időjárás -3°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Kína válaszolt a futball-vb meghökkentő hatására

Magyar Nemzet
2022.11.28. 14:25 2022.11.28. 15:07
Kína válaszolt a futball-vb meghökkentő hatására

A Katarban zajló labdarúgó-világbajnokságot világszerte komoly figyelem övezi. Bár Kína továbbra sem számít komoly nemzetközi erőnek a sportágban, a távol-keleti országban is sok rajongó követi a vb eseményeit, a helyi közvetítésekben azonban kerülik a lelátón maszk nélkül szurkoló nézők látványát.

Kína csak egyetlen alkalommal, 2002-ben vett részt a futball-vb-n, s akkor is pont és rúgott gól nélkül búcsúzott a tornától. Ettől függetlenül a világ legnépesebb országában is rengetegen kíváncsiak az idei katari torna eseményeire. A kínai állami televízió közvetíti is a mérkőzéseket, azonban fél perces csúszással: mindenképpen ki akarják ugyanis szűrni azokat a felvételeket, amelyeken maszk nélkül szurkoló nézők látszanak.

horvát szurkolók maszk nélkül Kína
A horvátok lelkesek, de Kína más szempontra figyel (Fotó: MTI/EPA/Nusad Szekkajil)

Kína nagyon bezárkózott a Covid-világjárvány óta, s míg a világ legtöbb országában ma már enyhültek a pandémia miatti szabályozások, a távol-keleti országban erről szó sincs. Hétfőn Sanghajban több tüntetőt letartóztattak, akik a tömeges tesztelés és a karanténok ellen tiltakoztak.

Egyes feltételezések szerint annak is szerepe lehetett a legújabb tüntetésekben, hogy a kínaiak látták a katari lelátókon szurkoló, maszk nélküli tömegeket. 

A kínai állami televízió pedig megtalálta a módját, hogy ez ne jelentsen problémát. Egy ausztrál médiamunkás, Bill Birtles meg is mutatta a különbséget hazája és a kínai közvetítés között.

Birtles jobb oldali képernyőjén az ausztrál közvetítés látszik, amelyben Andrej Kramaric Kanada elleni egyenlítő gólja után hamar megjelenik egy nagyon boldog horvát szurkoló is. Fél perccel később ér a gólhoz a kínai televízió közvetítése, s az ünneplő támadó után a maszk nélkül ujjongó drukker helyett a horvát kapitány, Zlatko Dalic kerül a képre.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: a német drukkerek sem maszkban biztatják hazájuk válogatottját (Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.