Neymar önjelölt riválisa duplázott és győzelmet ünnepelt

Gólgazdag mérkőzést játszott egymás ellen Ghána és Dél-Korea. A katari futball-vb H csoportjában rendezett mérkőzést 3-2-re nyerte meg Ghána. Neymar önjelölt riválisa, Mohammed Kudus két góllal vette ki a részét a sikerből.

Magyar Nemzet
2022. 11. 28. 16:01
Ghána Dél-Korea
ar-Rajján, 2022. november 28. A ghánai Thomas Partey (k) elrúgja a labdát a ghánai kaputól a katari labdarúgó-világbajnokság második fordulójában, a H csoportban játszott Koreai Köztársaság-Ghána mérkõzésen az ar-rajjáni Egyetemvárosi Stadionban 2022. november 28-án. MTI/AP/Ebrahim Noroozi Fotó: MTI/AP/Ebrahim Noroozi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzetesen a világbajnokság talán legkiegyenlítetteb csoportjának tűnt a H jelű négyes, amelynek három tagja – Portugália, Uruguay, Dél-Korea – eljutott már az elődöntőbe 21. századi futball-vb-n, a negyediket, Ghánát is csak egyetlen értékesített tizenegyes választotta el ettől 2010-ben. A jelenben, Katarban viszont a nyolcaddöntőben is csak két válogatottnak lesz helye, s első fordulós veresége után Ghána már a kiesés elkerüléséért játszott ázsiai csoportriválisa ellen.

Mohammed Kudus Ghána vs. Neymar
Mohammed Kudus a vb-n eddig biztosan több gólt lőtt, mint (Fotó: MTI/AP/Ri Dzsin Man)

Az afrikai válogatott a Portugáliától elszenvedett vereség után kissé lassan melegedett bele a koreaiak elleni találkozóba is, de a szünetre már 2-0-s előnnyel vonulhatott. Jordan Ayew szabadrúgása után Mohammed Salisu találta meg leghamarabb a labdát, s annak ellenére megadták a gólját, hogy előtte André Ayew kezére is pattant a labda. Salisu lett az első védő, aki Ghána színeiben vb-gólt lőtt.

A fiatalabb Ayew fivér nem sokkal később Mohammed Kudus fejére ívelt, aki első gólját szerezte a világbajnokságon. Az Ajax játékosának tulajdonítják a nyilatkozatot, amely szerint ő legalább olyan jó labdarúgó, mint a brazil Neymar, s amikor ezt a híresztelést cáfolta, akkor ezt úgy tette, hogy közben öreg játékosnak nevezte a PSG sztárját.

A koreaiak a szünetben rögzítették, mi a siker receptje: beadások után lehet gólokat elérni a meccsen. A második félidő első negyedórájában kétszer is Cso Ku Szung fejelt a ghánai kapuba, egyenlített az ázsiai válogatott.

Neymar önjelölt riválisa azonban ismét betalált, ezúttal is beadást – valamint Inaki Williams luftját – követően. Kudus duplája után Dél-Koreának sporttörténelemre lett volna szüksége a pontszerzéshez, ugyanis korábban még egy vb-meccsén sem lőtt kettőnél több gólt.

A hajrában Lawrence Ati-Zigi kapus több bravúrt is bemutatott, máskor Salisu mentett a gólvonalról. Ghána nyert, de Dél-Korea is reménykedhet még, bár a továbbjutáshoz most már biztosan le kell győznie Portugáliát.

A koreaiak portugál szövetségi kapitánya, Paulo Bento viszont nem lehet ott a kispadnál, ugyanis a lefújás után piros lapot kapott Anthony Taylortól, miután hevesen reklamálta, hogy az angol játékvezető egy koreai szöglet előtt vetett véget a találkozónak.

H csoport, 2. forduló

Dél-Korea–Ghána 2-3 (0-2)
Gólszerzők: Cso Ku Szung (58., 60.), illetve Salisu (24.), Kudus (34., 68.)

Az állás: 1. Portugália 3 pont/1 meccs (3-2), 2. Ghána 3/2 (5-5), 3. Uruguay 1/1 (0-0), 4. Dél-Korea 1/2 (2-3) 

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Beadás után a tizenhatoson belül a labda, ez volt a gólok receptje (Fotó: MTI/AP/Ebrahim Noroozi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.