Kétszer nem sikerült, Kalmár reméli, harmadszorra összejön neki

Súlyos sérülése miatt másfél évig távol maradt a magyar labdarúgó-válogatottól Kalmár Zsolt, akinek a visszatérése viszont emlékezetesre sikerült, a felvidéki DAC csapatkapitánya gyönyörű góllal vétette észre magát a Görögország elleni mérkőzésen. Kalmár a nehéz időszakról vallott a legutóbbi interjújában.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2022. 11. 26. 11:12
null
20221120 Budapest Labdarúgás Magyarország - Görögország barátságos válogatott labdarúgó mérkőzés a Puskás Arénában. Dzsudzsák Balázs utolsó válogatott mérkőzése. Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet MN A képen: Kalmár Zsolt (13) csapat gólöröm Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kalmár Zsolt gyerekkori álmát valósította meg azzal, hogy futballista lett, éppen ezért karrierjéről nem akar egykönnyen lemondani, hosszú időn keresztül kergetné még a labdát. A DAC játékosa úgy érzi, a tavaly márciusban, az Andorra elleni világbajnoki selejtezőn elszenvedett sérülése után megerősödve tért vissza a futballpályára. Természetesen a hosszú kihagyás megviselte, a Nemzeti Sportnak adott interjújában felfedte, mi érintette őt a legérzékenyebben.

– Amikor tudatosult bennem, hogy miről maradok le. Amikor közölték velem a pontos diagnózist, vagyis azt, hogy a keresztszalagom nagyobb része megsérült, egyúttal arról is tájékoztattak, hogy az elkerülhetetlen műtét milyen hosszú kényszerszünettel párosul, na, akkor elsírtam magam. Egy világ dőlt össze bennem, hiszen rögtön tudtam, lemaradok az Európa-bajnokságról. 

Az Andorra elleni világbajnoki selejtezőt megelőző hónapokban a DAC-ban is remekül ment a játék, volt okom abban bízni, hogy a nyáron a szlováknál is erősebb bajnokságba igazolhatok. Ez tulajdonképpen egy másodperc alatt, egy balszerencsés mozdulat miatt elúszott – ezt volt nagyon nehéz feldolgozni. Az operációt követően viszont már csak az járt a fejemben, mit kell tennem azért, hogy a lehető leghamarabb visszatérhessek. Jóllehet volt ebben már rutinom, mivel korábban különböző sérülések miatt nem egyszer, nem kétszer kellett kimásznom egy meglehetősen mély gödörből. Mindamellett a rosszban is a jót kerestem: úgy voltam vele, ha eddig sikerült, ezúttal is megcsinálom!

 

A Dunaszerdahely csapatkapitánya visszatérése óta kiváló formát mutat, három bajnoki mérkőzésen háromszor volt eredményes és egy gólpasszt is kiosztott. Ugyanakkor még időre van szüksége, hogy újra a „régi” legyen.

– Ha a játékpercek és a gólok arányát nézem, nincs okom panaszra, ha a legutóbbi hat meccset veszem alapul, átlagban hatvanpercenként találok a kapuba. Ha ez így megy tovább, gólkirály leszek… Komolyra fordítva: annak örülök, hogy egyre jobban megy a futball, a finom mozdulatok is kezdenek visszajönni, de azt is érzem, hogy még nem vagyok százszázalékos állapotban, a Spartak Trnava ellen például hetven perc után elfáradtam. Némi időre még szükségem van ahhoz, hogy teljesen utolérjem magam – a téli felkészülés erre tökéletes alkalmat kínál. Ne felejtsük, tizenhat hónapig nem léphettem pályára, még ennél jóval rövidebb kihagyás sem múlik el nyomtalanul, nemhogy ilyen hosszú.

Kalmár a válogatottba is meghívót kapott, Luxemburg és Görögország ellen is csereként lépett pályára. Utóbbin remekbe szabott szabadrúgásgóllal köszönte meg szövetségi kapitánynak, hogy nem feledkezett meg róla, majd felszabadultan ünnepelt.

– Való igaz, nem szokásom letépni magamról a mezt a góljaim után, ha nem tévedek, korábban nem is kaptam sárgát ezért. Hogy ezúttal felmutatta a bíró, nem bántam, ez egyszer belefért. 

Azzal, hogy levettem a dresszt, és a tizenhármast mutattam a kamera felé, üzenni szerettem volna. Egyfelől azt, hogy akik nem hittek bennem, most már hihetnek, másfelől azt, hogy ha valaki nem adja fel, ha szakadatlanul küzd a céljaiért, a legnehezebb helyzetből is van visszaút.

A 27 éves labdarúgó a sérülése miatt nem vett részt a 2021-es kontinensviadalon, de korábban sem járt még Európa-bajnokságon. Ezen szeretne változtatni.

– Fájdalom, eddig nem adatott meg nekem, hogy Eb-n játszhassak, a franciaországi torna előtt nem számolt velem Bernd Storck, a legutóbbiról az Andorrában elszenvedett sérülésem miatt maradtam le. De épp az előbb mondtam, mennyire elszánt vagyok, úgyhogy szentül hiszek abban, hogy a következő Eb-re nemcsak a magyar válogatott jut ki, hanem én is. Mindennél jobban szeretném átélni, amiben a srácoknak hat, illetve egy éve részük volt. Tavaly júniusban még mankóval közlekedtem, de a Portugália elleni mérkőzésen ott voltam a Puskás Aréna lelátóján. Elképesztő volt! Végig libabőrös voltam, csak az járt a fejemben, milyen jó lenne, ha ezt az élményt én is megtapasztalhatnám. Szóval igen, borzasztóan vágyom arra, hogy két év múlva ott lehessek a németországi Eb-n.

A teljes cikket a Nemzeti Sport honlapján olvashatják.

 

Borítókép: Kalmár Zsolt gólját ünneplik a magyar válogatott futballistái a Görögország elleni barátságos mérkőzésen (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.