A bosszúvágy is fűtheti a sztárokat a magyar bajnok ellen az Euroligában

Ma megkezdődik a női kosárlabda Euroliga negyeddöntős párharca, a tét a Final Four. A Sopron Basket az előző négy kiírásban bejutott a négyes döntőbe, sőt, tavaly meg is nyerte a legrangosabb európai kupát. Most csak a negyedik lett a csoportjában, ezért a másik csoportot megnyerő, félelmetesen megerősített Fenerbahce ellen kell megharcolnia a továbbjutásért, amelyet éppen a tavalyi döntőben győzött le, a törököket így nyilván a bosszúvágy is fűti.

2023. 03. 14. 9:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erre a meccsre alighanem már nagyon vártak a törökök. A Fenerbahce nagyon régóta ácsingózik a női Euroliga megnyerésére, és amikor az orosz csapatokat az ukrajnai háború miatt kizárták, így a kiemelkedően legerősebb csapat, a Jekatyerinburg eltűnt az útból, a török klub vezetői elérkezettnek látták az időt. Lecsaptak több szabaddá vált méregdrága sztárra, tavaly mindent megtettek azért, hogy Isztambulban rendezzék meg a kontinens elitsorozatának a négyes döntőjét, hogy hazai környezetben a saját szurkolók előtt ülhessen fel a csapat Európa trónjára.

Álmukban sem hitték volna a törökök, hogy egy olyan együttes húzza majd keresztbe a számításaikat, mint az élvonalba tartozó, ám jóval szerényebb költségvetéssel gazdálkodó Sopron Basket. A magyar bajnok egymás után negyedszer is bejutott a Final Fourba, ott beverekedte magát a döntőbe, ahol a 13 ezer szurkoló legnagyobb döbbenetére 60-55-re legyőzte a szupersztárokat, és megnyerte az Euroligát!

A jelenleg zajló kiírásban a Sopronnak rengeteg gonddal kellett megküzdenie. Súlyos sérülés miatt nélkülözni kényszerült klasszis centerét, Határ Bernadettet, a Gabby Williams pótlására szerződtetett Brittney Sykes menet közben cserben hagyta a csapatot, a világ egyik legjobb irányítója, a magyar állampolgársággal is rendelkező Courtney Vandersloot pedig úgy vásárolta ki magát a szerződéséből, hogy be sem tette a lábát a csapat öltözőjébe – hogy inkább a Fenerbahce busás ajánlatát fogadhassa el.

 

Bár a legutóbbi hétvégén a Sopron Basket megnyerte a Magyar Kupát, a formája nem az igazi mostanában, így az Euroliga B csoportjában csak a negyedik helyen végzett, ezért a négy közé jutásért az ellenfele az A csoport győztese, a Fenerbahce lesz. Azaz, már most létrejön a tavalyi döntő visszavágója, igaz nem egy meccsen, hanem két nyert mérkőzésig tartó párharcban. A török csapat gyengén kezdte a sorozatot, kikapott például Szekszárdon is, ám jó szokásához híven 

pénzt nem sajnálva folyamatosan erősítette a keretét, amely bombaerős lett, és a legutóbb tizenkét meccsét sorozatban megnyerte, és 86,4 szerzett pontot átlagolt. Courtney Vandersloot, Breanna Stewart, Kayla McBride, Satou Sabally, Alina Iagupova, Emma Meesseman, Kiah Stokes okkal nevezhető világklasszisnak, 

és őket valóban az Euroliga elhódítására szerződtették, hiszen a török bajnokságban egyszerre csak három légiós lehet a pályán.

Mindent egybevetve a párharc nagy esélyese a Fenerbahce, de mint éppen a tavalyi döntő is bizonyítja, a Sopron képes volt már borsot törni az orra alá, öt éve pedig éppen a negyeddöntőben tréfálta meg a török sztárcsapatot. A Feneré a pályaelőny, azaz Isztambulban rendezik kedden este 17 órakor az első, és ha szükséges lesz, a mindent eldöntő harmadik mérkőzés is jövő hét keddjén, a Sopron pénteken 18 órakor látja vendégül a törököket. A magyar bajnokot mostanában Jelena Brooks viszi a hátán, a FIBA nem véletlenül róla készült összeállítással harangozza be a tavalyi döntő visszavágóját. 

Fotó: FIBA.com

– A Fenerbahce az idén erősebb mint tavaly volt, a játékosai a világ legjobbjainak mondhatóak a maguk posztjain – mondta az elutazás előtt a Sopron Basket csapatkapitánya, a klub honlapjának. – Taktikailag alaposan felkészülünk, de szerintem az dönt majd, hogy az egyéni párharcokat melyik csapat nyeri meg, mert ők elsősorban az egyéni képességekre alapozzák a játékukat. Természetesen szeretnénk jó meccset játszani Isztambulban, igazolni a javuló formánkat. Elejét kell vennünk a gyors indításaiknak, és öt az öt elleni kosárlabdára kell őket kényszerítenünk, támadásban pedig nem szabad sok labdát eladnunk, bármennyire agresszívan is védekeznek. A pálya mindkét oldalán száz százalékra lesz szükségünk a helytálláshoz.

Női Euroliga, negyeddöntő, 1. mérkőzés: Fenerbahce–Sopron Basket, Isztambul, 17.00.

Borítókép: Alina Iagupova és Határ Bernadett áprilisi párharcát a magyar center nyerte (Fotó: FIBA.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.