Egyelőre egyetlen emberről szól a görögök elleni mérkőzés

Vasárnap este 20.15 órakor a magyar labdarúgó-válogatott Görögországot fogadja a Puskás Arénában. A találkozónak nincsen különösebb tétje, a felkészülést szolgálja, és mindkét fél számára a kezdés előtt Dzsudzsák Balázs adja a témát. A görögök méltatják a magyar futballistát, aki 109. meccsén búcsúzhat a nemzeti együttestől, Marco Rossi pedig elárulta, milyen szerepet szán neki a mérkőzésen.

Magyar Nemzet
2022. 11. 20. 8:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy nap ez a magyar labdarúgás történetében: 2022. november 20., megdől egy csúcs. Elsőként Bozsik József lépte túl a százat a válogatott mérkőzéseket tekintve, és ez emberöltőkön keresztül így maradt. Ám a csúcsok sorsa az, hogy megdőljenek, jött egy nemzedék az ezredforduló után, amelynek két tagja is túlszárnyalta az Aranycsapat legendáját, Király Gábor és 108 mérkőzésig jutott el nemzeti mezben, de ezen a jeles napon, 2020. november 20-án utóbbi már egyedül ül majd a képzeletbeli trónon – Dzsudzsák Balázs még egyszer pályára lép a válogatottban. 

 

Az ellenfél kiválasztása tökéletes, akár szimbolikusnak is nevezhetjük, Dzsudzsák Balázs pályafutásában ugyanis fontos szerepet töltöttek be a görögök elleni találkozók. A legemlékezetesebb számára alighanem a 2007 júniusában rendezett meccs volt, mert éppen Görögországban, egy Eb-selejtezőn debütált a címeres mezben. Szűk egy évvel később az első gólját is a görögök ellen szerezte Budapesten, és most ellenük is búcsúzik a válogatottságtól a 35 éves korábbi csapatkapitány.

A csapat már csütörtökön éjszaka visszatért Luxemburgból, ahol 2-2-es döntetlent játszott felkészülési mérkőzésen, és azóta már a vasárnap esti mérkőzés, valamint természetesen Dzsudzsák Balázs a téma. vasárnap délután azt is elárulta, milyen szerepkörben számít rá:

Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

– Ő lesz az egyik tízes a három, négy, kettő, egyes felállásban. Balázs kiváló minőségű, ma is aktív játékos, klubjában meghatározó. Egészen biztosan a legjobbat fogja nyújtani, és segíteni fog minket. Eleinte lesz a csatár, aztán menet közben felhasználom erre Ádám Martint is. Egyelőre ez az elgondolás.

Ezután a szövetségi kapitány a jövő érdekében kicsit visszapillantott csütörtök estére, amikor elmondta, hogy szembe kell nézni a hibákkal, hogy azokat ne kövessék el újra,  Luxemburgban például az első bekapott gólnál jelentős hiba történt, ezeknek a számát kell redukálni. A játékosok közül is beszélt Dzsudzsák Balázsról:

– Nyilván ad egy különlegességet, hogy ez lesz Balázs búcsúmeccse. Nagyon szép pályafutása volt, száznyolc és százkilenc válogatott meccset sem adnak véletlenül. Megdolgozott mindegyikért. A csapattól az lenne a legnagyobb ajándék, ha győzelemmel tudna búcsúzni tőle.

 

Ezek után mondani sem kell, hogy a görögök szombat délutáni sajtótájékoztatóján is szóba került a vasárnap estétől egyedüli csúcstartó magyar futballista. Gus Poyet szövetségi kapitány szerint vasárnap a görögök elleni mérkőzésen a magyar válogatottól búcsúzó Dzsudzsák Balázs nagyon megérdemli a méltó búcsúztatást:

– Nekem nem sikerült ilyen sokszor magamra öltenem a címeres mezt. Fantasztikus játékos, aki a hosszú karrierjével példaként szolgálhat a fiatal labdarúgók számára – mondta a görögök uruguayi szakvezetője, aki a felkészülési találkozót elsősorban arra szeretné felhasználni, hogy megtudja, kikre számíthat majd a tavasszal kezdődő Európa-bajnoki selejtezők során.

A görög válogatott szombaton a Puskás Arénában edzett. Fotó: MTI/Mónus Márton

A játékosként 26-szoros válogatott Poyet a magyar csapatról szólva értetlenségének adott hangot, hogy nem jutott ki a világbajnokságra, mert látva a Nemzetek Ligájában játszott mérkőzéseit, szerinte a világ legjobb válogatottjaival is felvette a versenyt, olyanokkal, amelyek most a torna favoritjaiként utaztak ki Katarba.

– A magyar válogatott komoly fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Mi is szeretnénk arra a szintre eljutni, hogy Nemzetek Ligája élvonalában szerepeljünk – mondta Jorgosz Maszurasz, az Olimpiakosz támadója, aki szerint ahhoz, hogy a Málta elleni 2-2-nél ezúttal jobb eredményt érjenek el, elsősorban nagyobb összpontosításra és koncentrációra lesz szükségük. 

A két válogatott eddigi 21-szer találkozott egymással, és a görögök felé billen a mérleg nyelve: a magyarok ötször nyertek, tízszer vereséget szenvedtek, hatszor pedig döntetlennel zárult az összecsapás. Ezt megelőzően 11 alkalommal mérkőzött meg egymással a magyar fővárosban a két fél, öt hazai és három vendégsiker mellett három döntetlen született.


A Magyarország–Görögország felkészülési mérkőzés vasárnap 20.15 órakor az olasz Daniele Chiffi sípjelére kezdődik a Puskás Arénában, az M4 Sport élőben közvetíti. 

Borítókép: Dzsudzsák Balázs egyedüli csúcstartó lesz a válogatott mérkőzések számában (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.