Megint Messi volt a kulcs, Argentína elődöntős Katarban

A katari világbajnokság második negyeddöntőjében Hollandia találkozott Argetínával, és a két csapat nagyon tartott egymástól. az első félidő egyetlen említésre méltó eseménye egy dél-amerikai gól volt, Lionel Messi zseniális gólpasszt adott. Utána ő növelte az előnyt kettőre tizenegyesből, a hollandok a hajrában szépítettek, és nagy erőket mozgósítottak az egyenlítés érdekében.

2022. 12. 09. 23:04
MESSI, Lionel
Loszaíl, 2022. december 9. Az argentin Nahuel Molina (k) gólpasszt adó játékostársával, Lionel Messivel (j), miután berúgta csapata elsõ gólját a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntõjében játszott Hollandia-Argentína mérkõzésen a Loszaíl Stadionban 2022. december 9-én. MTI/AP/Ricardo Mazalan Fotó: Ricardo Mazalan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán a hollandok készültek kicsit hangosabban az argentinok elleni negyeddöntőre, magabiztosan, vidáman, és rokonszenvesen ki is mondták: ők bizony világbajnokságot akarnak nyerni három elveszített döntő után, és úgy érzik, ez a csapat alkalmas is erre. A dél-amerikai együttes felkészülése csendesebb lett annak dacára, hogy a csütörtöki sajtótájékoztatón Lionel Scaloni szövetségi kapitány kiakadt azon, hogy titkos információk szivárogtak ki a csapatáról, egész pontosan Rodrigo de Paul sérüléséről.

 

Komoly múltja van a két csapat találkozásainak, 1978-ban például világbajnoki döntőben csaptak össze egymással, akkor Argentína győzött, és a legutóbb is, 2014-ben a brazíliai vb elődöntőjében tizenegyesekkel Lionel Messiék léptek tovább. Ez azonban a múlt, a jelenben teljesen nyílt volt a meccs. És Rodrigo de Paul természetesen rendbe jött a mérkőzésre…

 

Az már az első percekben kiderült, hogy a két csapat nagyon tart egymástól, roppant óvatosan futballoztak, ami a finom megfogalmazása annak, hogy a legkisebb kockázatot sem vállalva unalmassá tették a mérkőzést. A hollandok szemlátomást kikapcsolására törekedtek, ahogyan azt a szövetségi kapitányuk, Louis van Gaal előre sejtetni engedte, ám egy zsenire nehéz felkészülni: a 36. percben a hétszeres aranylabdás futballista a jobb oldalon lerázta magáról a védőjét, kicsit befelé vezette a labdát, majd balra nézve tökéletes passzt adott a jobbösszekötő helyén kilépő Nahuel Molinának, aki Virgil van Dijket megelőzve 13 méterről a jobb alsó sarokba lőtt – 0-1.

NOPPERT, Andries
Fotó: Ricardo Mazalan

Ennyi volt érdemes említésre az első félidőből, de ez a futball legszebb pillanatai közé tartozott. A fordulást követően Argentína visszaállt, a labda többnyire a hollandok lábain vándorolt, de veszélyt ismét csak Messi jelentett, igaz, nem nagyot: a 61. percben szabadrúgásból, 21 méterről kevéssel tévesztette el a bal felső sarkot. Aztán a 72. percben büntetőhöz jutott a remekül védekező argentin válogatott, mert Acunát a bal oldalon, a tizenhatoson éppen belül buktatta Dumfries. A tizenegyest Lionel Messi végezte el, Noppert kapus azt hitte, középre jön a labda, de Messi a kapu bal oldalába lőtt – 0-2.

Hollandia rákapcsolt, át is szervezte a csapatot Louis van Gaal, és ennek a 82. percben meg is lett az eredménye: Berghuis jobbról érkező beadását a csereként beállt Wout Weghorst az ötös jobb sarka elől, 9 méterről a jobb alsó sarokba fejelte – 1-2. Mindenki ment előre a hollandoktól, tizenkilencre húztak lapot, a 100. percben kaptak is egy jó szabadrúgást jó helyzetből, és egy ravasz megoldásból, lövés helyett passzból Weghorst 8 méterről a hálóba gurított, Koopmeiners adta a pompást passzt – 2-2. 

Következett a hosszabbítás, amelyben sok minden nem történt, meddő csatát vívtak egymással a csapatok. Egészen a 115. percig, amikor akadt néhány meleg pillanat a holland kapu előtt, a 121. percben Enzo Fernandez a jobb kapufát találta el 21 méterről. Ez volt az utolsó mozzanat a meccsen, maradt a döntetlen, és következtek a tizenegyesek. Van Dijk kihagyta, Messi higgadtan begurította az első körben, a másodikban Berghuis lövését is védte Emíliano Martínez, Parades pedig nem hibázott. Teun Koopmeiners és Gonzalo Montiel sem hibázott, Wout Weghorst is belőtte, majd Enzo Fernandez kihagyta. Luuk de Jong is a hálóba talált, majd Latuaro Martínez is jól célzott, és ezzel Argentína nyert, bejutott az elődöntőbe, ahol Horvátországgal találkozik. És lesz dél-amerikai csapat a legjobb négy között.

Világbajnokság, negyeddöntő: Hollandia–Argentína 2-2 (0-1), Luszail Stadion, 88 235 néző, jv.: Antonio Mateu Lahoz (spanyol). Gólszerző: Weghorst (82., 110), illetve Molina (36.), Messi (11-esből 72.)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Az argentinok az első góljukat ünneplik (Fotó: TEUN KOOPMEINERS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.