Az Euroliga-győzelem után: „Sopron kis város, de mi nagy klub vagyunk!”

A Sopron Basket, felülírva a papírformát, 60-55-re legyőzte Isztambulban a török Fenerbahcét, és ezzel sporttörténelmet írva első magyar csapatként megnyerte a női kosárlabda Euroligát. A mérkőzés után a főszereplők boldogan nyilatkoztak, a döntő legjobbjának választott Gabby Williams nem is akarta elhinni, hogy a Sopron Európa legjobbja lett.

2022. 04. 10. 20:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem tizennégyezer török szurkolót hallgattatott el tizenegy lány Magyarországról. És ennek a tizennégyezer töröknek a zöme a lefújás pillanatában csalódottan el is hagyta a csarnokot. Ők ünnepelni jöttek, nem hitték, hogy a világklasszisokkal felvonuló kedvenc csapatuk, a Fenerbahce hazai pályán, Isztambulban nem boldogul azzal a magyar csapattal, amelyet a csoportkörben kétszer is legyőzött.

 

 

Márpedig ez történt: a Sopron Basket 60-55-re nyerni tudott a nála jóval esélyesebbnek tartott török sztárcsapat ellen. Ez pedig történelmi tett, hiszen magyar együttes még sohasem lett első az Euroligában, és ez a siker a magyar kosárlabda történetének egyik legnagyobb sikere. Az egyik kovácsa pedig a sportág hazai, még aktív legendája, a 37 éves aki csapatkapitányként átvehette a győztesnek járó serleget.

 

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

– Lehet, hogy most vissza kéne vonulnom, lehet, hogy most jött el a pillanat – nyilatkozta az ünneplés után az Origo helyszínen lévő tudósítójának. – Nem találok szavakat arra, hogy mi történt. Az egész meccset irányítottuk. Mindig csak egy támadásra és egy védekezésre koncentráltunk, a vége pedig az lett, hogy végig vezettünk és kontrolláltuk a meccset. Nem játszottam még csaknem tizennégyezer ember előtt, de azért vannak emlékeim arról, milyen az, amikor egy egész csarnok fütyül. Ezt ma semennyire sem éreztem tehernek vagy nyomásnak, így a kulcsszituációkban sikerült jó döntéseket hoznunk. Ez az út most a klub történetének legnagyobb bulijába vezet. Ez a magyar csapatsport-történelem egyik legnagyobb sikere. Szinte még le sem esett nekem. De van időnk megemészteni.

A török szurkolók nagyon irigyelhették azt a mintegy negyven magyart, akik eljöttek Isztambulba szurkolni a Sopronnak, hiszen ők valóban ünnepelhettek. A csapat ezt úgy köszönte meg, hogy a lelátón összeállt velük egy közös képre.

 

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A Sopron Basket mindössze 40 esztendős vezetőedzője hamar felkerült a csúcsra. A csapat ötödször jutott el az Euroliga Final Fourjába, korábban egy ezüstérem mellett három negyedik helye volt, most viszont felülhetett Európa trónjára. Gáspár Dávid ezt mondta a hivatalos sajtótájékoztatón:

– Mit is mondhatnék? Idejöttünk Isztambulba, és megnyertük az Euroligát – rengeteget dolgoztunk ezért! Természetesen a győzelem volt a célunk a tornán, és most valahogy fel kell fognunk, hogy el is értük, amire vágytunk. Hihetetlen, nagyon nehéz megmagyarázni, amit érzek. A kőkemény munka az edzéseken, a sok beszélgetés, a nehéz pillanatok, minden kifizetődött és működött ezen a napon. A legnagyobb tett, hogy végig, folyamatosan, az egész idény alatt hittünk abban a munkában, amit elvégeztünk. Hatvan pont alatt tartottuk a Fenert, használtuk a fegyverünket, ami három éve segít minket, a védekezésünket.

 

Fotó: fiba.com

A FIBA szakemberei Gabby Williamsnek adták át a döntő legjobbjának járó díjat. Az amerikai születésű, de francia válogatott játékos 16 pontot, 4 lepattanót szerzett, és adott 3 gólpasszt is.

– Még nem tértem magamhoz – jelentette ki a sajtótájékoztatón. – Ez igazi csapatmunka volt, mindenki hozzátett valamit, és sosem adtuk fel. Amikor az elődöntő után megkérdezték tőlem, hogy kit szeretnék ellenfélnek a fináléban, akkor a Fenert mondtam, mire sokan kinevettek. De egy sportoló ilyen élményekért játszik, mint ez a mai, amikor elcsendesítettünk tízezer tomboló szurkolót. – mondta angolul, majd magyarul hozzátette: – Mindenki soproni!

 

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Az elődöntőben a 27 pontjával az Európa-bajnok szerb Jelena Brooks volt a soproniak legeredményesebbje, a státuszában magyarnak számító játékos most 9-ig jutott, de a 11 lepattanójával óriási érdemeket szerzett a döntő megnyerésében.

 

 

– Sopron kis város, de mi nagy klub vagyunk! – szögezte le. – Úgy jöttünk ide a Final Fourba, hogy nyerni akartunk Fantasztikus volt, hogy egy Fenerbahce kaliberű csapatot 55 ponton tudtunk tartani. Az elejétől kezdve mutattuk nekik, hogy mi ezért jöttünk ide, és nem engedjük ki a kezünkből. Fantasztikus a munka, amit Török Zoltán a klubnál végez. Neki is köszönhető, hogy ma végre megnyertük az Euroligát – mondta a meccs után Jelena Brooks, aki 38 és fél percet játszott a döntőben.

 

Víctor Lapena, a Fenerbahce vezetőedzője: – Elismerésem a Sopronnak a nagyszerű Euroliga-évadáért! Az ellenfél főként az utolsó pillanatokban játszott több energiával nálunk. Nem voltunk a legjobb egészségi állapotban, de ez sem magyarázza, hogy mennyi üres dobást hagytunk kihasználatlanul. Nem tudom, miért nem azt a kosárlabdát játszottuk, amit szoktunk, nem járattuk eleget a labdát, nem vállaltunk egy-egyeket. Ebben persze közrejátszott az is, hogy a Sopron meg tudott minket állítani, nem volt elég időnk felépítenünk a támadásainkat, és általában nem hoztunk jó döntéseket. A Prága ellen be tudtunk találni elégszer, most nem, és bizony elképesztően nehéz megnyerni egy döntőt ötvenöt dobott ponttal.

Borítókép: Fegyverneky Zsófia (takarva) és Jelena Brooks a serleggel (Fotó: fiba.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.