról, Andersen fejelte a labdát vissza középre, Delaney hátratolta Skov Olsen elé, aki 16 méterről, ballal a lábak között lőtt a jobb alsóba – 2-0.

 

Fotó: Europress/AFP/FRANCK FIFE

A szünetet követően nagyon iparkodott a világbajnok, de a mezőnyfölénye nem társult veszélyességgel. A dánok ellentámadásai látványosabbak voltak, de eredményre nem vezettek. Nem is volt jelentősége, hiszen a horvátok győzelmével Franciaország már megmenekült, bent maradt az A divízióban, Horvátország jutott a júniusi négyes döntőbe, Ausztria pedig a következő kiírásban a B divízióban szerepel majd.

 

Fotó: Europress/AFP/JOHN THYS 

A 4. csoportban Hollandia annak a tudatában fogadta Belgiumot, hogy ha hazai pályán nem kap ki három góllal, akkor megőrzi az első helyét, Wales pedig már egy kis győzelemmel is kiejthette Lengyelországot, mert három pont olt a lemaradása az ellenfele mögött, viszont jobb volt a gólkülönbsége. A hollandok magabiztosan játszottak, nem engedtek sok teret a belgáknak, majd a házigazdák egy góllal el is döntöttek mindent, a 73. percben Gakpo szögletét fejelte a kapuba – 1-0. A lengyelek sem bízták a véletlenre a kiesés kérdését, az 58. percben Karol Swiderwski góljával vezetést szereztek, ezt az előnyt meg is őrizték. Így Wales esett ki, Hollandia pedig csoportelsőként játszhat a Nemzetek Ligája megnyeréséért.

Nemzetek Ligája, csoportkör, 6. forduló. 1. csoport: Ausztria–Horvátország 1-3 (1-1), gólszerző: Baumgartner (9.), illetve Modric (7.), Lavija (69.), Lovren (72.), Dánia–Franciaország 2-0 (2-0), gólszerző: Dolberg (34.), S. Olsen (39.), a csoport végeredménye: 1. Horvátország 13, 2. Dánia 12, 3. Franciaország 5, 4. Ausztria 4; 4. csoport: Hollandia–Belgium 1-0 (0-0), gólszerző: Van Dijk (73.), Wales–Lengyelország 0-1 (0-0), gólszerző: Szwiderwszki (58.) a csoport végeredménye: 1. Hollandia 16, 2. Belgium 10, 3. Lengyelország 7, 4. Wales 1.

 

Borítókép: Dán öröm, de a győzelem nem ért négyes döntőt (Fotó: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / AFP) 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.