Djokovics sérülten menetel tovább, Murray már nem tett újabb csodát

Az egyik veteránnak sikerült, a másiknak nem. Andy Murray maratoni mérkőzések után lépett pályára Melbourne-ben az Australian Openen, ráadásul sérülten vállalta a játékot a spanyol Roberto Bautista ellen, és bár nagyszerűen tartotta magát, négy játszmában vereséget szenvedett. Nincs százszázalékos állapotban Novak Djokovics sem, akit ápolni is kellett, ám ennek ellenére három szettben legyőzte a bolgár Grigor Dimitrovot, és így tovább haladhat a 22. Grand Slam-sikere felé vezető úton.

Magyar Nemzet
2023. 01. 21. 13:29
Novak Djokovics
TENNIS-AUS-OPEN Fotó: AFP/ANTHONY WALLACE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazi hősköltemény lehetett volna. Andy Murray az első két fordulóban tíz és fél órát játszott, a 2. fordulóból karrierje leghosszabb meccsét játszva, nagy csodát téve fordított és jutott tovább a sérülései ellenére, és huszonnégy órán belül kellett ismét pályára lépnie, ezúttal a spanyol Roberto Bautista ellen. Fájt a csípője, a talpát vízhólyagok borították, ám a kétszeres olimpiai bajnok skót 35 évesen is nagyot küzdött, ha nyer, tényleg hőssé válhatott volna.

A feltételes módból is kiderül, hogy nem nyert. Az első szettet nagyon simán, 6:1-re nyerte meg Bautista, a másodikban viszont a láthatóan fájdalmakkal küzdő Murray egyenlíteni tudott 7:6-tal, úgy, hogy a rövidítésben 2:5-ről fordított. Ez a két játszma 107 percig tartott, és ez nem a skót malmára hajtotta a vizet. A harmadik szettben Bautista 4:3-nál brékelt, így 6:3-ra nyert. Így érkeztek el a felek a negyedik játszmához, amelyben Murray hihetetlen küzdeni tudásról tanúbizonyságot téve brékelni tudott és 2:0-ra vezetett, ám a folytatásban elfogyott az ereje, végül 6:4-re elveszítette a negyedik szettet és ezzel a mérkőzést is.

Fotó: Manan Vatsyayana/Europress/AFP

Nem egészséges Novak Djokovics sem, de ő azért tovább tudott lépni a tizenhat közé. A bolgár Grigor Dimitrov ellen a bal combján mutatós kötéssel állt ki, de ez nem hátráltatta abban, hogy azonnal el is vegye ellenfele adogatását. A szerb klasszis magabiztosan szervált, 5:4-nél már fogadóként jutott szettlabdához, ám Dimitrov azt hárította, majd utána brékelt is, így 6:5-nél fordított. Ekkor Djokovics mozgásán már látszódott, hogy nincs százszázalékos állapotban a lába, ennek ellenére a rövidítést 9:7-re megnyerte. Ez a játszma 77 percig tartott, és a szerb ápolást kért, majd 6:3-mal bezsebelte a másodikat is. Dimitrov nagyon rákapcsolt, de rengeteget hibázott, a rontott szervajátékok és a kettős hibák végzetessé váltak a számára. 

Djokovics 3:0-ra vezetett, majd három olyan olyan gémet láthattunk, amelyet az adogató nem tudott megnyerni, ezekből kettőt a szerb bukott el, így szorossá vált az eredmény. Ezután viszont már nem veszített adogatójátékot a 22. Grand Slam-sikerére hajtó Djokovics, aki végül 3 óra 6 perc alatt 7:6, 6:3, 6:4-re győzött, a nyolcaddöntőben az ausztrál Alex de Minaurral találkozik majd. 

Australian Open, Melbourne (76 500 000 ausztrál dollár, kemény pálya), 3. forduló (a 16 közé jutásért). Férfi egyes: Djokovics (szerb, 4.)–Dimitrov (bolgár, 27.) 7:6, 6:3, 6:4, Bautista (spanyol, 24.)–Murray (brit) 6:1, 6:7, 6:3, 6:4, Shelton (amerikai)–Popyrin (ausztrál) 6:3, 7:6, 6:4, Rubljov (orosz, 5.)–Evans (brit, 25.) 6:4, 6:2, 6:3, Rune (dán, 9.)–Humbert (francia) 6:4, 6:2, 7:6 (7–5), De Minaur (ausztrál, 22.)–Bonzi (francia) 7:6 (7–0), 6:2, 6:1, Paul (amerikai)–Brooksby (amerikai) 6:1, 6:4, 6:3, J. Wolf (amerikai)–Mmoh (amerikai) 6:4, 6:1, 6:2. Női egyes: Szabalenka (fehérorosz, 5.)–Mertens (belga, 26.) 6:2, 6:3, Bencic (svájci, 12.)–Giorgi (olasz) 6:2, 7:5, Csang Su-aj (kínai, 23.)–Volynets (amerikai) 6:3, 6:2, Karolína Plísková (cseh, 30.)–Gracsova (orosz) 6:4, 6:2, Vekic (horvát)–Párrizas Díaz (spanyol) 6:2, 6:2, L. Fruhvirtová (cseh)–Vondrousová (cseh) 7:5, 2:6, 6:3. 

Borítókép: Novak Djokovics sérülten is nyerni tudott (Fotó: Europress/AFP/Anthony Wallace)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.