A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Dzsudzsák Balázs győzelemmel és könnyekkel búcsúzott

A magyar labdarúgó-válogatott vasárnap este Görögország ellen búcsúztatta az évet. S egyben ez volt Dzsudzsák Balázs búcsúja is: a debreceni középpályás rekordot jelentő százkilencedik alkalommal vehette fel a címeres mezt, és alapos ünneplést kapott a találkozó elején. A magyar válogatott Sallai Roland és Kalmár Zsolt góljával 2-1-re legyőzte ellenfelét.

2022. 11. 20. 22:10
SZOBOSZLAI Dominik; DZSUDZSÁK Balázs
Labdarúgás – Magyarország-Görögország Fotó: MTI/Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap este búcsúzott el a magyar válogatottól az előző évtized meghatározó játékosa, Dzsudzsák Balázs. A Debrecen harmincöt éves középpályása csapatkapitányként vezette ki a nemzeti csapatot a Puskás Arénába, a Görögország elleni évzáró barátságos mérkőzésre, ahogy 2014 és 2019 között is rendre ő viselte a válogatottban a karszalagot. Dzsudzsák százkilencedik alkalommal szerepelhetett a válogatottban, ezzel megdöntötte az eddig Király Gáborral közösen tartott csúcsot, s immár a DVSC játékosa egyedüli válogatottsági rekorder. Ahogy Dzsudzsák fogalmazott: örül neki, hogy még eggyel magasabbra tehette a motiváló lécet a következő generáció számára.

Dzsudzsák Balázs búcsú
Dzsudzsák Balázs méltó búcsút kapott (Fotó: Mirkó István)

A mérkőzés felvezetése természetesen a búcsúzóról szólt. Dzsudzsák Berzi Sándortól, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) nemzetközi igazgatójától vett át emlékplakettet, majd a himnuszok előtt a középpályás nevével és az új rekordot jelentő százkilences számmal ellátott sálakat lobogtató drukkerek Dzsudzsák nevét skandálták.

A Himnuszt könnyezve, de teli torokból énekelte a búcsúzó csapatkapitány, aki a kezdő sípszó előtt még egyszer hátraszaladt a magyar kapuhoz, és meghajolt a szurkolók előtt.

Dzsudzsák Balázs 2007-ben, Várhidi Péter kapitánysága alatt éppen Görögország ellen mutatkozott be a nemzeti csapatban, majd egy évvel később a hellének ellen lőtte az első gólját is címeres mezben. A következő bő évtizedben kirobbanthatatlan volt a nemzeti csapatból. Első száznyolc fellépésén huszonegy gólt lőtt a válogatott mezében, ezek közül kiemelkedik a 2010-es Eb-selejtező hosszabbításában, a finnek kapujába lőtt emlékezetes győztes gól, a 2014-ben Romániában a hajrában szerzett, pontot érő szabadrúgásgól és Dzsudzsák személyes kedvence, a későbbi tornagyőztes Portugália elleni, 3-3-ra végződött 2016-os Európa-bajnoki csoportmeccs, amelyen a középpályás két gólt jegyzett. A magyar szurkolótábor utóbbi két találkozóra utalt drapériájával: „2014 Bukarest, 2016 Lyon: Köszönjük az életreszóló gólörömöket!”

Ilyen volt Dzsudzsák Balázs búcsúmeccse

Az ünnepélyes felvezetés után kezdődhetett a játék. A búcsúzó csapatkapitány a támadósor jobb oldalán kapott helyet, ahogy Rossi kapitányi időszakának elején is. Szó sem volt arról, hogy kilógna a csapatból, még ha érthető is, hogy miért nem ő a jövő embere.

A vezető gólnál is akcióközelben volt, de Callum Styles azért jól tette, hogy nem Dzsudzsák, hanem a mögötte érkező Sallai Roland elé tálalt: a Freiburg támadója góllal ünnepelte, hogy súlyos sérülése után újra kezdőként játszhatott a magyar válogatottban.

A folytatásban is a magyarok előtt adódtak lehetőségek: Dzsudzsák távoli lövéssel késztette védésre Paszhalakiszt, majd később a gólpasszhoz még közelebb járt a búcsúzó középpályás, de beadása után Szalai Attila fejesét is védte a görög kapus. Az ellenfél viszont az első félidőben semmiféle veszélyt nem jelentett Dibusz Dénes kapujára, pedig ott volt a kezdőben a trabzoni Bakaszetasz is, aki néhány hét bombagólt lőtt a Fradi hálóőrének.

Talán Gustavo Poyet, a görögök uruguayi szövetségi kapitánya is felhívta az öltözőben csapat figyelmét arra, hogy nem szükséges ennyire illedelmes vendégeknek lenniük, mert a második félidőre szemmel láthatóan aktívabb ellenfél jött ki. Kaput viszont ekkor is Dzsudzsák talált, bár ebben a kísérletében kevesebb erő volt, mint az első félidőben.

Az 53. percben eljött az újabb ünnepélyes pillanat: Dzsudzsák Balázs lecserélése. A középpályás átadta a csapatkapitányi karszalagot Szoboszlai Dominiknek, majd a kispadtól távoli oldalvonalnál hagyta el a pályát, hogy tehessen egy tisztelet-félkört, amelyben szurkolókkal pacsizott, ölelkezett.

Mintha a játékosok is úgy érezték volna, hogy ezzel megvolt a csúcspont, kissé leült a találkozó, aztán egy komoly lökdösődés borzolta a kedélyeket, a görögök valamiért Sallaira haragudtak meg nagyon.

Nemcsak búcsúzó, bemutatkozó is volt a magyar válogatottban: Sallai helyett az utolsó húsz percre Dárdai Palkó kapott lehetőséget, aki csak a sérülések miatt, utólag került Rossi keretébe.

A szintén csereként beszállt Ádám Martin sistergős lövéssel jelezte, hogy ő még nem érzi befejezettnek a találkozó érdemi részét, de a görög kapus hárított.

A nyolcvanegyedik percben pedig a semmiből egyenlített Görögország: a gólpasszos Styles ezúttal saját kapuja előtt okozott veszélyt, felrúgta Bakaszetaszt, a büntetőt a sértett váltotta gólra.

A hosszabbításban Rossi még egy újoncot avatott: Dibusz helyét Szappanos Péter foglalta el a kapuban. Lejött Szoboszlai is, Kalmárnak adta át a helyét, néhány másodperccel később pedig szabadrúgást kaptunk.

S ha már Dzsudzsák és Szoboszlai nem volt a pályán, akkor Kalmár Zsolt lőtt a kapuba!

Sok mindenre ezek után már nem volt idő, a magyar válogatott megérdemelt győzelemmel köszönt el a csodálatos 2022-es évtől és Dzsudzsák Balázstól.

Felkészülési mérkőzés

Magyarország–Görögország 2-1 (1-0)
Gól: Sallai (15.), Kalmár (93.), illetve Bakaszetasz (81., 11-es)

Borítókép: Dzsudzsák Balázs átadta a stafétát és a karszalagot Szoboszlai Dominiknek (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.