Dzsudzsák Balázs meglepetéssel készül a búcsúmeccsére

Magyarország labdarúgó-válogatottja vasárnap este (20.15, tv: M4 Sport) Görögország ellen zárja az évet. A felkészülési mérkőzés lesz Dzsudzsák Balázs búcsúmeccse a nemzeti csapatban, aki egyben ezzel, a százkilencedik válogatottságával egyedüli hazai csúcstartó lesz. A Debrecen középpályása rendkívül izgatottan és meglepetéssel készül a jeles alkalomra.

2022. 11. 18. 16:52
Dzsudzsák Balázs
Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2007. június 2-án Görögország ellen kezdődött, 2022. november 20-án pedig szintén Görögország ellen ér véget Dzsudzsák Balázs válogatott-pályafutása. A középpályás, aki ráadásul 2008-ban az első gólját is a görögök ellen lőtte a címeres mezben, százkilencedik alkalommal játszik vasárnap a válogatottban, amellyel egyedüli magyar csúcstartó lesz, maga mögött hagyva a száznyolcszoros válogatott Király Gábort.

– Egyrészt felejthetetlen élmény a bemutatkozás, másrészt visszagondolva arra, hogy akkor átszállással mentünk Görögországba, kézzelfogható, milyen fejlődés állt be a válogatott és a szövetség körülményeiben azóta. A görögök ellen volt az első meccs, az első gól, nyilván nagyon kerek lenne a történet, ha ellenük születne az utolsó gólom is. De nem akarok erre rágörcsölni, felszabadultan szeretnék játszani, és ugyanezt várom a csapattól is, aztán ha fent úgy akarják, akkor összejön a gól is. Ha mégsem így alakul, viszont nyerünk, és én tisztesen helytállok, ahogy sok éven keresztül, és fel tudom spannolni a csapattársakat, akkor boldogan fogok búcsúzni – mondta pénteki búcsú-sajtótájékoztatóján.

A középpályás eddig száznyolc meccse alatt számos csodás pillanatot és több kellemetlen kudarcot is megélt a nemzeti csapattal, de ki tudta választani a legkedvesebb és a legrosszabb emlékét is ezek közül.

A csúcs a 2016-os Eb-meccs a portugálok ellen, azért is, mert hosszú idő után megadtuk a generációmnak, hogy kijutottunk egy nagy tornára. Ott egy nem akármilyen csapat ellen lőttem két gólt, ezt a pillanatot semmi nem überelheti a karrieremben.

A mélypont az andorrai vereség volt, az semmilyen szempontból nem ütötte meg a magyar válogatottban elvárt színvonalat. De még ebből is sokat tanult a magyar labdarúgás, illetve személy szerint én is, fontos volt a személyiségemre nézve, hogy vállaltam: nemcsak a nagy sikerek idején, hanem a kudarcokban is én vagyok a csapat kapitánya.

Dzsudzsák meglepetéssel készül és magasra tette a lécet

Dzsudzsák búcsúmeccsét nemcsak a középpályás, hanem rengeteg hazai futballrajongó is lelkesen várja, a középpályás sokaknak intézett jegyet a Puskás Arénába, ahol a hírek szerint több mint ötvenezer szurkoló gyűlik majd össze.

– Hatszáz jegyet vettem, Nyírlugos, ahonnan indultam, kétszáztíz fővel képviselteti magát. Az én szívem is jobban ver, mint egy átlagos mérkőzés előtt, próbálom minden pillanatát kiélvezni az élménynek, mindenki nagyon nagy örömmel és tisztelettel fogadott. S annyit elárulhatok, hogy pici meglepetéssel is készülünk, úgyhogy bízom benne, hogy ha nem is lesznek a legideálisabb időjárási körülmények, senki sem siet haza a lefújás után – fogalmazott Dzsudzsák, aki azt is elárulta, hogy a nemzeti csapattól két hónapja elbúcsúzott Szalai Ádámhoz hasonlóan ő is kapott – a csapattal együtt – meghívást sörcsapos bulira a szurkolóktól.

Dzsudzsák Balázs a búcsúmeccsére csapatkapitányként vonulhat ki, de az előző meccsen, Luxemburg ellen már bemutatkozott ebben a szerepkörben Szoboszlai Dominik.

– Már régebbre visszavezethető a jó kapcsolatunk, amikor bemutatkozott, Szalai Ádámmal a szárnyaink alá vettük. Abszolút kivívta a teljesítményével, és kell is neki ez a felelősség, ami a karszalaggal jár. Próbálom átadni neki, hogy mire kell figyelnie, de nem féltem, biztos, hogy megugorja az akadályt, és remélem, hogy ő is kivezeti majd komoly világversenyre a válogatottat.

Dzsudzsák annak is a fiatalok miatt örül, hogy a vasárnapi búcsúmeccsel egyedüli válogatottsági csúcstartóvá válik, az ezzel kapcsolatos negatív hangok pedig hidegen hagyják.

– Százhúsz év alatt nagyon komoly futballtörténelem íródott, és nem akarom magamat senki fölé helyezni. 

Mégis örülök neki, hogy egy új célt adok ezzel a következő generációnak: Szoboszlainak, Nagy Ádámnak, Gulácsinak, hogy most már a százkilenc a rekord, amit túl kell szárnyalni. Ha valaki ezt eléri, az azt jelenti, hogy hosszú éveken át megbízhatóan, sérülésektől mentesen, alapemberként állt a válogatott rendelkezésére.

Aki akar, mindenben megtalálja a rosszat, a portugálok elleni góljaimról is hallottam már, hogy persze, csak megpattant lövések voltak. Viszont száznyolc válogatottságot senki sem kap ajándékba, én pedig örülök annak, hogy bármennyi is a negatív hang, a búcsúmeccsemre a nagy érdeklődés is bizonyítja, hogy sokkal többen vannak, akik tisztelik, amit elértem – mondta Dzsudzsák Balázs.

Borítókép: Dzsudzsák Balázs (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.