Történelmet írhat a kontinens elitjében a Diósgyőr

Selejtezőtorna kezdődik kedden Miskolcon, amelynek a tétje a női kosárlabda Euroliga csoportköre. A DVTK Hun-Therm ellenfelei az izraeli bajnok Elitzur Ramla és a török Botas SK lesz, a megerősített magyar csapat az esetleges sikerével új fejezetet nyitna a kontinens elitsorozatának a történelmében. A mérkőzést az Origo élőben közvetíti.

Magyar Nemzet
2022. 10. 11. 8:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem túlzás kijelenteni: óriási lehetőség kapujában áll a Diósgyőr. A hivatalos nevén DVTK Hun-Therm kedden és szerdán történelmet írhat, ugyanis még sohasem fordult elő, hogy egyszerre három csapat képviselje a női Euroligában a magyar kosárlabdát. Olykor két csapatunk is ott lehetett a kontinens elitsorozatának a csoportkörében, és ennyi biztosan meglesz a legújabb kiírásban is. A Sopron Basket helye megkérdőjelezhetetlen már évek óta, ráadásul a magyar bajnok óriási bravúrt végrehajtva áprilisban magyar csapatként először megnyerte a kupát, azaz most címvédőként játszhat ebben az idényben.

 

 

Többek között a soproniak remek szereplésének is köszönhetően – a legutóbbi négy Final Fourban ott voltak, egy arany-, egy ezüstérem és két negyedik hely a mérlegük – a Szekszárd is biztosan tagja a mezőnynek, amiért persze saját maga is sokat tett. Sőt, az idén még egy magyar csapat selejtezhet a főtábláért, és erre kerül sor mától Miskolcon. A jogot ugyanis a magyar bajnokság harmadik helyezettjeként a Diósgyőr érdemelte ki, majd sikeresen pályázott a selejtezőtorna megrendezésére is a FIBA-nál, tehát hazai pályán teheti meg a történelmi lépést.

 

 

A DVTK eddig kétszer jutott el az elit küszöbéig. Három éve az Umana Reyer Venezia ellen Miskolcon tízpontos előnyre tett szert, viszont ez sem bizonyult elégnek ahhoz, hogy a velencei összecsapás után Euroliga-részvételt ünnepelhessen, ugyanis hosszabbítás után végül 81-68-ra nyertek az olaszok, és így a DVTK az Európa Kupában folytatta nemzetközi szereplését. A járvány miatt 2020-ban csak egy mérkőzés döntött a selejtezőben, ezen a diósgyőriek 85-68-ra kikaptak a a török Izmit Belediyesportól.

 

Fotó: Fiba.com

Most itt az újabb lehetőség, a FIBA ezúttal selejtezőcsoportokat alakított ki, a DVTK ellenfelei az izraeli bajnok Elitzur Ramla és a török Botas SK lesznek. Erős és jó csapatokról van szó, de egyikük sem verhetetlen, különösen úgy, hogy már teljes a keret, megérkezett a szeptemberi világbajnokságon bronzérmet nyert ausztrál válogatott kosarasa, Darcee Garbin is, Arella Guirantes pedig már bajnoki meccsen is bemutatkozott, a Puerto Rico-i centert beválasztották a világbajnokság második legjobb csapatába.

– Nagyon készülnek a szurkolóink és mi is erre a két mérkőzésre, egy óriási lehetőség kapujában állunk – mondta a klub honlapjának Völgyi Péter vezetőedző. – Darcee érkezésével két napot tudtunk a komplett csapattal edzeni. Természetesen sem ő, sem Arella Guirantes nem tudott még száz százalékosan beilleszkedni, de gyorsan tanulnak, és sokat fognak tudni nekünk segíteni már ezeken a találkozókon is. Sérültünk nincs, a teljes tizenhárom fős keret bevethető lesz a tornán. Nehéz felkészülni az ellenfelekből, a Botas egy bajnokin van túl, a Ramla pedig nem játszott még tétmérkőzést az idei szezonban. Épp ezért leginkább magunkra koncentrálunk, megpróbáljuk majd a saját játékunkat ráerőltetni az ellenfeleinkre. Hazai pályán mindent meg fogunk tenni azért, hogy ebben az évben Európa legjobb csapatai és a világ legjobb játékosai ellen mérkőzhessünk meg a DVTK Arénában.

Ez megtörténhet, amennyiben a Diósgyőr mindkét ellenfelét legyőzi, akkor a két külföldi csapat szerdai találkozója puszta formalitás lenne. 

Bár televízió nem tűzte műsorra a DVTK mérkőzéseit, akik kíváncsiak rá, megnézhetik a találkozókat, az Origó.hu élőben közvetíti őket.

 

Az Euroliga-selejtező programja

2022. október 11., kedd: Elitzur Ramla – DVTK Hun-Therm

2022. október 12., szerda: DVTK Hun-Therm – Botaş SK

2022. október 13., szerda: Bottas SK – Elitzur Ramla

Mindegyik mérkőzés 18.30 órakor kezdődik a miskolci DVTK Arénában

 

Borítókép: Arella Guirantes nagyon komoly erősítésnek számít (Fotó: Fiba.com)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.