Portugál önbizalom: már a meccs előtt másnak ajánlják a győzelmet

A G és H csoport talán legjobban várt összecsapásaival folytatódik a katari labdarúgó-világbajnokság, ráadásul háromból két nagy csapat már ma bebiztosíthatja a helyét a legjobb tizenhat között. Brazília Svájccal, Uruguay Portugáliával mérkőzik meg hétfő este.

Magyar Nemzet
2022. 11. 28. 6:12
SILVA, Bernardo; SEIDU, Alidu
Doha, 2022. november 24. A portugál Bernardo Silva (b) és a ghánai Alidu Seidu a katari labdarúgó-világbajnokság H csoportjának elsõ fordulójában játszott Portugália-Ghána mérkõzésen a dohai 974 Stadionban 2022. november 24-én. MTI/EPA/Nusad Szekkajil Fotó: Nusad Szekkajil
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy 2018-ban is, úgy Brazília és Svájc ismét egy négyesbe került. Akkor 1-1-re végeztek egymással, ezúttal viszont alighanem szeretnék elkerülni ezt az eredményt, tekintve, hogy egy győzelem továbbjutást érhet bármelyiküknek. Brazíliának a siker mellett arra is szüksége van, hogy a másik mai meccsen Kamerun ne verje meg Szerbiát, a svájciak pedig akkor lesznek nyolcaddöntősök, ha nyernek, emellett pedig Szerbia nem bizonyul jobbnak Kamerunnál.

Az ötszörös vb-győztes dél-amerikaiak dolgát megnehezíti, hogy Szerbia 2-0-s legyőzése vezéráldozattal járt, megsérült, és a jobbhátvéd Danilo is erre a sorsra jutott, várhatóan egyikük sem lép már pályára a csoportkörben, de a torna későbbi szakaszában várhatóan bevethetőek lesznek. Vinícius, Raphinha és viszont ott lehet Svájc ellen is a csapatban, és természetesen Murat Yakin is tudja, Brazília legnagyobb csillaga nélkül sem fog megremegni.

– Kiváló játékosaik vannak, ez még a középső védőikre és a kapusukra is igaz. Azért vannak itt, hogy megnyerjék a vb-t, sőt, ez szinte elvárás velük szemben – helyezett nyomást az ellenfélre a svájciak trénere, aki azt is elárulta, Richarlison a szerbek elleni akrobatikus találatának láttán még ő is füttyentett.

 

A H jelű négyesből a csoportkört egyedüliként győzelemmel kezdő (Ghána ellen 3-2) Portugália juthat ma a kieséses szakaszba. Ha nyernek Uruguay ellen, automatikusan nyolcaddöntősök, ráadásul amennyiben a kora délutáni Dél-Korea–Ghána találkozó döntetlennel ér véget, akkor a csoportelsőséget is bebiztosíthatják Cristiano Ronaldóék. Uruguay csalódást keltő 0-0-val debütált a vb-n Dél-Korea ellen, most mindenképp javítaniuk kellene, ha nem akarnak nehéz helyzetbe kerülni az utolsó forduló előtt. A dél-amerikaiak abban bízhatnak, hogy ismerik a siker receptjét Portugália ellen, 2018-ban a nyolcaddöntőben éppen ők állították meg a luzitánokat.

Bár a portugálok nem őriznek kellemes emlékeket az uruguayi válogatottról, annyira biztos benne, ők kerülnek ki győztesen a meccsből, hogy már előre megnevezte, kinek ajánlja a sikert. Ő pedig nem más, mint Danilo Pereira, aki az egyik edzésen bordatörést szenvedett, ezért kihagyja a csoportkör hátralévő szakaszát.

– Danilónak ajánljuk ezt a győzelmet, mert ő egy fantasztikus játékos és ember. Meg akarjuk nyerni a kedvéért. Szerencsére van elég fegyverünk, készek vagyunk bárkivel szembeszállni – mondta eltökélten a Manchester City futballistája, aki persze az ellenfélről is mondott néhány jó szót. – Federico Valverde a világ egyik legjobb középpályása, erős, igazi vezér. Ő, Darwin Núnez és még jó néhányan vannak a válogatottban, akik miatt veszélyes ellenfélnek számít Uruguay. Szoros pórázon kell tartanunk őket. Uruguay teljesen más csapat, mint Ghána. Nem vagyunk benne biztosak, hogyan vágjunk neki a meccsnek, mert a győzelmet fogják hajtani, ezért különösen veszélyesek lehetnek.

Világbajnokság, csoportkör, 2. forduló
G csoport: Kamerun–Szerbia 11.00, Brazília–Svájc 17.00

H csoport: Dél-Korea–Ghána 14.00, Portugália–Uruguay 20.00

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022  

 

Borítókép: A portugál Bernardo Silva (balra) és a ghánai Alidu Seidu párharca a csoportkör első fordulójában (Fotó: MTI/EPA/Nusad Szekkajil)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.