Futball-vb: a féléves eltiltás réme kísérti a szövetségi kapitányt

Immár megszokott, hogy az edzők, szövetségi kapitányok is kaphatnak sárga, illetve piros lapot. A dél-koreai válogatottat irányító Paulo Bento nem vesztegette az idejét Katarban, az első meccsén sárga, a másodikon piros lappal büntették. A portugál szakember játékosként is kapott súlyos büntetést meccs utáni viselkedéséért.

2022. 11. 28. 16:54
BENTO, Paulo
Szöul, 2022. november 12. Paulo Bento, Dél-Korea szövetségi kapitánya a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságon részt vevõ dél-koreai válogatott keretét ismerteti szöuli sajtóértekezletén 2022. november 12-én. MTI/AP/Ahn Jung Dzsun Fotó: Ahn Jung Dzsun
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha kvízkérdés lenne, hogy ki a futball-vb mezőnyének legtöbbet fegyelmezett tagja, a legtöbben a pokróc védők között kutatnának a fejükben. A helyes válasz azonban egyelőre a dél-koreai válogatott portugál szövetségi kapitánya, Paulo Bento. A szakember az első fordulóban, Uruguay ellen sárga lapot kapott, majd a második körben, a Ghána ellen elvesztett mérkőzés lefújása után mindössze a második résztvevő lett az idei vb-n, aki a kiállítás sorsára jutott, viszont a vb-k történetében az első edző, aki piros lapot kapott.

Paulo Bento piros lap Anthony Taylor
Paulo Bento reklamálásért kapott piros lapot Fotó: Getty Images

A portugál szakember azért üvöltötte le Anthony Taylor fejét, mert az angol játékvezető lefújta a mérkőzést, pedig a koreaiak még szöglethez készülődtek, amelyből akár az egyenlítő gólt is megszerezhették volna Ghána ellen. Bento játékosai is hevesen reklamáltak, de közülük senkit sem büntetett az angol sípmester, így Bento minden bizonnyal komolyan elvetette a sulykot.

– Nem érzem igazságosnak a végeredményt

– hangsúlyozta a meccs után Paulo Bento a hivatalos világbajnoki közvetítésben, de csak a csapata által kidolgozott helyzetekkel indokolta ezt, a játékvezető ténykedéséről ebben a villáminterjúban nem beszélt.

Paulo Bento nehéz búcsúi

Paulo Bento másodszor szerepel szövetségi kapitányként világbajnokságon, 2014-ben hazája nemzeti csapatát nem tudta kivezetni a csoportkörből, bár akkor Portugáliával 2-1-re legyőzte Ghánát, mindkét csapat búcsúzott a németek és az amerikaiak mögött.

Most Dél-Koreával akkor kerülheti el az újabb kiesést a portugál szakember, ha saját hazája ellen nyer a csapata. Bento azonban a piros lap miatt a harmadik csoportmeccsen biztosan nem ülhet a kispadon.

Hogy teljes legyen a kör Bento személyes vb-históriájában: játékosként 2002-ben szerepelt a tornán, akkor is a csoportkör jelentette számára a végállomást. Az utolsó fordulóban Portugália éppen Dél-Koreától kapott ki.

Ennél sokkal hírhedtebb Paulo Bento szempontjából a 2000-es Eb-elődöntős búcsú, amikor Franciaország az elődöntőben tizenegyesből szerzett aranygóllal ejtette ki a portugálokat. A játékvezető meccs utáni inzultálásáért akkor Bentót hat hónapra tiltották el.

Most a féléves büntetést talán megússza – bár ki tudja, Taylor mit ír majd a jelentésében –, az viszont könnyen lehet, hogy ez a piros lap volt az utolsó momentuma Dél-Korea szövetségi kapitányaként, ugyanis az ázsiai ország eddigi tíz vb-je közül az 1986-os volt az egyetlen, amely után nem történt azonnal változás a kispadon.

Sőt, 1998-ban Csa Bum Kunnak már a harmadik csoportmeccs előtt megköszönték a munkáját.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Paulo Bento (Fotó: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.