Szinte lehetetlen küldetés vár a Ferencvárosra

Az előző két Bajnokok Ligája-szezon győztese, a norvég Vipers Kristiansand otthonában kezdi az új évet a Ferencváros női kézilabdacsapata. Elek Gábor együttesére erőltetett menet vár: a Fradi januárban három BL-meccset és a Debrecen elleni rangadót is lejátssza az év első hónapjában. A Győr is bemutatkozik idén a BL-ben: az előző szezon döntőse a sorozat újonca, a norvég Storhamar elleni hazai meccsel kezdi a nemzetközi programját.

Magyar Nemzet
2023. 01. 07. 10:09
TOMORI Zsuzsanna; EDWIGE, Beatrice; TCHAPTCHET, Lysa Defo; VJahireva, Anna
Női kézilabda BL - FTC-Rail Cargo Hungaria - Vipers Kristiansa Érd, 2022. október 15.A ferencvárosi Beatrice Edwige (j), Tomori Zsuzsanna (j3), valamint Anna Vjahireva (j2) és Lysa Defo Tchaptchet (b), a norvég csapat játékosai a női kézilabda Bajnokok Ligája A csoportjában az 5. fordulóban játszott FTC-Rail Cargo Hungaria - Vipers Kristiansand mérkőzésen az Érd Arénában 2022. október 15-én.MTI/Illyés Tibor Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem nyerni jár a Ferencváros a norvég klasszis-csapat otthonába: 2018-ban nyolc, egy évre rá kilenc góllal kapott ki a Vipers Kristiansand ellen. Az idei első nemzetközi megméretését Norvégiában kezdő Ferencvárostól (tv: 18.00, Sport 1) még a pontszerzés is hatalmas bravúr lenne. Ez legutóbb hazai pályán, 2022 októberében ötgólos vendégelőnyről összejött, ma délután lehet megismételni az októberi csodát a csoport második helyén álló Vipers ellen. Tudja ezt Tomori Zsuzsanna is, aki tavaly nyáron éppen a Viperstől igazolt vissza a jelenleg a BL-csoportja ötödik helyén álló Ferencvárosba.

– Gyors és nehéz mérkőzésre számítok, a Vipers otthon nagyon stabilan szokott játszani – mondta Tomori a Fradi honlapjának. – Az itthoni meccsen huszonhat gólon tartottuk őket, ez nagyon jó volt, úgyhogy megint az a cél, hogy legyen feszes a védekezésünk, és abból tudjunk gyorsan indulni. 

A Vipers stabilitását tükrözi, hogy az aktuális idényben még veretlen hazai pályán: a BL-ben hatgólos volt a legszűkebb győzelme (35-29 a CSM ellen), a Brestet (31-24) és az Odensét (34-27) egyaránt héttel múlta felül, míg a Banik Mostnál tizenöttel (39-24) volt jobb. 

A norvégok kulcsjátékosa a tavaly nyáron igazolt orosz Anna Vjahirjeva, az ő játékát nézni minden sportszeretőnek hatalmas élmény, ezúttal nem gyönyörködni kell az átlövő zseniális előkészítéseiben és lövőrepertoárján, hanem meg kellene állítani őt. Illetve nem csak őt: a svéd Jamina Robertset és a korábban Érden is megfordult, az előző BL-szezon Final Four MVP-jének választott Markéta Jerábkovát is. Nem tűnik egyszerű feladatnak.

A Győr itthon kezdi az évet a BL-ben

A másik BL-csapatunkra, a csoportja harmadik helyen Győri Audi ETO-ra sokkal könnyebb feladat vár: az előző szezon döntőse a sorozat újoncát, a norvég Storhamart fogadja az Audi Arénában (tv: 16.00, Sport 1). Mivel a norvégiai odavágó 35-21-es győri sikerrel zárult, jó eséllyel most is kinyílik az olló a két csapat között. Ugyanakkor figyelmeztető jel lehet Ambros Martín csapatának, hogy a Storhamar már képes megizzasztani a nagyokat: legalábbis erre utal, hogy a Rapid Bukarest otthonában csak két góllal kapott ki a skandináv együttes. 

Az ETO kapusa, Silje Solberg még csak véletlenül sem becsüli le a honfitársai csapatát. – Rendkívül gyors kézilabdát játszik az ellenfelünk, amely az utolsó pillanatig küzdeni fog, ezt bizonyította már a Bajnokok Ligájában is. Ugyan sok vereséget szenvedett már a szezonban, de szinte alig volt olyan csapat, amely könnyedén tudta volna két vállra fektetni a Storhamart. Mi is megszenvedtünk ellenük az idegenbeli mérkőzésen, csak a szünet után tudtunk nagyobb különbséget kialakítani. Nem számítok könnyű mérkőzésre – mondta a győriek norvég kapusa. 

Az edző, Ambros Martín javulást szeretne látni a csapata játékában. – Ez lesz az első meccsünk az új évben, ráadásul a Bajnokok Ligájában kell bizonyítanunk egy fiatal és motivált Storhamar ellen, amely a skandináv stílus tipikus képviselője. Jó mérkőzésre számítok, főleg azért, mert volt egy teljes hetünk felkészüléni erre a mérkőzésre. Végre tudtunk gyakorolni támadásban és védekezésben is, amikre decemberben nem volt időnk, a sok mérkőzés miatt. Most már több játékosunk van, így az edzéseken és a mérkőzéseken is teljesértékű munkát tudtunk végezni, így javulásra számítok a csapatjátékunkban – nyilatkozta Martín a győri klubhonlapnak.

Borítókép: Tomori és Vjahirjeva tavaly is megküzdött a Népligetben (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.